Svarbu nepamiršti, kad net ir ant švariai atrodančių rankų yra daugybė bakterijų. Sveikatos specialistai pataria rankas nusiplauti ne tik išėjus iš viešojo tualeto ar prieš valgį, tačiau ir pasinaudojus kompiuteriu, bankomatu, viešuoju transportu, lietus pinigus, lifto mygtuką, durų rankenas ar parduotuvės vežimėlio rankeną, rašoma pranešime spaudai.

Įprotis kuo dažniau plauti rankas geriau nei kas kitas apsaugo nuo nepageidaujamų sveikatos sutrikimų – net 80 proc. užkrečiamųjų ligų, tokių kaip gripas, žarnyno infekcijos ir kirmėlinės ligos, plinta būtent per nešvarias rankas. Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad rankas reikia ne tik sudrėkinti, jas reikia plauti vandeniu ir muilu 15–30 sekundžių. Kai rankos plaunamos taisyklingai, nuo jų pašalinama 90 proc. žmogui pavojingų bakterijų ir virusų.

Faktai ir naudingi patarimai:

• Trečdalis vyrų, išėję iš viešojo tualeto, niekada nesiplauna rankų, taip elgiasi penktadalis visų lankytojų – ir vyrų, ir moterų. Tvarkingai rankas nusiplovusiam žmogui tenka liesti nešvarių rankų nučiupinėtą rankeną bei kitus paviršius.

• Vaikai, naudodamiesi tualetu, dažnai prisiliečia prie unitazo dangčio. Net ir namuose reikia kruopščiai plauti rankenėles bei mygtukus, kuriais nuleidžiamas vanduo.

• Rankų odos vagelėse, po nagais ir papuošalais prisirenka itin daug patogeninių mikroorganizmų.

• Pinigai, durų, ypač tualeto, rankenos, lifto mygtukai, kompiuterio, bankomato klaviatūra ir kiti daiktai, kuruos liečia daugelis žmonių, gali būti infekcijos židiniu.

• Ant mobiliojo telefono patekusios bakterijos gali nesunkiai išlikti, nes telefonas nuolat šyla, kai juo naudojamasi, kalbant ant telefono patenka seilių, nešvarumus sunku nuvalyti. Nustatytas tiesioginis ryšys tarp rankų ir telefono nešvarumo. Jei žmonės tinkamai su muilu plautų rankas, šio ryšio nebūtų.

• Baruose ir greitojo maisto restoranuose užkandžiai dažniausiai valgomi neplautomis rankomis. Gatvėse ir viešajame transporte, paplūdimiuose, rungtynėse, kine bei kitose viešose vietose dažniausiai užkandžiaujama taip pat neplautomis rankomis.

Vaikai ir jaunimas daug laiko praleidžia spaudydami kompiuterių klaviatūros mygtukus ar liesdami mobiliųjų telefonų ekranus. Tai daro ir užkandžiaudami. Neplautomis rankomis.

Kad kruopšti rankų higiena taptų neatsiejama kasdienybės dalimi, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras skatina ugdyti tinkamus įpročius populiariu ir žaismingu būdu. Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, su reklamos kūrėjų studija „Pocket Films“ jau sėkmingai įgyvendinęs kelis šviečiamuosius projektus, šįkart pristato filmuką apie rankų higienos svarbą, skirtą ne tik mokyklinio amžiaus auditorijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)