Iš atleidžiamųjų dvylika yra pensinio amžiaus, nors Savivaldybėje dirba 34 sulaukusieji senatvės pensijos. Administracijos direktoriaus Tomo Juknos teigimu, darbo netenka tie senjorai, kurių pareigybės naikinamos ne dėl darbuotojo amžiaus, o parengtos naujosios skyrių struktūros.

Daugiausia etatų turinčiame Socialinės paramos skyriuje iš 46-ių žmonių darbo netenka šeši. Po reorganizacijos skyrius virs į Socialinių reikalų, į jį įeis ir savarankiškumo netekęs Sveikatos skyrius.

Naujajame Socialinių reikalų skyriuje liks iš viso 42 etatai.

Po vieną darbuotoją atleidžiama iš Architektūros ir urbanistikos, Kultūros paveldo, Ekologijos, Ryšių su visuomene, Biudžeto ir finansų, Investicijų skyrių. Bene daugiausia kritikos sulaukiančiame Miesto ūkio skyriuje atleidimo lapelius gaus keturi žmonės, Ekonomikos ir turto valdymo – trys, Ūkio eksploatavimo – septyni, Švietimo skyriuje – du. Didelė dalis darbuotojų sulauks pasiūlymų eiti kitas pareigas pertvarkytuose skyriuose.

Po reorganizacijos iš dabartinių 27-ių skyrių Savivaldybėje iki rugsėjo 1-osios turėtų likti 17-iolika. Juose dirbs 240 žmonių. Pertvarka aplenks septynis Savivaldybės skyrius. Permainų išvengė Kultūros ir meno, Sporto, Civilinės metrikacijos, Buhalterinės apskaitos, Centralizuoto vidaus audito, Viešųjų pirkimų skyriai bei Vaiko teisių apsaugos tarnyba.

Skaičiavo ir skundus

Tarp atleidžiamųjų – ne vieno skyriaus vedėjas. Savivaldybės vadovai nerado ką pasiūlyti Miesto ūkio skyriui vadovaujančiam Antanui Karalevičiui. Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka išeina šalių susitarimu. Tarnybinio kaitumo būdu iš Savivaldybės į kitą darbovietę valstybės tarnyboje pereina Teisės skyriaus vedėja Daiva Svirelienė bei Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Irma Gritėnienė.

Pasak T. Juknos, etatai buvo naikinami įvertinus, kad pertvarkant ir sujungiant skyrius kai kurios pareigybės dubliuojasi. Vis dėlto direktorius pripažįsta, jog kai kurių darbuotojų atleidimą lėmė ir jų darbo rezultatai.

„Buvo žiūrėtos audito ataskaitos, vertinta, kiek vykdoma ir įvykdyta užduočių, kiek gauta skundų. Tai buvo pusės metų darbas“, –„Sekundei“ teigė direktorius.

Nauja Savivaldybės struktūra turėtų pradėti veikti nuo rugsėjo 1-osios. Tačiau T. Jukna neatmeta, kad reorganizacijos peripetijas teks narplioti kur kas ilgiau.

„Dabar įteikiame atleidimo lapelius ir dar keturis mėnesius bus ramu. O tada, jei atsiras manantis, kad neteisėtai atleistas iš pareigų, galės kreiptis į teismą ir procesas užsitęs. Būtų tokia dviprasmiška situacija – Savivaldybėje to darbuotojo nebėra, bet teisme jis gali įrodinėti, kad buvo nepakeičiamas“, – administracijos vadovas nusiteikęs teismų procesams.

Atleidžiamus darbuotojus iš Savivaldybės administracijos vadovai nusiteikę išlydėti išmokėdami nuo 2 iki net 6 mėnesių išeitines išmokas. T. Jukna aiškina, jog kompensacijos bus mokamos laikantis įstatymų. Maksimalios numatytos išdirbusiesiems valstybės tarnyboje daugiau nei 20 metų.
Prieš keletą mėnesių buvo įvardijama, kad išeitinėms kompensacijoms iš biudžeto prireiks preliminariai 150 tūkst. Eur. Dabar, T. Juknos nuomone, suma gali būti mažesnė, nes dalis paliekančiųjų Savivaldybę pereina į valstybės tarnybą kitoje valstybinėje įstaigoje.

