Šie pinigai buvo taškomi prabangiam nekilnojamam turtui Londone, privataus lėktuvo nuomai ir vestuvinei suknelei, kuri viename išskirtiniame Čelsio butike kainavo daugiau kaip 40 tūkst. dolerių. 2,5 tūkst. svarų buvo išleisti net asmeniniam liokajui, išgirdo parlamentarai.

Tokie pareiškimai nuskambėjo per vieną parlamentinio komiteto posėdį.

Jie pasigirdo tuo metu, kai vyriausybei tenka atlaikyti „Panamos dokumentų“ skandalo pasekmes, iškilus įrodymams, kad sukčiai iš viso pasaulio pirko nekilnojamąjį turtą Londone, pasinaudodami anonimiškomis ofšorinėmis struktūromis, rašo „The Guardian“.

Minėtoje Rusijos aferoje dalyvavo grupė korumpuotų vyriausybės pareigūnų. 2007 metais jie kartu su nusikalstamo pasaulio bendrininkais pasisavino 230 mln. dolerių iš investicijų bendrovės „Hermitage Capital Management“ mokamų mokesčių.

Šią aferą atskleidęs rusų teisininkas Sergejus Magnitskis buvo suimtas ir 2009 m. mirė kalėjime. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES) yra paskelbusios sankcijas daugeliui šioje aferoje dalyvavusių pareigūnų.

Teisėsaugos agentūros visoje ES šešerius metus tyrė, kas nutiko su šiais pinigais. Jie susekė ofšorinių bendrovių tinklą, susijusį su nuteistu rusų gangsteriu Dmitrijumi Kliujevu. Pinigai buvo plaunami per platų korporacinių sąskaitų tinklą Lietuvoje.

Apie 30 mln. pasisavintų dolerių atsidūrė Didžiojoje Britanijoje, per posėdį, skirtą šiam nusikaltimui, sakė „Hermitage“ vadovas Billas Browderis. 2 mln. dolerių buvo tiesiogiai susiję D. Kliujevu. Šie pinigai Didžiąją Britaniją pasiekė nuo 2008 iki 2013 metų. Su jais susiję 12 Didžiosios Britanijos bankų.

Bankų pranešimuose matyti, kaip nežinomi asmenys leido milžiniškas sumas „prabangių pirkinių orgijoje“.

Parlamento nariams pateikti duomenys rodo, kad 2009 mm. 41 436 doleriai buvo sumokėti Čelsio prabangių vestuvinių suknelių dizainerei Phillipai Lepley.

2010 metais 19 559 doleriai išleisti moterų mados butike „La Petite Salope“ Rytų Londone. 2012 m. balandį 192 963 doleriai buvo pakloti kitai Čelsio bendrovei „HB Interior“, kuri specializuojasi prabangių jachtų ir namų interjero srityje.

Kitos sumos, sudarančios iš viso 176 084 dolerius, buvo išleistos privačių lėktuvų nuomai per Vakarų Sasekso bendrovę „Oxygen Aviation“, išgirdo komitetas.

Dar už 240 tūkst. dolerių buvo nuomojamos ar perkamos jachtos. 2012 metais du mokėjimai, sudarantys iš viso 259 532 dolerius, buvo atlikti vienam asmeniui, gyvenančiam septynių kambarių viloje Saryje. Beveik 300 tūkst. dolerių buvo išleisti mokėjimo kortelei „Glamour Card“, kuri yra skirta „neribotoms išlaidoms“ ir tinka „turtingiausioms viso pasaulio moterims“.

Kiti pinigai atiteko asmeninio durininko paslaugoms, prabangaus Londono nekilnojamojo turto agentūrai „Harrods Estates“ ir informacinių technologinių bendrovei „Hewlett Packard“, išgirdo parlamentarai.

2012 m. kovą 20 792 doleriai per „Lloyds“ banką buvo perversti Karalienės Ethelburgos koledžui – privačiai internatinei mokyklai Jorke, kurioje mokslas kainuoja 14 tūkst. svarų (17,7 tūkst. eurų) per metus. Kieno mokslai buvo apmokėti šiais pinigais, neaišku.
Jokių ženklų, kad minėtos bendrovės ar Karalienės Ethelburgos koledžas būtų padarę ką nors neteisėta, nėra.

Mokykla atsisakė kalbėti apie atskirus moksleivius, bet pabrėžė, kad pervesti pinigai atitinka tarptautinės internatinės mokyklos mokestį už vienerius mokslo metus. Ji nurodė, kad tokiu atveju tėvams užsieniečiams reikėtų gauti 4-os pakopos Didžiosios Britanijos vaiko vizą. Už tėvų ir vaiko biografijos patikrinimą yra atsakinga vyriausybė, pažymėjo mokykla.

