E. Stanionis savo sugebėjimus ringe įrodė ne kartą, o didžiausią pergalę mūsų šaliai padovanojo pernai, tapęs Europos bokso čempionu. Sporto ekspertai teigia, kad šis jaunas boksininkas turi puikią galimybę Lietuvai parvežti ir olimpinių žaidynių medalį.

Mes didžiuojamės olimpiniais, pasaulio ar Europos čempionais, tačiau nedaug kas susimąsto, kad sportininkų pasiekimai neatsiejami nuo gerai parengtų trenerių. Lietuvos sporto universitetas vienintelis Lietuvoje rengia tokius specialistus, o studijų programa „Treniravimo sistemos“ yra tarp dešimties populiariausių šalyje.

Eimantas taip pat pasirinko Treniravimo sistemų studijas Lietuvos sporto universitete ir ateityje, baigęs profesionalaus sportininko karjerą, planuoja tapti treneriu. Kiekvieną dieną jis intensyviai treniruojasi bokso salėje. Dvi treniruotės per dieną, atsakingos varžybos, studijos universitete — tiek pastangų kainuoja pergalė.

„Būti geriausios fizinės formos visą laiką — neįmanoma, gali pervargti ir netekti visko, dėl ko ilgai dirbai. Treniruojuosi du kartus per dieną — ryte ir vakare, stengiuosi kuo daugiau miegoti, pavalgyti vis tuo pačiu laiku ir po vakarinės treniruotės, kurioje patiriu daugiausia krūvio, gerai pailsėti. Tokia mano dienotvarkė, kai ruošiuosi svarbioms varžyboms“,- pasakojo LSU studentas.

Eimantas Stanionis

E. Stanionio sėkmė neatsiejama nuo Universiteto dėstytojo, Lietuvos nusipelniusio bokso trenerio, biomedicinos mokslų daktaro Vido Bružo. Jis pripažintas geriausiu praėjusių metų Lietuvos sporto treneriu. Patyręs specialistas atskleidžia, kad parengti aukšto meistriškumo sportininką reikia ne tik pastangų, bet ir mokslo grįstų treniruočių metodikų. Trenerio kelyje netrūksta iššūkių — jis turi valdyti sunkius sportinio rengimo procesus, o ugdyti asmenybę reikia ne tik žinių bei profesinės kompetencijos, bet ir plataus universitetinio išsilavinimo.

„Boksininkų rengimas ypatingas tuo, kad reikia lavinti ne vieną ar kelias, o daugelį sportininko savybių: greitumą, jėgą, ištvermę, vikrumą, koordinaciją. Reikia žinoti, kodėl parenkame vieną ar kitą metodiką, tam tikrą krūvį, kas tuo metu vyksta žmogaus organizme, nes tai — labai sudėtingas procesas, o neturėdami reikiamų žinių, neišugdysime didelio meistriškumo sportininko“,- pasakojo Eimanto treneris, LSU dėstytojas V. Bružas.

Vidas Bružas

Europos bokso čempionas E.Stanionis studijuoja Treniravimo sistemas. Jis atskleidžia, kad nėra lengva derinti mokslus ir profesionalųjį sportą, tačiau tam Lietuvos sporto universitete sudarytos puikios sąlygos. „Labai džiaugiuosi, kad pavyksta suderinti mokslus ir sportą. Pamenu, kai tik pradėjau studijas, teko išvykti dviem mėnesiams į stovyklas, o vėliau į pasaulio čempionatą. Tačiau tik grįžęs, stengiausi išlaikyti visus egzaminus ir pasivyti kurso draugus. Visos žinios, kurias gaunu universitete, man padeda dabar ir padės vėliau, tapus treneriu. Mano treneriui Vidui Bružui svarbiausia, kad aš ne tik gerai sportuočiau, bet ir mokyčiausi. Jis nagrinėja mano kovas, pasako, kokios yra silpnosios varžovo pusės ir kokie mano privalumai. Visas šias žinias panaudoju prieš eidamas į ringą ir, kaip matote, — rezultatai neblogi“,- šypsosi vienas perspektyviausių šalies boksininkų.

Savo gabaus auklėtinio E. Stanionio sėkme ringe ir studijų suole džiaugiasi aštuonerius metus jį treniruojantis V. Bružas: „Eimantas jaunas, bet labai darbštus, valingas ir kantriai tikslo siekiantis sportininkas. Neabejoju, kad jį sėkmė lydės ir vasarą vyksiančiose olimpinėse žaidynėse“.

Treniravimo sistemų studentas mintimis jau vasaros olimpiadoje: „Kol kas mano artimiausiuose planuose – kovos olimpinėse žaidynėse. Mintys jau sukasi apie Rio. Vėliau, kai baigsiu sportininko karjerą, noriu tapti geru treneriu ir pasiekti aukštumų šioje srityje. Darysiu viską, kad tapčiau geriausiu“.

Primename, kad Lietuvos sporto universitetas yra specializuotas universitetas Lietuvoje ir Baltijos šalyse, vienijantis judesių ir sporto mokslą. Čia gimsta Lietuvos sportas, nes mūsų šalyje treneriai rengiami tik Lietuvos sporto universitete. Studijuojant Treniravimo sistemas, galima rinktis vieną iš 32 sporto šakų specializacijų. Baigus studijas įgyjamas dvigubas bakalauro laipsnis: sporto bakalauro ir pedagogikos.