Nuotrauka plito žaibišku greičiu ir tikriausiai nėra nė vieno, kas nebūtų jos matęs. Piktesnieji dar pagrūmoja ir pateikia tai kaip neva nenuginčijamą įrodymą, kad tikrai viskas „kaip buvo litais, taip dabar eurais“.

Ar žinot, kodėl išplito ši nuotrauka? Nes sensacijos sklinda greitai. Nes tai atrodė kaip sensacija. O sensacija yra tai, kas nėra įprasta ir tai nebūtų sensacija, jei VISOS kainos neva būtų pakilusios 3,5 karto.

Manęs žmonės dažnai klausia, ar tu akla, ar kada mokėjai už agurkus 12 litų arba už pomidorus 20 litų? O jau kalafioras... Tuomet aš jų klausiu, ar jūs nesergat skleroze ir kasmet perkat šviežius agurkus balandžio mėnesį? Pripažinsiu, kartais nusiperku vieną kitą pirmąjį šviežią agurkėlį paskanavimui (tikrai ne kasdien!) ir žinot ką – taip, balandžio mėnesį agurkai, kiek pamenu, visada kainuodavo daugiau nei dešimt litų.

Tada žmonės manęs klausia, kaip galiu nepastebėti, kad kainos pakilo. Ir sąžiningai bandau prisiminti, kas gi pakilo... Nepamenu, kada už sviesto pakelį mokėjau mažiau nei 3,5 lito,o dabar moku apie 0,9 euro centų. Tai pabrango ar ne? Už batoną mokėjau apie 2,8-2,9 lito (perku geresnės kokybės), dabar moku 0,74 euro centus. Tai pabrango ar ne? Žinoma, yra dalykų, kurie ir pabrango, bet negaliu sugalvoti nė vieno maisto produkto, kas būtų pabrangę 3,5 karto.

Tada žmonės mane vis dar bando paprotinti ir sako: „O kaip paslaugos, paslaugos tai jau tikrai pabrango“. Na, niekada nesilankiau prabangiose kirpyklose, tačiau netoli namų esančioje „zabigalkoje“ mane apkirpdavo už 20 litų, o dabar 6-7 eurus. Na, taip pabrango... 3-4 litais... Bet ne 3,5 karto!

Man sako: „Tu kvaila, kad nevažiuoji apsipirkti į Lenkiją, ten gi viskas daaaauugggg pigiau“. Paprastai neperku prekių, kurių etikečių negaliu perskaityti, nes noriu žinoti, kas ten įdėta (ar nemoku už krakmolą vietoj pomidorų padažo arba soją vietoj mėsos). Bet tai – ne didžiausia bėda. Didžiausia bėda ta, kad pirkdami Lenkijoje mokesčius paliekate ten, o tie pinigėliai galėtų padėti kurtis savai valstybei.

O gal tų, kurie perka Lenkijoje, vaikai neina į mokyklą? Gal nesilanko pas gydytojus? Gal sutinka, kad ištikus nelaimei (neduok Dieve), neatvažiuotų policininkas ar gaisrininkas, nes paprasčiausiai jų atlyginimams neužteks pinigų? Mielieji, šitaip elgdamiesi baudžiate ne begėdį paprastais žmonėmis nesirūpinantį valdininką, o save.

Visas šis kalafiorų skandalas labai patinka tiems, kurie nėra patenkinti savo gyvenimu ir ieško, ką galėtų dėl to apkaltinti. Gal valdžią? Gal prekybos centrus? Sukilkime pagaliau revoliucijai kaip kokiam „Gyvūlių ūky“! Dabar tai parodysim! Nenoriu nė priminti, kuo baigėsi šis nuostabus kūrinys... Gal prieš rėkiant reiktų kartais į rankas bent kokią knygutę paimti?

Viskas gerai, visi turi teisę pasisakyti. Mieli žmonės, tik ar jūs patys tikrai tikite, kad „kaip buvo litas, dabar euras“? O gal tai keista humoro forma?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kviečiame dalintis nuomone: ar jūs pastebėjote kainų pokytį per pastaruosius kelerius metus? Kaip pasikeitė Jūsų išlaidos, pajamos? Galbūt galite pasidalinti įžvalgomis, kaip planuojate savo mėnesio šeimos biudžetą? Tai galite daryti, spausdami čia arba el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Kalafioras“ .