B. Browderis parlamentarams sakė, kad Didžiąją Britaniją mėgsta korumpuoti rusai – „nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. žmonių, susitelkusių aplink Vladimirą Putiną“.

„Tai tobula priedanga pinigų plovimui. Mes neatliekame tyrimų. Mes nekeliame bylų. Viskas atrodo legalu“, - sakė jis. B. Browderis mano, kad Londone atsidūrė „šimtai milijardų“ neteisėtai gautų pinigų. „Tai šalis, kuri levituoja virš nešvarių pinigų srauto“, – pridūrė jis.

Transparency International UK“ direktorius Robertas Barringtonas sutiko su tokia nuomone. „Ar Rusijos gyventojai mano, kad Didžioji Britanija yra pagrindinė kryptis? Taip, absoliučiai“, – sakė jis komitetui.

„Tikrai įmanoma, kad į Didžiąją Britaniją atkeliauja pinigai, kurių kilmė yra abejotina“, – sakė Rimtų apgaulių biuro Nusikalstamumo pajamų padalinio vadovas Markas Thompsonas.

Proga sužinoti, kas nutiko su likusiais 230 mln. dolerių, atsirado 2010 m., kai vienas Rusijos pilietis – Aleksandras Perepiličnyj – perdavė dokumentus „Hermitage“. A. Perepiličnyj tvarkė vienos aukštos Maskvos mokesčių pareigūnės – Olgos Stepanovos – finansus. Manoma, kad O. Stepanova kartu su savo vyru Vladlenu dalyvavo finansinėse aferose.

Šveicarijos prokurorai, remdamiesi A. Perepiličnyj informacija, įšaldė poros banko sąskaitas. 2012 m. A. Perepiličnyj, bėgiojęs prie savo namų Saryje, patyrė priepuolį ir mirė. Jam buvo 44 metai. Vėliau jo organizme buvo rasta mirtinai nuodingo paparčio, kurį rusai ir kinai naudoja nužudymams, pėdsakų.

B. Browderis sakė, kad išsamius Magnitskio bylos įkalčius Didžiosios Britanijos teisėsaugai jis perdavė dar 2010 m. Tačiau, jo teigimu, tiek Skotland Jardas, tiek Rimtų apgaulių biuras, tiek Rimtų organizuotų nusikaltimų agentūra atsisakė pradėti tyrimą. Didžiosios Britanijos mokesčių ir muitų tarnyba (HMRC) taip pat nesiėmė jokių veiksmų.

Kovo mėnesį B. Browderis parašė Nacionalinei nusikaltimų agentūrai (NCA). Jis pateikė schemas, kaip Didžiojoje Britanijoje buvo išleisti 30 mln. dolerių, įskaitant banko sąskaitų ir įmonių su Didžiosios Britanijos direktoriais detales.

NCA antradienį pareiškė „aktyviai peržiūrinti“ šią medžiagą. Ji pabrėžė, kad informaciją apie pinigų plovimą vertina „visiškai rimtai“. Tačiau dar praėjusių metų gruodį ji buvo pareiškusi, kad „šiuo etapu vidaus baudžiamasis tyrimas, susijęs su pinigų plovimu Didžiojoje Britanijoje, nėra pats efektyviausias kelias į priekį“.

B. Browderis pažymi, kad baudžiamuosius tyrimus dėl pavogtų 230 mln. dolerių pradėjo dar 11 šalių. Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Šveicarija įšaldė 40 mln. dolerių. Paklaustas, kodėl jokių veiksmų nebuvo imtasi Didžiojoje Britanijoje, jis atsakė: „Tai naudinga daugeliui žmonių. Jie turi draugų aukštose pozicijose. Tai tapo pavojingu politiniu klausimu“.

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad Magnitskio byla turi sąsajų su „Panamos dokumentais“. Dalis ofšorinių pinigų, susijusių su geriausiu V. Putino draugu, violončelininku Sergejumi Rolduginu, buvo išplauti, kaip įtariama, per tą pačią Lietuvos schemą. Priežiūros institucijos 2013 metais uždarė su ja susijusį „Ūkio banką“.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas gegužės 12 d. Londone rengia kovai su korupcija skirtą viršūnių susitikimą. Jokių detalių vyriausybė dar nepaskelbė, bet manoma, kad jame bus kalbama apie anonimines ofšorines bendroves ir tokių Didžiosios Britanijos administruojamų mokesčių rojų kaip Mergelių Salos vaidmenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)