Tik prezidentinė sistema yra „stabilumo ir saugumo garantas", pareiškė jis praėjus dienai po to, kai ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu paskelbė apie savo atsistatydinimą, praneša agentūra dpa.

Naujoji vyriausybė atitinkamas konstitucijos pataisas turi „kiek įmanoma greičiau pateikti mūsų tautai patvirtinti", Stambule kalbėjo R. T. Erdoganas. Anot jo, parlamentinė demokratija Turkijoje sukėlė krizes. Įvesti prezidentinę valdymo sistemą yra svarbiausias R. T. Erdogano tikslas.

R. T. Erdoganas savo dalyvavimą vidaus politikoje vadina „natūraliu“

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas penktadienį pareiškė, kad jo dalyvavimas vidaus politikoje yra „natūralus“, kai jo premjeras netikėtai paskelbė atsistatydinantis.

„Kai kurie piktinasi, kad aš atidžiai stebiu įvykius, susijusius su partija... Kas galėtų būti labiau natūralu negu tai?“ – prezidentas, kuris turėtų išlikti apolitiškas, sakė Stambule.

R.T.Erdoganas taip pat nurodė pasiūlęs „kiek įmanoma greičiau“ surengti referendumą dėl perėjimo prie prezidentinės sistemos, kurioje valstybės vadovo galios būtų padidintos.

A. Davutoglu ketvirtadienį paskelbė, kad trauksis iš ministro pirmininko ir valdančiosios partijos AKP vadovo pareigų. R. T. Erdogano šalininkai kaltino A. Davutoglu nepakankamai ryžtingai siekus prezidentinės sistemos įvedimo.

Referendumui dėl konstitucijos pataisų parlamente reikalinga 60 proc. dauguma. AKP šiuo metu trūksta 13 balsų.