Pasak žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės, skilandžio Europai pristatyti nereikia.

„Šis produktas yra vertinamas ir žinomas daugelyje valstybių, o nuo šiol visi žinos ir šalį, kurioje jis pagamintas“, – sakė ministrė.

Prieš kelerius metus skilandis tapo pirmuoju produktu ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse, kuriam suteikta teisė naudotis europietišku ženklu, patvirtinančiu savitą gaminio receptūrą ir išskirtinę kokybę.

Europos Sąjungos (ES) garantuotų gaminių registrų centrui skirtame skilandžio apibūdinime rašoma, kad skilandis yra rūkytas virvele perrištas nelygaus, gruoblėto paviršiaus suspausto lašo arba nedidelės cukinijos formos standžios konsistencijos mėsos gaminys natūraliame apvalkale. Jo skersmuo yra ne mažesnis kaip 80 mm, o svoris gali būti įvairus.

Senovėje skilandis buvo gaminamas kemšant jį į kiaulės skrandį, tačiau nuo XX a. pradžios skilandžiai dažniausiai formuojami į kiaulės pūsles arba galvijų akląsias žarnas. Namų sąlygomis skilandis paprastai gaminamas tik iš kiaulienos, tuo tarpu mėsos perdirbimo įmonėse jo gamybai naudojama kiauliena ir jautiena.

ES lygmeniu įteisintos trys saugomų nuorodų grupės. Saugoma kilmės vietos nuoroda (SKVN) ir Saugoma geografine nuoroda (SGN) ženklinami ryšį su konkrečia geografine vietove turintys produktai. Garantuoto tradicinio gaminio (GTG) ženklu žymimi produktai, gaminami tradiciniu, ne mažiau kaip 30 metų iš kartos į kartą perduodamu gamybos būdu ir/arba iš tradicinių žaliavų. Specialiais ženklais pažymėti produktai informuoja vartotoją apie produkto ypatingumą, patvirtina produkto reputaciją, suteikia didesnę pridedamąją vertę ir pranašumą Europos rinkoje, skatina plėsti verslą ir produktų eksportą.

Gamintojai teisiškai apsaugo savo interesus nuo produkto pavadinimo imitavimo, melagingos nuorodos į produkto kilmę ar ypatingas savybes, nuo vartotojų klaidinimo.

Iš lietuviškų produktų ES lygiu pripažinti: lietuviškas varškės sūris (SGN), Daujėnų naminė duona (SGN), midus „Stakliškės“ (SGN), Seinų/Lazdijų krašto medus (SKVN), Žemaitiškas kastinys (GTG) ir sūris „Liliputas“ (SGN). Dabar tokių produktų sąraše, kurį EK sudaro nuo 1992 m., yra daugiau kaip 1300 įvairių sūrio, mėsos, vaisių ir daržovių, alaus, konditerijos gaminių. Daugiausia jų yra įregistravusios Italija ir Prancūzija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)