„Visada sakau, kad žmogus yra be galo sudėtingas ir individualus, o tai kas tinka kiekvienam, dažniausiai apskritai niekam netinka“, – šypsosi sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „Goodlife“ mitybos specialistas Artūras Sujeta.

Žaliavalgystė, remiantis skirtingų leidinių duomenimis, pasaulio populiariausių dietų reitinge užima 14-17 vietas. „Aišku viena – žaliavalgis, kuris maitinasi tinkamai, tikrai gali gauti pakankamą maisto medžiagų kiekį net sportuodamas, tačiau daug kas priklauso nuo to, ką jis valgo. Ar šis žmogus valgo žuvį, ar jis vartoja pieną arba kitus produktus, o gal visai nieko?

Kitaip tariant, gal jis yra vadinamas lakto-ovo-pesco vegetaras, o gal išvis veganas, kuris net nevalgo termiškai apdoroto maisto? Bet kuriuo atveju, jei jūs nusprendėte laikytis žaliavalgystės mitybos strategijos, privalote gerai išmanyti, kokių medžiagų jums reikia ir kokių gali trukti, be to, tokiu atveju būtina daryti reguliarius kraujo tyrimus. Vegetarams dažnai trūksta piridoksino (b6), geležies – moterims gali trūkti hemoglobino, šalti rankos ir kojos“, – aiškina specialistas.

Pasak A. Sujetos, vienas pagrindinių žaliavalgystės pliusų yra sumažėjusi rizika susirgti viena populiariausių lėtinių neinfekcinių ligų, kuri kasmet nusineša daugiausiai gyvybių Lietuvoje – hipertenzija ir greta sekančiomis išeminėmis širdies ligomis. „Tai, žinoma, yra didelis pliusas kalbant apie gyvenimo kokybę. Taip pat laikantis žaliavalgių meniu galima sėkmingai sumažinti nutukimą, bet tik tuo atveju, jei žinome, ką valgyti vakare“, – sako jis.

A. Sujeta pataria vakare geriau valgyti ne vaisius, o vietoj jų rinktis ankštinius, pieno produktus, taip pat vegetarams skirtus patiekalus, pavyzdžiui, grikių kepsnelius ar kitus panašius produktus.

„Vegetariškos mitybos dar vienas pliusas – cholesterolio mažėjimas. Tačiau reikia žinoti jo santykį: bendras cholesterolis nebus pats geriausias rodiklis, jei MTL – mažo tankio arba kitaip blogo cholesterolio – bus per daug. Tiesa, laikantis žaliavalgių meniu blogojo cholesterolio dažnai sumažėja, bet yra pasitaikę ir kitų atvejų, stebimų medicininėse studijose“, – pasakoja A. Sujeta.

Tačiau didžiausias žaliavalgystės minusas ir rizika – galimas organizmo išsekimas, kuris gali atsirasti dėl netinkamos mitybos. „Jei norite tapti vegetarais ar žaliavalgiais, turite gerai pažinoti ne tik save, bet ir žinoti platų maisto spektrą bei papildų poreikį“, – pabrėžia mitybos specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)