Savivaldybės vadovai motyvuoja, jog pertvarka leis darbo užmokesčio fondo sąskaita per metus sutaupyti maždaug 340 tūkst. Eur.

Profesinė sąjunga nusileido

Savivaldybės darbuotojų profesinė sąjunga sutiko suderinti administracijos parengtą reorganizacijos modelį ir pripažįsta į teismą nesikreipsianti. Tačiau, pasak profesinės sąjungos lyderės, Investicijų skyriaus specialistės Dalios Meškauskienės, atleidžiamiems žmonėms lieka galimybė ginti savo interesus teisme ir jiems bus suteikta teisinė pagalba.

Iš administracijos į atleidžiamųjų sąrašą įtrauktų 36-ių darbuotojų profesinė sąjunga išsiderėjo dėl 7-ių. Jie toliau lieka dirbti Savivaldybėje.

„Pavyzdžiui, Investicijų skyriaus vedėja Diana Bajorūnė– vienintelė skyriuje laisvai bendraujanti angliškai investicijų kalba. Paleisti tokį žmogų būtų didžiausia nesąmonė, juk tarptautinių projektų tik daugės“, – vienos iš planuotų atleisti darbuotojos gynybą motyvavo D. Meškauskienė.

Tarp atleidimo lapelius gavusių 29-ių asmenų profesinei sąjungai priklauso 14-iolika.

Pirmininkės teigimu, pertvarkos planui profesinės sąjungos komitetas pritaręs administracijos „šantažo būdu įspraustas į kampą“.

„Mes turėjome kalbėtis dėl kiekvieno atleidžiamo žmogaus, bet mums buvo pasakyta: arba viskas, arba nieko – arba sutinkam dėl visų numatytų atleisti darbuotojų, arba nubraukia visą pertvarką ir vėl daugiau nei 200 Savivaldybės žmonių toliau lieka nežinomybėje. O tai būtų labai blogai. Įtampa ir taip jau ilgai tęsiasi, nežinia dėl ateities trukdo kokybiškai dirbti, mažėja darbuotojų motyvacija. Kad to nebūtų, sutikome net ir dėl profesinės sąjungos narių atleidimo“, – sako D. Meškauskienė.

Rengiasi išleistuvėms

Didžiausio Savivaldybėje Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Ragėnienė sutinka, kad pastaruoju metu gerokai sumažėjo besikreipiančiųjų paramos gretos, tačiau, anot jos, skyriaus specialistų darbas sudėtingėja daugėjant prašymų, pateikiamų per socialinės paramos informacinę sistemą.

„Gyvenimas, kad ir kaip kritiškai vertintume, vis dėlto gerėjo, augo minimalus atlyginimas. Tai turėjo įtakos besikreipiančių paramos žmonių skaičiui. Eilių prie mūsų kabinetų nebėra, laukiančiųjų ilgai koridoriuje nėra, bet tai nereiškia, kad neturime darbo. Nors didžiajai daliai klientų sunku suprasti, ką mes veikiame žiūrėdami į kompiuterio monitorių, bet kažkas turi dirbti su prašymais ir elektroninėje erdvėje“, – sako Z. Ragėnienė.

Nuo rugsėjo 1-osios Savivaldybę paliksiantis Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka teigia šalių susitarimu išeinantis įvertinęs pensininko darbo našumą.

Nuo rugsėjo 1-osios Savivaldybę paliksiantis Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka juokauja toliau dirbsiantis pensininku. Valdininkui pensinis amžius sueis spalį.
„Jei kur nors kokį paprastą, be didelės atsakomybės darbelį surasiu, gal dirbsiu. Jei ne, nieko tokio. Niekada niekur nesiveržiau“, – sako A. Stoka.

Panevėžio savivaldybėje vedėjo pareigas 17-iolika metų ėjęs A. Stoka tikina, jog didelio slogučio atsisveikindamas su darbu nejaučia.

„Reikia įvertinti tai, kad nors patirties yra, bet tokiame amžiuje darbo našumas jau nebe tas. Metai ir sveikata padaro savo“, – svarsto vedėjas.