Littlethings.com pateikia patarimų, kaip prižiūrėti batus, kaip juos valyti namuose turimomis priemonėmis ir kaip rūpintis kojomis.

Batų valymo gudrybės

1. Guminį padą išbalins ir dėmes pašalins dantų pasta.

Dantų pastą galima daug kur panaudoti. Vienas iš būdų – išvalyti nešvarius sportinius batelius. Išspauskite dantų pastos ant seno dantų šepetėlio ir patrinkite nešvarias vietas.

Dantų pasta galima valyti ir medžiaginį batų vidų. Užtepkite pastos ant reikiamų vietų, kelias minutes palaukite, paskui nuvalykite šlapiu rankšluosčiu.

2. Izopropilo alkoholis – odiniams batams valyti.

Su izopropilo alkoholiu galima išvalyti dėmes iš odos. Šios priemonės galima įsigyti vaistinėse. Vatos gabalėlį sumirkykite izopropilo alkoholiu, patrinkite dėmes ir pusvalandžiui palikite.

3. Nemalonų kvapą iš sportinių batelių sugers soda.

Į sportinių batelių vidų įberkite sodos ir palikite per naktį. Soda sugeria kvapus iš daugelio objektų ir daiktų namuose.

4. Įbrėžimus ir dėmes panaikinsite su nagų dilde.

Nagų dildės labai praverčia, šalinant sausas ir drėgnas dėmes ir netgi įbrėžimus nuo verstos odos batų paviršiaus.

Iš pradžių patrinkite dėme švelnia medžiaga, nuvalykite dulkes, pridžiūvusį purvą. Jei dėmė nepasiduoda, patrinkite nagų dilde ar švitriniu popieriumi.

5. Kvapus naikina ir actas

Actas puikiai sugeria kvapus, nes yra rūgšti priemonė, o dauguma kvapų šarmingi, o tai reiškia, kad jų pH – daugiau nei 7. Actas neutralizuoja reakciją ir panaikina kvapus.

Negero kvapo įgavusius sportinius batus pamerkite į vandenį su actu (litrui vandens – stiklinė acto). Vandenyje su actu pamirkykite batus – kvapų kaip nebūta.

6. Kukurūzų miltai sugers dėmes iš verstos odos batų.

Anot įvairių šaltinių, kukurūzinių miltų galima įtrinti į riebias dėmes ant verstos odos batų. Įtrinkite šiuos miltus į batus, po kiek laiko nuvalykite.

7. Vazelinas

Lakuoti batai spindės, jei patepsite juos vazelinu. Vazelinas užmaskuos įbrėžimus.

Gudrybės, kaip pratempti batus

8. Džiovintuvas padės pratempti batus.

Pratempti nepatogius batus padės storos kojinės ir plaukų džiovintuvas. Užsimaukite vilnones kojines, apsiaukite nepatogius batus, o tada papūskite džiovintuvu šilto oro. Apavas prasitemps.

9. Batus pratampysite šaldymo kameroje.

Yra dar vienas ankštokų batų tempimo būdas. Į užsegamus plastikinius maišelius pripilkite vandens, įdėkite į batus, o batus 20-iai min. padėkite į šaldymo kamerą. Paketų apimtis padidės, batai natūraliai prasitemps.

10. Švitriniu popieriumi patrinkite batų padus.

Patrynus batų padus švitriniu popieriumi pasikeis padų tekstūra, pagerės sukibimas su bet kokiu paviršiumi. Šis būdas tinka tiek apavui su guminiu padu, tiek aukštakulniams.

11. Nuo pūslių apsaugos... dezodorantas.

Jei nuolat prisitrini pūslių, patepk problemines vietas batų viduje geliniu dezodorantu. Iš karto palengvės, mat gelinis dezodorantas veikia kaip lubrikantas.

12. Vaškas

Vašku padengtas apavas nepermirksta. Įtrink batų paviršių vašku, paskui šiek tiek papūsk karštu palukų džiovintuvu. Jokia drėgmė bus nebaisi.

13. Pleistru apvyniojus pirštus kojoms batuose bus patogiau.

Antrą ir trečią abiejų pėdų pirštus apvyniok pleistru – kur kas patogiau jausiesi su aukštakulniais. Kojos mažiau pavargs, tinkamai paskirsčius svorį. Po dienos su aukštakulniais naudinga vakare padaryti vonelę su žaliąja arbata – atpalaiduoja pėdas, tonizuoja odą, nuima venų paburkimą.

14. Prisitrynus pūslę skausmą apmalšinsite žaliosios arba juodosios arbatos vonelėmis.

Šios abi arbatos turi antiuždegiminių ypatybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)