Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį po pasitarimo Vyriausybėje pareiškė, jog „susitarta su pieno perdirbėjais, kad jie birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais išlaikys kainą tokią, kokia yra šiuo metu“.

Tuo tarpu Prezidentė D. Grybauskaitė tvirtina, kad pieno krizė yra globali ir Lietuvos pienininkų problemas būtina spręsti ilgalaikėmis priemonėmis, ko iki šiol nė viena Vyriausybė dar nėra dariusi.

„Būtina spręsti (problemas, – ELTA) ne mėginant užkaišioti skylę dviem trims mėnesiams, o pirmiausiai apsispręsti, kiek ilgai Lietuva gali sau leisti turėti tiek smulkių ūkių“, – sakė Prezidentė.

Pasak jos, nė vienoje Europos Sąjungos šalyje nėra tiek daug smulkių ūkių, kiek jų yra Lietuvoje.

„Jie niekada nebus konkurencingi ir visada reikės mokėti – visiems mums susimesti, kad kieme būtų viena ar dvi karvytės“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

Tuo tarpu pieno perdirbėjai tvirtina, kad jie už žaliavą gali mokėti tik rinkos kainas, tačiau viliasi, kad supirkimo kainos Lietuvoje stabilizuosis, ar net šiek tiek augs.

„Net ir norėdami, tačiau fiksuoti supirkimo kainos pieno žaliavai mes negalime – tai draudžia galiojantys Lietuvos teisės aktai“, – teigia „Vilkyškių pieninės“ valdybos pirmininkas Gintaras Bertašius.

Pasak jo, „pieno supirkimo kaina ir toliau bus atsakingai formuojama, atsižvelgiant į pieno žaliavos kainos pokyčius tarptautinėje rinkoje, o valstybė, tikėkimės, įgyvendins savo pažadą ūkininkams užtikrinti jiems kainų lygį savais finansiniais instrumentais“.

Teisės aktuose nustatyta, kad apie pieno supirkimo kainos pokyčius perdirbėjai privalo prieš 30 dienų informuoti Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą. Ji jau yra patvirtinusi, kad birželį perdirbimo įmonės už žaliavinį pieną mokės nuo 11 iki 14 proc. mažiau.

Pasak „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininko Daliaus Trumpos, supirkimo kainas liepą ir rugpjūtį lems situacija tarptautinėje rinkoje.

„Pastaruoju metu stebimi teigiami pokyčiai pasaulyje teikia vilties, todėl tikimės, kad supirkimo kaina Lietuvoje stabilizuosis, ar net šiek tiek augs“, – pažymėjo D. Trumpa.

Balandžio 5 d. pieno produktų kainų indeksas Pasauliniame pieno produktų prekybos aukcione kilo 2,1 proc., o balandžio 19 d. pridėjo dar 3,8 proc.

Lietuvos pieno perdirbimo pramonė itin priklausoma nuo eksporto – net 60 proc. šalyje pagaminamų pieno gaminių realizuojama užsienio rinkoje. Pieno produktų kainų svyravimai tarptautinėje prekyboje atitinkamai nulemia kainų pokyčius ir Lietuvoje.

Šiuo metu Lietuvoje yra per 53 tūkst. pieno ūkių – penkis kartus daugiau nei visoje Didžiojoje Britanijoje (apie 10 tūkst.). Net 95 proc. iš Lietuvos ūkių yra smulkūs, auginantys iki 20 karvių. Tačiau jie pateikia tik 30 proc. viso šalyje superkamo pieno.