Originalas dingo Maskvoje

Nuo 1928 metų vykstančios Baltijos taurės varžybos, kuriose dalyvauja Lietuvos, Latvijos ir Estijos rinktinės, su pertraukomis vyksta jau 88-erius metus. Prieš Antrą pasaulinį karą rinktinėms atitekdavo sidabro taurė, tačiau Sovietų Sąjungai okupavus Baltijos šalis, taurė buvo „perduota SSRS Fizkultūros ir sporto komiteto žinion“ ir išvežta į Maskvą.

Praėjusio amžiaus septintame dešimtmetyje liudininkai taurę dar matė Maskvos muziejuje, tačiau vėliau trofėjus be pėdsakų dingo.

Prieš dešimtį metų buvo nuspręsta trofėjų atkurti iš naujo, pagal išlikusias nuotraukas. Darbą atliko žinomas skulptorius Džiugas Jurkūnas. Atkurta taurė buvo padidinta, ant jos išgraviruoti visi taurės laimėtojai nuo 1928-ų, pridėtos paimti skirtos rankenos.

Rinktinė grįžta į Klaipėdą

Baltijos taurę uostamiesčio gyventojai ir svečiai galės apžiūrėti iki gegužės 29 d., kai Klaipėdoje pirmosiose turnyro rungtynėse susigrums Lietuvos ir Estijos rinktinės. Tai bus tik antras kartas per atkurtos Nepriklausomybės metus, kai Lietuvos futbolo rinktinė žais oficialias varžybas uostamiestyje.

„Baltijos taurė – turi nuostabią istoriją, kurioje netrūksta ir detektyvinių elementų, tad, manau, klaipėdiečiams bus smalsu pamatyti, kaip atrodo seniausiai Europoje vykstančių rinktinių varžybų trofėjus“, - sako Klaipėdos „Akropolio“ valdytojas Ovidijus Zibalis.

Šiemet Baltijos taurės varžybos pirmą kartą vyksta pagal futbolo savaitės principą ir tęsis nuo gegužės 29 d. iki birželio 4 d. Po rungtynių Klaipėdoje Lietuvos rinktinė vyks į Latviją, kur susitiks su dviejų pastarųjų Baltijos taurės varžybų nugalėtojais Latvijos ekipa. Būtent latviams 2014 metų taurės finale 0:1 pralaimėjo lietuviai. Šių metų turnyro nugalėtojas paaiškės po latvių ir estų komandų susitikimo Estijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)