Baudos skirtos mažmeninės prekybos tinklams „Edeka“, „Metro“ ir „Netto“ už „Beck‘s“ ir kitų alaus gamybos milžinės „AB InBev“ rūšių kainų nustatymo susitarimų. Prekybos centrų tinklui „Lidl” bauda skirta už „Haribo“ saldumynų kainų nustatymo susitarimus.

Kaip praneša Vokietijos konkurencijos tarnyba, šešerius metus trukęs tyrimas dėl kainų nustatymo susitarimų šiuo metu jau beveik baigtas, rašo BBC.

Šis tyrimas pradėtas 2010 m. sausio mėn., kai šios šalies Konkurencijos tarnyba surengė reidą, skirtą informacijai apie nelegalius susitarimus tarp mažmenininkų ir gamintojų rinkti.

Iki šiol Vokietijos konkurencijos tarnyba jau yra skyrusi baudų, kurių bendra suma siekia 242 mln. eurų. Baudos buvo skirtos dėl kainų nustatymų susitarimų, apėmusių saldumynus, kavą, gyvūnų maistą, alų ir kūno priežiūros produktus.

Didelio masto bendradarbiavimas

Vokietijos konkurencijos tarnyba informuoja, kad itin daug dėmesio vykdant tyrimą skirta alaus bendrovei „AB InBev“, gaminančiai „Beck‘s“, „Franziskaner“ ir „Hasseroeder“ alų, o mažmeninės prekybos tinklui „REWE Zentral“ baudos pavyko išvengti dėl bendradarbiavimo su tyrėjais nuo pat tyrimo pradžios.

„Gamintojas sutarė su mažmenininkais dėl aukščiausios kokybės alaus pardavimų, siekdamas padidinti kainas parduotuvėse ir koordinuoti detales – atskaitos datas ir atitinkamą kainų augimą“, - sakė Konkurencijos tarnybos vadovas Andreasas Mundtas.

„Mažmenininkai tikėjosi, kad alaus gamintojas užtikrins kainų augimą visuose konkuruojančiuose mažmeninės prekybos tinkluose tuo pat metu; galiausiai nuo sisteminio kainų palaikymo praktikų nukenčia vartotojai“, - neabejojo A. Mundtas.

Prekybos tinklo „Metro“ pareiškime minimi netinkami dalykai, vykę viename iš pirkimų padalinių, kuris šiuo metu jau yra uždarytas. „Apgailestaujame dėl šių netinkamų veiksmų, vykusių prieš kurį laiką. Toks elgesys neatitinka mūsų verslo ir veikimo suvokimo“, - praneša šio prekybos tinklo atstovas spaudai.

„Metro“ pareiškime taip pat užtikrinama, kad šios klaidos pašalintos dar likus nemažai laiko iki šių tyrimų pradžios. Šios šalies Konkurencijos tarnyba baudą taip pat skyrė ir vokiečių medicininių prekių parduotuvių tinklui „Rossmann“ už „Melitta“ kavos produktų kainų nustatymo susitarimus.

Konkurencijos tarnybos pranešime teigiama, kad švelninančia aplinkybe skiriant baudas, išskyrus „Rossman“ atvejį, tapo tai, kad su mažmenininkais buvo pasiekti susitarimai.

Anksčiau šiais metais „Rossmann“ apskundė sprendimą dėl bausmės skyrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)