Šiandien rinkos dalyvių dėmesys bus sutelktas į JAV darbo rinkos ataskaitą. Analitikai prognozuoja, kad balandį JAV ekonomika sukūrė 200 000 naujų darbo vietų, o nedarbo lygio rodiklis sumažėjo iki 4,9 procento.

Neabejojama, kad lūkesčius viršijantys rodikliai suteiktų daugiau svorio Federalinių rezervų bankui svarstant palūkanų kėlimo scenarijų dar šią vasarą.

Pasak JAV centrinio banko atstovų pasisakymų, norima toliau tęsti pradėtą palūkanų normalizavimo ciklą, sulaukus tinkamų makroekonomikos rodiklių.

Sprendžiant iš ateities sandorių, tikimybė, kad bazinės palūkanos bus didinamos šiais metais, dabar svyruoja apie 50 procentų.

Gaisrai Kanados Fort McMurray regiono naftinguose smėlynuose ir evakuacija iš gavybos vietų
suteikė naują impulsą „juodojo aukso“ brangimui.

Po kelių silpnesnių sesijų ateities sandoriai Brent rūšies nafta vyko ties 44,57 JAV dolerio už barelį riba. Nuo metų pradžios ši žaliava jau yra pabrangusi maždaug 22 procentus.

Nepaisant to, ilgesnėje distancijoje spaudimą naftos kainoms toliau turėtų formuoti istoriškai aukšti atsargų lygiai bei didėjanti pasiūla.

Tikimasi, kad Saudo Arabija atstatys per dieną išgaunamos naftos kiekį iki 10,5 mln. barelių, o Irano naftos eksportas nuo metų pradžios jau yra padidėjęs beveik 2 kartus.

Baltijos šalių biržose vakar prekyba nevyko. Vis dėlto naujos informacijos, kurią investuotojai galės įvertinti šiandien būta. Estijos nekilnojamo turto plėtotoja „Merko Ehitus“ pranešė apie naują 11 mln. eurų vertės statybų sutartį ir pirmojo ketvirčio veiklos rezultatą.

Pajamos augo 2,7 proc. – iki 46,8 mln. eurų, tačiau grynasis pelnas smuko net 86,2 proc. – iki 0,1 mln. eurų. Suprastėjusį pelningumą nulėmė kelių didelių statybos objektų pradžios vėlavimas dėl įvairių pakeitimų ir derinimų.

Šįryt „Klaipėdos nafta“ pranešė balandį perkrovusi 5,1 proc. daugiau naftos produktų, tačiau gavusi tik 3 mln. eurų pajamų arba 26,8 proc. mažiau nei pernai. Iš suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) veiklos pajamos sudarė 6 mln. eurų ir augo 11,1 procento.

Viso per sausį-balandį bendrovė gavo 39,8 mln. eurų pajamų, t. y. 9,9 proc. daugiau negu atitinkamą laikotarpį pernai. Primename, kad šiandien yra paskutinė dieną įsigyti „Klaipėdos naftos“ akcijų su teise į 0,046 euro dividendus, kurių pajamingumas (9,6 proc.) išlieka pats didžiausias visame Baltijos
regione.