Nemaža dalis šunų šeimininkų pastebi, kad jų augintinis tuštindamasis žiūri jiems tiesiai į akis. Taip šuo elgiasi ne dėl to, kad jaustųsi suglumęs ir norėtų, kad savo žvilgsnį nusuktumėte ir suteiktumėte jam privatumo atliekant šį itin svarbų reikalą, rašo Kathryn Primm – praktikuojanti smulkių gyvūnų veterinarė iš „Applebrook Animal“ gyvūnų klinikos JAV Tenesio valstijoje. Situacija kur kas įdomesnė. Šunys – tai gyvūnai, kuriems labai svarbi juos supanti aplinka ir jų pačių užimama vieta šioje aplinkoje. Norėdami išgyventi jie turi žinoti visas galimas rizikas.

Tuštinimasis – tai viena iš tų akimirkų, kai šuo būna labiausiai pažeidžiamas. Norėdamas atlikti tai, ką susiruošė padaryti, jis turi pakeisti pozą, todėl tuo metu nėra pasirengęs stoti į kovą ar pabėgti. Iš tikrųjų tokiomis akimirkomis šuniui būtų sudėtinga apsiginti ar išvengti pavojaus. