Būtent pirtyje Liuda Medinė sutiko savo gyvenimo draugą Arvydą, būtent dėl pirties ši Stanaičių gyventoja metė darbą „Sodroje“.

Sutiko gyvenimo draugą

Liuda prisimena, kad į tikrą pirtį ji pateko prieš 15 metų. Ką reiškia „tikra pirtis“? Anot pašnekovės, tokia, kurioje nevartojama alkoholio, tvyro pirties dvasia, laikomasi archajiškų ritualų.

Draugė ją nusivežė į pirtį Aukštadvaryje. Ceremoniją vedė dabar prieštaringai vertinamas pirtininkas Rimas Kavaliauskas. „Tą akimirką jis man padarė įspūdį, o pati pirtis surezonavo. Gyvenau Marijampolėje, į Aukštadvarį važinėti būtų buvę per toli, todėl paklausiau, kur tokią pirtį rasti arčiau namų. Jis nukreipė pas Kęstą Gurevičių“, − prisiminė moteris.

Kartu su bičiule Liuda nudūmė į nurodytą pirtį Marijampolės rajone. „Ten lankėsi nuostabi kompanija, man ta pirtis prilipo. Pas K. Gurevičių po kelerių metų susipažinau su Arvydu. Kompanija iširo, o mes su Arvydu nusprendėme keltis į Kauną“, − atviravo moteris.

Iš pradžių šeima nuomojosi butą ir dairėsi sklypo namui pakaunėje. Ilgakiemyje surado 10, Stanaičiuose – 53 a, tačiau abiejų kaina buvo vienoda. „Nors finansų neturėjome, jau tada rutuliojome mintį apie nuosavą pirtį ir pasirinkome didesnį sklypą. Kai nutirpo sniegas, pamatėme, kad dalyje valdos tvyro pelkė, todėl pirmiausia iškasėme prūdą“, − prisiminė Liuda.
Tą pačią vasarą Varėnoje, kur Arvydo dukra, gyvenanti Londone, turi miško, siautėjo uraganas. Teko plynai iškirsti 3 ha ir akimirksniu sutvarkyti mišką.<...> „Taip atsirado medienos dviem pirtims statyti, o namo iki šiol nebaigėme įrengti, − šypsojosi pašnekovė. – Jei koks nors dalykas tau limpa prie
dūšios
, anksčiau ar vėliau svajonę įgyvendini. Nesvarbu, kad likimas prie jos veda mažais žingsniukais.“

Tą pačią vasarą Varėnoje, kur Arvydo dukra, gyvenanti Londone, turi miško, siautėjo uraganas. Teko plynai iškirsti 3 ha ir akimirksniu sutvarkyti mišką. Net ir vietoje esantiems miško savininkams buvo sunku surasti bendrovę, kuri atliktų šį darbą, todėl A. Medinis jo ėmėsi pats.

„Taip atsirado medienos dviem pirtims statyti, o namo iki šiol nebaigėme įrengti, − šypsojosi pašnekovė. – Jei koks nors dalykas tau limpa prie dūšios, anksčiau ar vėliau svajonę įgyvendini. Nesvarbu, kad likimas prie jos veda mažais žingsniukais.“
"Medynė"

Dabar Stanaičių kaime tikro garo mėgėjų laukia dvi pirtys: įprasta ir archajiška dūminė. Visas kompleksas pagal šeimininkus vadinamas „Medyne“.

Vingiuotas kelias

Nors šeimos verslas atimdavo daug laiko, Liuda dvejus metus blaškėsi tarp pirties ir darbo „Sodroje“.

„Laikė neužtikrintumas ir mintis, kad be valdiško darbo neišgyvensime. Dažnai pirtis baigiasi vėlai, todėl nuolat trūksta miego. „Sodroje“ darbo krūviai žvėriški, atlyginimas – mizernas. Skaičiuodavau ligos pašalpos išmokas, kai užplūsdavo gripai, prisidėdavo viršvalandžiai. Ne darbas, o dusulys. Pradėjau nebematyti prasmės, „Sodra“, sakytum, pati mane išstūmė“, − neslėpė pašnekovė.

Arvydo Medinio kelias į pirtininkystę – dar vingiuotesnis.

Pagal išsilavinimą vyriškis yra pramonės įmonių elektrikas. Baigęs mokslus, jis buvo paskirtas į Vilniaus onkologijos instituto ligoninę ir padirbėjęs jau ketino sukti į mediciną. Tačiau armijoje pakliuvo į karines oro pajėgas, čia jį užkabino aviacija. Nors armija, Liudos žodžiais, jo netraukė nė gramo, tačiau Arvydas iki pensijos taip ir liko kariškiu.

Pirtininkas netrukus Karaliaus Mindaugo profesiniame centre baigs klasikinio ir gydomojo masažo kursus, taip pat gilinasi į taikomosios kinezeologijos paslaptis – papildomos žinios leidžia plėsti teikiamų paslaugų ratą.

Lytiškumo beveik nelieka

L. Medinė taip pat gilina žinias – dabar lanko farmacininko Virgilijaus Skirkevičiaus paskaitas apie augalų terapiją.

„Kilo mintis augalus, gėles įsukti į moterišką pirtį. Man labai patinka moteriška pirtis, klientės taip pat su džiaugsmu priėmė šią paslaugą. Nuo rudens nersiu dar giliau, nes ritualai užkabino. Arvydui siūlo organizuoti vyriškas pirtis, tačiau jis atsikerta nesąs tam subrendęs. Vienos lyties pirtyje žmonės labiau atsipalaiduoja, geriau pailsi. Nors tikroje pirtyje lytiškumo beveik nebelieka, vien moteriškoje pirtyje gali giliau panirti į save“, − pastebėjo pašnekovė.

