Ekonomikos augimo ir infliacijos prognozės sumažintos. Vis dėlto centrinio banko atstovai net tokiame kontekste nesiryžo toliau eksperimentuoti – bazinė palūkanų norma (-0,1 proc.) lieka nepakeista, turto supirkimo programa (735 mlrd. JAV dolerių per metus) nedidinama. NIKKEI indekso vertė smuko daugiau nei 4 procentus, Japonijos jena brangsta 2 proc. JAV dolerio atžvilgiu.

FED siurprizų nepateikė. Vakar vakare paskelbtoje ataskaitoje FED atstovų tonas yra atsargus, bet labiau pozityvus.

Auganti JAV ekonomika, stipri darbo rinka, mažesnis susirūpinimas dėl neigiamų tarptautinių veiksnių lyg ir leistų tikėtis dar vieno palūkanų kėlimo, tačiau FED neskuba. S&P 500 akcijų indeksas prekybos dieną baigė nežymiu 0,2 proc. vertės augimu.

Rytinė prekyba ateities sandoriais yra paveikta Japonijos centrinio banko veiksmų ir, pranašauja akcijų indeksų kritimą ne tik Europos biržose, bet ir JAV.

Teigiamos naujienos technologijų sektoriuje. „Facebook“ paskelbė itin gerus pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus.

Beveik tris kartus išaugęs pelnas ir 52 proc. didėjusi apyvarta gerokai viršijo analitikų prognozes. Po rezultatų paskelbimo bendrovės akcijų vertė augo 9,2 proc. iki 118,78 JAV dolerio už akciją – tai yra naujas visų laikų kainos rekordas.

Šie rezultatai buvo gaivaus oro gurkšnis visam technologijų sektoriui. Pirmasis metų ketvirtis didžiajai daliai technologijų gigantų („Apple“, „Microsoft“, „Alphabet“, „Twitter“) nebuvo sėkmingas.
Dėmesys ekonomikos rodikliams. Šiandien 15:30 val. Lietuvos laiku bus paskelbtas pirminis JAV BVP augimo įvertis už pirmąjį šių metų ketvirtį. Rytoj laukiama euro zonos BVP, infliacijos ir darbo rinkos duomenų.

Baltijos šalių biržų indeksų reikšmės ūgtelėjo (OMXV +0,25 proc., OMXR +0,35 proc., OMXT +0,02 proc.). Aktyviausiai buvo prekiauta pastarosiomis dienomis naujienų pažėrusių bendrovių akcijomis, o bendra apyvarta buvo beveik 1 mln. eurų. Investuotojai toliau išlieka optimistiški Šiaulių banko (0,00 proc.) akcijų atžvilgiu.

Pirmąjį ketvirtį banko grupė uždirbo net 17,7 mln. eurų arba 3,3 karto daugiau grynojo pelno negu pernai. Tiesa, fakto, kad net 10,4 mln. eurų buvo gauta dėl to, kad klientai pirma laiko grąžino arba refinansavo paskolas, rinkos dalyviai kol kas nesureikšmino. „Tallink Grupp“ (+0,31 proc.) akcijos juda link psichologiškai svarbaus 1 euro lygmens – vakar prekybos sesijos uždarymo kaina buvo 0,983 euro.

Primename, kad bendrovė tikisi gauti obligacijų savininkų leidimą skirti visą praėjusių metų pelną (59,1 mln. eurų) dividendams. Priešingu atveju daugiausiai, kiek būtų galima išmokėti dividendais yra 50 proc. grynojo pelno, kas sudaro 0,043 euro už akciją.

Vakar „Merko Ehitus“ akcininkų susirinkime pritarta 0,51 euro dividendams. Šiandien „Aprangos“ ir „Panevėžio statybos tresto“ akcininkų susirinkimuose bus balsuojama dėl atitinkamai 0,12 ir 0,016 euro dividendų paskirstymo.

Jau rytoj akcininkų susirinkimų naujienas papildys ir bendrovių pirmojo ketvirčio veiklos rezultatų skelbimas – tai planuoja padaryti „Apranga“, „Tallinna Vesi“ ir „Klaipėdos nafta“.