Keli mano giminaičiai jau seniai ieško darbo, nors yra normalūs darbingi žmonės. Ir papasakojo, kokių specialistų darbdaviai ieško ir tik norėdami mokėti šiek tiek daugiau (50 eurų) už minimumą.

Tie specialistai, pavyzdžiui:

„Apskaitininkė-administratorė“ – truputį palakstysi, truputį nusišypsosi, truputį kavos išvirsi... Kuris žmogus, baigęs apskaitos mokslus, norės sekretore dirbti? O nesusipažinęs su apskaita, kaip sugebėsi buhalteriui padėti? Nebent klaidų pridarysi.

„Valytoja-indų plovėja“ – na, atsiprašau, kažkaip grindų nuo indų darbdavys neskiria?

„Vairuotojas – šaltkalvis“; „Automobilių šaltkalvis“ – čia kalbama apie visišką automobilių ar autoparko priežiūrą. Galima įsivaizduoti, koks būtų transporto priemonių remontas. Ar gali vienas žmogus būti toks geras specialistas ir mokėti gerai remontuoti variklį, elektrą, kėbulą ir t.t.? Nemanau.

O įdarbinimo agentūrų tiek atsirado, kad gali pasimesti. Kalba – apie tas, kurios įdarbina žmogų ir tampa tiesioginiu darbdaviu. Kai nueini į jas, tai išgirsti: „Deja, tiek daug įmonės, su kuriomis mes dirbame, algos nemoka. Minimumas ar gal šiek tiek daugiau“. Giminaičiui teko laimė nueiti į pokalbį ir tiesiogiai į įmonę. Tai jis ir paklausė, ar galima tikėtis didesnės algos. Aišku, įmonės atstovai nustebo, sulaukę tokio klausimo, nes, pasirodo, galima uždirbti (…).

Ne veltui skelbimai atnaujinami kas porą savaičių. O įdarbinimo agentūros net kasdien ieško (atrodo, kad tos pozicijos kiekvieną dieną atsilaisvina ir ne po vieną). Tai ko, darbdaviai, nerandat? Įdomu, ar patys eitumėt į tokias pareigas? Leistumėte save taip žeminti? Šneku ne tik apie įmonės vadovus, bet ir apie tuos, kurie „atrankas“ daro. Būna, jie net nesupranta, ką tas naujas darbuotojas daryti turi, tai kaip dar atrinkti gali?

Taigi, kaip jūs, darbdaviai, norit rasti žmogų, jeigu norit mokėt tik minimumą, o reikalaujat, kad vienas žmogus nudirbtų dviejų ar trijų, ar daugiau žmonių darbų? Gal patiems yra tekę dirbti sunkiai ir pigiai, o dabar toks būdas išlieti visą susikaupusį pyktį? O gal patinka, kai vyksta nuolatinė darbuotojų kaita, kenčia verslas, atsiranda neplanuotų išlaidų, išsirėki ant darbuotojų o ne namie? Gal į kokius kursus nueikit ar seminarus, paskaitykit literatūros, kaip nesielgti ar pan.

Ne veltui žmonės emigruoja. Kai gerų darbuotojų neberasit, tai, gerbiamieji darbdaviai, patiems teks prie staklių stoti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti patarimus ar savo patirtį? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: