150 mln. eurų investicijos, keliasdešimt tūkstančių vietų tribūnos ir milijonams transliuojamos „Formulės 2“ lenktynės už 5 kilometrų nuo Kazlų Rūdos – tokios į viešąją erdvę 2014 metais pažertos vizijos turėjo užgniaužti amą kiekvienam šalies automobilių sporto mėgėjui.

Tiems, kurie kvėpuoti nenustojo, smelkėsi abejonės. Vien jau dėl akivaizdaus fakto, kad nepasiteisinusi „Formulės 2“ lenktynių serija nebeorganizuojama nuo 2012 metų.

Nepaisant to, tuomet visuomenei skelbta, esą rengti tarptautines varžybas naujoje trasoje Lietuvoje norėtų privatūs investuotojai iš Didžiosios Britanijos ir Italijos.

Taip ir neįvardinti užsieniečiai esą buvo nusižiūrėję prieš keturis dešimtmečius greta Kazlų Rūdos įrengtą ir aviacijai nebenaudojamą karinį oro uostą.

Turto bankui perduotame ir privatizuojamų objektų sąraše atsidūrusiame aerodrome dažniau nei lėktuvai pastaraisiais metais lankydavosi automobilių slalomo ar traukos lenktynių mėgėjai.

Kilus kalboms apie lenktynių trasos statybas, nustatyta pradinė 260 hektarų apimančios teritorijos kaina – apie 700 tūkst. eurų. Be to, naujieji sklypo savininkai turėjo įsipareigoti investuoti mažiausiai 5 mln. eurų ir sukurti per 60 darbo vietų.

Bet pirkėjų iki šiol taip ir neatsirado.

Kaip DELFI teigė KAM atstovai, po neįvykusio aukciono Kazlų Rūdos aerodromas buvo išbrauktas iš privatizavimo sąrašo. Karinį oro uostą nuspręsta sugrąžinti ministerijai, o perdavimo procedūros turėtų būti užbaigtos per kelis mėnesius.

Teigiama, kad betonu išklotas 2250 metrų ilgio ir 50 metrų pločio takas nuo šiol tarnaus Lietuvos ir sąjungininkų kariškiams.

„Tokie kilimo-tūpimo takai kaip Pajuosčio (Panevėžio raj.), Gaižiūnų (Jonavos raj.) ar Kazlų Rūdos, kurie yra karinių poligonų teritorijoje, reikalingi Lietuvos kariuomenės vykdomoms funkcijoms užtikrinti.

Pastaraisiais metais intensyvėja nacionalinės ir tarptautinės Lietuvos ir sąjungininkų karių pratybos. Siekiant užtikrinti priimančiosios šalies paramą atvykstančioms sąjungininkų pajėgoms, pasitelkiami ir minėti atsarginiai gruntiniai ar trumpesni kilimo-tūpimo takai, kurie yra tinkami sraigtiniams transportiniams kariniams lėktuvams, tokiems kaip C-130 ar C-27J“, – DELFI informavo KAM strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Kazlų Rūdos savivaldybės vadovams žinia apie žlungančius sumanymus prie miesto įkurti tarptautinių lenktynių trasą buvo naujiena.

„Tik iš jūsų sužinojome. Dabar, kai pasakėte, reikės pasidomėti. Tik tokių pletkų buvau girdėjęs. Kiek turėjome informacijos, investuotojų žvalgyba vis dar vyko, italai turėjo visokių minčių“, – dėstė savivaldybės administracijos direktorius Valdas Kazlas.

Taigi, aukščiausio rango tarptautiniu automobilių sporto renginiu Lietuvoje dar ne vienerius metus turėtų išlikti 2014-ais trumpam užsukęs ir gėdą dėl prastos kelių būklės užtraukęs pasaulio ralio čempionato (WRC) etapas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)