Šešių centriniam bankui priklausančių švietimo fondų biudžetą prižiūrinčiose institucijose buvo pradėtas tyrimas, nes šalies konstitucinis teismas nusprendė, kad jų išleistas lėšas reikėtų traktuoti kaip viešojo sektoriaus, t. y. valstybinių fondų pinigus.

Pareikalautuose paviešinti dokumentuose matyti, kad beveik 1 mlrd. JAV dolerių vertės lėšų, 2014-aisiais pervestų į šiuos fondus, didžioji dalis buvo panaudota pirkti vyriausybės obligacijoms. Be to, fondams vadovaujantys centrinio banko pareigūnai nemažai lėšų išleido nekilnojamajam turtui, prabangioms konferencijoms rengti, leido savo ar apie save parašytas knygas, rengė kelioms dešimtims nenurodytų asmenų keliones į Tailandą demokratijos studijoms ar atlikti tyrimus Botsvanoje, Namibijoje, nurodoma minėtuose dokumentuose.

Nevyriausybinė antikorupcinė grupė "Transparency International" (TI) kartu su Vengrijos prokuratūra pateikė baudžiamąjį skundą dėl įtarimų netinkamai naudojus valstybės fondų lėšas, nurodo TI leidiniui "The Wall Street Journal".

Opozicijos partija paragino šeštadienį rengti protesto akciją ir reikalauti D. Matolčio atsistatydinimo.

Šalies premjero patarėjas Janos Lazar nurodo, kad kilusi dėl fondų lėšų situacija "jokiais būdais nėra maloni, tačiau centrinį banką užsipuolantys (asmenys) kelia grėsmę Vengrijos forintui. Jeigu norima pulti premjerą Viktorą Orbaną, to daryti nereikėtų per šalies centrinį banką".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją