Šiuo metu laisvų sezoninių darbų vietų tėra sandėlyje. Įdarbinti Jungtinėje Karalystėje siūloma nuo birželio pabaigos iki rugpjūčio mėnesio.

Panevėžio teritorinės darbo biržos EURES konsultantė Eglė Piliponienė sako, kad ieškantieji darbo būna klaidingai įsitikinę, jog laisvų darbo vietų ūkiuose galima rasti iki vasaros.

Tokį požiūrį lemia tai, jog Lietuvoje sezoniniams darbams ūkiuose ūkininkai darbuotojų pradeda ieškoti vėlyvą pavasarį.

Todėl dauguma ieškotis darbo užsienyje taip pat neskuba, nors apie darbą svetur žmonės turėtų pradėti teirautis jau po Naujųjų metų, kai pasirinkimas būna didžiausias.

Darbuotojų brigados dirbti užsienio ūkiuose dažniausiai surenkamos jau ankstyvą pavasarį, dar neprasidėjus sezonui. Nesuskubusieji iki vasaros pradžios sėkmės susirasti laisvą darbo vietą gali tikėtis tik tuo atveju, jeigu į darbovietę užsienyje neatvyks vienas ar kitas iš anksto pasirinktas darbuotojas.

Tuomet užsienio darbdaviai pradeda ieškoti naujų pretendentų į atsilaisvinusias darbo vietas.

Pasak E. Piliponienės, šiemet, skirtingai nei pernai, daugiau sezoninių darbų pasiūlymų buvo pateikta viešbučių, aptarnavimo, pramogų srityje, o ne žemės ūkyje. Tačiau sezoniniai darbai žemės ūkyje panevėžiečiams ir rajono gyventojams dažnai patrauklesni – tuo, kad jiems nereikia mokėti anglų kalbos arba būtini tik šios kalbos pagrindai. Norint dirbti viešbučių ir pramogų sektoriuje mokėti anglų ar kitą užsienio kalbą – tiesiog būtina sąlyga.

E. Piliponienė teigia, kad pastebimas vis didesnis vokiečių kalbą mokančių darbuotojų poreikis dirbti viešbučiuose bei restoranuose. Į balandį vykusią sezoninio darbo mugę ieškoti darbuotojų į Lietuvą buvo atvykęs darbdavys iš Vokietijos. Tačiau daugumos jaunų žmonių galimybę įsidarbinti šioje šalyje apsunkina kalbos įgūdžių stoka.

Į užsienį – įvairiais keliais

Moksleiviai ir studentai sezoninio darbo svetur dažniausiai kiekvienais metais pradeda ieškoti tik vasaros pradžioje. E. Piliponienė sako, kad sunku prognozuoti, kokia šiais metais sezoninių darbų pasiūla gali būti vasaros pradžioje, tačiau plataus pasirinkimo nenumatoma.

Nors jauniems anglų kalbą mokantiems žmonėms dažnai įsidarbinimo galimybės būna gerokai didesnės. Tačiau, EURES konsultantės teigimu, sezoninio darbo pasiūlymais užsienyje visus metus domisi ir brandaus, ir net pensinio amžiaus žmonės. Daugelis jų puikiai įvaldę rusų kalbą, kai kurie neblogai moka anglų ir vokiečių kalbas.

Mokantieji anglų kalbą dažnai sezoninio darbo paieškų imasi patys per įvairius įdarbinimo kanalus. Lietuvoje veikia nemažai įdarbinimo užsienyje agentūrų, kurios už tam tikrą mokestį gali pasiūlyti savo paslaugas. Nemažai panevėžiečių ir rajono gyventojų sezoninį darbą užsienyje susiranda padedami ten emigravusių giminaičių, draugų ar pažįstamų.

Bene populiariausia ieškančiųjų darbo vasarą kryptis – Skandinavijos šalys. Pastarųjų šalių darbdaviai neretai pageidauja, kad būsimi darbuotojai mokėtų ne vien anglų, bet ir tos šalies kalbą. Besidominčiųjų įsidarbinimo galimybėmis kiekvienais metais nemažėja, todėl tikima, jog ateityje padaugės ir darbdavių.