Pirties naujokėms pažinčiai su pirtimi „Medynė“ rekomenduoja programą „Vantos palytėtos“.

Moterys, jos žodžiais, visais laikais ieškojo bendrystės − kaip prieš šimtą metų, taip ir dabar. „Kai susėdi ratu, susikimbi už rankų, kyla noras šypsotis, dalytis. Moteriškos energijos ratas veža, taip ir norisi suktis jame. Tokia pirtis – aukštesnis laiptelis. Tai – ne tik kūno, bet ir vidaus švarinimo vieta“, − sakė Liuda.

Nors šeimos verslas atimdavo daug laiko, Liuda dvejus metus blaškėsi tarp pirties ir darbo „Sodroje“. „Laikė neužtikrintumas ir mintis, kad be valdiško darbo neišgyvensime. Dažnai pirtis baigiasi vėlai, todėl nuolat trūksta miego. „Sodroje“ darbo krūviai žvėriški, atlyginimas –
mizernas
. Skaičiuodavau ligos pašalpos išmokas, kai užplūsdavo gripai, prisidėdavo viršvalandžiai. Ne darbas, o dusulys. Pradėjau nebematyti prasmės, „Sodra“, sakytum, pati mane išstūmė“, − neslėpė pašnekovė.

Pirtininkė pastebėjo, kad nemažai žmonių užauga taip ir neišmokyti apkabinti, bijo prisilietimo, yra susigūžę viduje, neatvėrę širdies.

„Jei žmogus pats to nori, pirtis yra vieta, galinti padėti atrasti save, atverti širdį, praplėsi savo ribas. Kur yra riba? Ten, kur prasideda baimė. Neprievartaujant savęs, atsargiai tas baimes galima įveikti“, − tikino moteris.
"Medynė"

Anot Liudos, pirtis yra labai jautri vieta. „Kiekvienas ne taip pasakytas, neišgirstas žodis, dėmesio stoka, pražiūrėta situacija gali atbaidyti, todėl privalai būti viskam jautrus. Žmogus turi jausti trauką pirčiai, bet ir pirtininkas turi kurti tą trauką. Pirtis – gyvas organizmas, tu esi jame, o kartu ji, kaip koks kokonas, yra aplink tave“, − sakė pašnekovė.

„Medynės“ savininkai mėgsta rengti temines pirtis.

Kartais net patys klientai prašo tylos pirties. „Pirtyje išmoksti išgirti save, suprasti, ką tau sako tavo kūnas. Juk per pirmojo garo ritualą kiekvienam žmogui ateina mintis: „Dar truputį pabūsiu ir eisiu“. Dažnai nė nesusimąstai, kad kūnas tau siunčia signalą, kad jam jau diskomfortas. Jei kitoje vietoje tą kūno pranešimą ignoruotum, pirtyje, nori ar nenori, vykdai“, − šypsojosi Liuda.

Ritualai ir procedūros

Iš ritualų pačiai pirtininkei labiausiai patinka „Kvapų simfonija“. „Nepaisant to, kad dirbu – vedu šią ceremoniją, ir pati pasineriu į kvapus, emocijas, kurias jie iššaukia“, − neslėpė moteris.

Viena svarbiausių pirties procedūrų − vanojimas vantomis.

„Vanojimas nėra paprastas veiksmas, kaip gali pasirodyti nelaikiusiam rankose vantos. Kiekvienas pirtininkas turi savo paslapčių, dėl kurių po vanojimo jaučiamės lyg naujai gimę. Ką jau kalbėti apie atsigaivinimo variantus po vanojimo: šaltą dušą, apipylimą kibiru ledinio vandens, niurktelėjimą į šalčiu kvėpuojančią eketę, pasivoliojimą sniego pusnyje, pagulėjimą ant rasotos žolės“, − galimybes vardijo pašnekovė.

Pasiilgusiems autentiškumo, Stanaičių kaimo pirtininkai siūlo dūminės pirties programą „Vakaras apuoko gūžtoje“. Žibintais nušviestas pirties takas nuveda dūminėn pirtelėn, į paslaptingą prietemos karalystę su tamsiomis aprūkusiomis sienomis ir akylai viską stebinčiu „Medynės“ apuoku.

O ritualai ir ceremonijos – pagal pageidavimą: kaip vadinamojoje baltoje pirtyje ar kiek kitokie.

Pirties sezonas, Liudos teigimu, trunka nuo spalio iki balandžio pabaigos. „Visada užimti savaitgaliai, pradedant penktadieniu, trečiadieniais tradiciškai organizuojama moteriška pirtis, ir dar kas nors netyčia nukrinta“, − sakė pirtininkė.

Per savaitę „Medynėje“ apsilanko 60 žmonių. Dalis jų – pirties klubo nariai – pirtinasi reguliariai, kiekvieną penktadienį ar sekmadienį. „Medynėje“ nuolat vyksta įvairūs renginiai: organizuojami seminarai, teminiai vakarai ir susitikimai su įdomiais žmonėmis.