Naujausi ITTF reitingai yra liūdna žinia tituluočiausiai Lietuvos stalo tenisininkei, buvusiai Europos čempionei Rūtai Paškauskienei. Pasibaigus žemynų atrankinėms varžyboms ir gegužės mėnesio reitingo duomenimis, R. Paškauskienė į 2016 m. olimpines žaidynes nepatenka.

Viena iš priežasčių – tai sudėtinga ir paini kvalifikacinė sistema, kurią sukritikavo ir Europos stalo teniso sąjungos (ETTU) prezidentas Ronald Kramer. ITTF prieš kelerius metus patvirtinta kvalifikacinė stalo teniso sistema yra nelogiška ir nesuprantama daugeliui stalo teniso gerbėjų ir žiūrovų. Nėra aišku, kodėl pirmiausiai rengiamos žemynų kvalifikacinės varžybos, o tik po to likusieji žaidėjai patenka pagal reitingą. Anksčiau į žaidynes stalo tenisininkai buvo atrenkami pagal reitingą, o tie, kurie nepatekdavo, dėl kelialapių kovodavo atrankos turnyruose. Šiemet visuose žemynuose vyko olimpiniai atrankos turnyrai, tačiau reitingo viršuje esantiems sportininkams nebuvo jokio stimulo juose kovoti, nes jie ir taip į žaidynes patenka pagal reitingą.

LSTA prezidento Rimgaudo Balaišos teigimu, žemynų atrankos turnyruose nebuvo laikomasi principo, jog olimpinėse žaidynėse dalyvauja stipriausieji. „Šių metų Azijos žemyne vykusios kvalifikacinės varžybos parodė, jog ši sistema yra neskaidri. Kai Europos žemyno atrankinėse varžybose dalyvavo visi pajėgiausi stalo tenisininkai ir kova dėl kelialapių buvo itin atkakli, Azijos žemynas atrankos varžybas vykdė atskiruose regionuose ir iš galingiausiu laikomo stalo teniso žemyno per atrankines varžybas pateko sportininkės su žemais reitingais (128, 158, 278, 317, 524 vietos), taigi galima teigti, kad Azija iš Europos atėmė penkias svarbias vietas“, – sakė R. Balaiša.

Pavyzdžiui, Pietų Azijos zonos turnyre dalyvavo vienintelė šalis Indija, turėjusi po keturis savo žaidėjus grupėse ir dėl kelialapių jie kovojo tarpusavyje.

Atrankose kelialapius pelnė pasaulio reitinge 758 vietą užimanti Fidžio atstovė Sally Yee, 524 vietoje esanti Libano sportininkė Mariana Sahakian, 437 vietą užimanti tunisietė Safa Saidani, 354 pozicijoje esanti australė Melissa Tapper ir kitos. Rūta Paškauskienė, ITTF klasifikacijoje būdama 106-oje pozicijoje, į olimpines žaidynes nepateko.

R. Paškauskienė yra dalyvavusi 1996 metų Atlantos, 2000-ųjų Sidnėjaus ir 2008 metų Pekino olimpinėse žaidynėse. Tituluočiausia Lietuvos stalo tenisininkė per savo karjerą Europos čempionatuose iškovojo 16 medalių – po septynis aukso ir bronzos bei du sidabro. Pagal iškovotus medalius R. Paškauskienė patenka į Europos visų laikų sportininkių penketuką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)