Norime žinoti tiesą, tad visus rūpimus klausimus adresuojame „Goodlife” sporto klubo mitybos specialistui Artūrui Sujetai.

Visų pirma išsiaiškinkime, sultys – gėrimas, ar maistas?

Sultys tikrai yra gėrimas. Gėrimas, kuriame nestinga vitaminų, antioksidantų bei įvairių natūralių cukrų, kaip fruktozė ir gliukozė. Tačiau maisto sultys neatstoja, nes negali pasiūlyti skaidulų, riebalų ir pilnaverčio kitų maistinių medžiagų komplekto.

Gali būti net taip, kad po vienos kitos stiklinės sulčių valgyti ir nebenorėsite. Gal dėl šios priežasties sultys bandomos prilyginti maistui. Tačiau jos tik apgauna jūsų organizmą, staiga padidindamos gliukozės kiekį kraujyje. Visiems, bandantiems tuo pasinaudoti tramdant nesveikus valgymo įpročius, piktnaudžiauti maisto keitimu sultimis nereikėtų.

Taip „maitindamiesi” jūs negausite visų būtinų organizmui medžiagų. Taip pat nepatartina valgio metu gurkšnoti sulčių, nes angliavandeniai iš sulčių pasisavinami kur kas greičiau, nei iš maisto, tad pastarųjų kalorijos nusėda kūno riebaliniame sluoksnyje.

Ar sultys gali būti sveika ir subalansuota alternatyva įprastam maistui?

Tikrai ne. Natūralių sulčių gėrimas dideliais kiekiais bei vartojimas vietoje įprasto maisto gali sukelti hipertenzines ligas. Po kelių stiklinių sulčių, kuriose gausu cukraus (net ir natūraliose sultyse be dirbtinių saldiklių jo tikrai daug), neretai norisi ko nors sūresnio, t.y. norisi kompensuoti tą saldumą, o kaip žinia, cukrus ir druska kartu didina kraujo spaudimą.

Sultimis pakeitę įprastą maistą taip pat rizikuojate susirgti II-ojo tipo cukriniu diabetu. Didelis kiekis fruktozės bei gliukozės kasą skatina išskirti insuliną. Tolerancijai insulinui vis didėjant išsivysto cukrinis diabetas.

Ar verta dėmesio dieta, kai įvairų maistą rekomenduojama pakeisti sultimis?

Tai be abejo dieta, duosianti greitų rezultatų. Tačiau greitos dietos rezultatai trumpalaikiai, o nauda abejotina. Atsisakę kieto maisto negauname skaidulų, o ląsteliena mums būtina, ji gerina žarnyno peristaltiką. Tad ilgesnis vien tik skysto maisto vartojimas gali sukelti tuštinimosi sutrikimus.

Taip pat nepamirškite, kam mums duoti dantys… jų be darbo palikti ilgesniam laikui taip pat nevalia.

Ar 35 dienų detoksikacinės sulčių iškrovos dienos – nauda sveikatai?

Visų pirma reikėtų atsakyti į klausimą, ar jums iš viso reikalinga detoksikacija, nuo ko jums reikia apsivalyti... Vartojote antibiotikus, intensyviai rūkote? – tokiu atveju nepakenktų gauti didesnę dozę antioksidantų, kurių sultyse tikrai gausu. Bet nevertėtų pamiršti, kad tų pačių antioksidantų gausite ir suvalgę vaisių bei daržovių. Ir sukramtę juos papildysite savo organizmą ne tik antioksidantais, bet ir ląsteliena, skaidulomis.

O dabar įsivaizduokite, kad vietoje įprasto savo maisto raciono, jūs per dieną suvartojate 2-3 litrus sulčių. Džiaugiatės gautais vitaminais, antioksidantais. Bet ar įsivaizduojate, kiek su sultimis į jūsų organizmą pateko cukraus? Dienos cukraus normą tikrai viršijote su kaupu. Ar jums to reikia?

Sakoma, kad sulčių dieta leidžia virškinimo sistemai pailsėti... Ar toks poilsis pats tinkamiausias?

Jei jūsų virškinimo sistema buvo apkrauta ir jūs prasčiau jaučiatės, pailsėti nuo maisto jai nepakenktų. Tačiau kur kas protingiau tokiu atveju būtų gerti vandenį – universalų tirpiklį, kuris tikrai leis jūsų virškinimo sistemai atsikvėpti ir persikrauti.

Sultys deja ilsėtis neleidžia. Plonosios žarnos gavusios sulčių ir toliau „dirbs” bandydamos pasisavinti vitaminus. Tad iškrovos diena geriant sultis norimo efekto neduos ir neatneš naudos sveikatai.

Tad kaip „teisingai” įtraukti sultis į savo valgiaraštį?

Nesakykite sultims ne, tačiau jas vartokite saikingai ir protingai. Pavyzdžiui, citrusinių vaisių sultyse daug vitamino C, jis būtinas visiems, ypač aktyviai sportuojantiems. Tad stiklinė tokių sulčių, atskiestų vandeniu, bus puikus gėrimas po treniruotės.

Sultys patogesne alternatyva vaisių valgymui tampa ir tada, kai organizmui itin trūksta antioksidantų. Suvalgyti tris vaisius gali būti kur kas sunkiau, nei išgerti stiklinę sulčių iš tų trijų vaisių, taip gausime tą patį antioksidantų kiekį, neapsunkindami savo skrandžio.

Spausti sultis, o ne kramtyti vaisius taip pat rekomenduočiau pavasarį, kai vaisiai jau nebe tokie kokybiški, neturintys daug antioksidacinių medžiagų. Spausdami sultis iš jų mes savotiškai padidiname naudingų medžiagų koncentraciją.

Tad viena kita stiklinė sulčių tikrai praturtins jūsų meniu, tačiau tikėtis naudingų rezultatų iš sulčių dietų ar tuo labiau sulčių iškrovos dienų nevertėtų.