DELFI skaitytojas užfiksavo Vilniaus pakraštyje veikiančios parduotuvės „Vyno meka“ vitrinoje priklijuotą skelbimą apie ieškomą darbuotoją. Tačiau vos skelbimą nufotografavo, darbuotojai skelbimą kaip mat nukabino.

„Ką čia pridursi? Jei pamatę, kad fotografuoju iš karto nuplėšė, vadinasi, patys suprato, kad su skelbimu ne viskas gerai. Tačiau skelbimo turinys akivaizdžiai parodo, darbdavių nuostatas dėl darbuotojų“, – pečiais gūžčiojo vyriškis.

Visas skelbimo tekstas, prie kurio ranka prirašytas telefonas pasiteirauti, skamba taip (kalba netaisyta): „UAB Mineraliniai vandenys ir alus ieško pardavėjo visai darbo dienai Naujojoje Vilnioje. Reikalavimai: darbas kompiuteriu, lietuvių kalbos mokėjimas puikiai, ne vyresnė, nei 40 metų“.

DELFI kelis kartus prašė bendrovės „Mineraliniai vandenys ir alus“ atstovų atsakyti į klausimus, kodėl būsimam darbuotojui keliami tokie reikalavimai, ar jie nėra diskriminaciniai, koks bendrovės darbuotojų amžiaus vidurkis, kokios lyties darbuotojų jie turi daugiau. Tačiau nei telefonu, nei el. paštu bendrovės atstovai nieko neatsakė, nors žadėjo tai padaryti.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu įmonėje dirba 18 darbuotojų.

Paprašyta įvertinti tokį skelbimo turinį Lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė teigė, kad jame galima įžvelgti diskriminacijos požymių.
Agneta Lobačevskytė

„Jūsų atsiųsto turinio darbo skelbimas galimai pažeidžia Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo 8 str., kuriame yra įtvirtinta nuostata, jog skelbimuose priimti į darbą draudžiama nurodyti reikalavimus, suteikiančius pirmenybę vienai iš lyčių, reikalauti iš darbo ieškančių asmenų informacijos apie jų šeiminę padėtį, amžių, privatų gyvenimą ar šeimos planus“, – komentavo kontrolierė.

Jos teigimu, įstatyme taip pat įtvirtinta nuostata, jog skelbimuose priimti į darbą, valstybės tarnybą arba mokytis draudžiama nurodyti reikalavimus, suteikiančius pirmenybę lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos pagrindu.

„Tarnybai yra pavesta kontroliuoti dviejų įstatymų – Lygių galimybių įstatymo bei Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo vykdymo priežiūrą. Taigi, nepagrįstas žmogaus teisių apribojimas ar privilegijų teikimas dėl minėtuose įstatymuose išvardintų pagrindų yra laikomas įstatymų pažeidimu“, – aiškino A. Lobačevskytė.

Už reikalavimų nesilaikymą ir įstatymų pažeidimą, pagal Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą, gali būti skiriamas įspėjimas arba administracinė bauda nuo 28 iki 579 Eur, už pakartotinį pažeidimą bauda nuo 579 iki 1158 Eur.

Praėjusiais metais Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo daugiausia skundų nuo pat 1999 m. – iš viso 265.

Tiesa, išnagrinėjus skundus daugiau nei 50 proc. atvejų buvo priimtas sprendimas nutraukti tyrimą, „jeigu pareiškėjas skundą atsiima arba kai trūksta objektyvių duomenų apie padarytą pažeidimą, arba kai pareiškėjas ir pažeidėjas susitaiko, arba kai lygias teises pažeidžiančios veikos nutraukiamos, arba kai lygias teises pažeidžiantis teisės aktas pakeičiamas ar panaikinamas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (579)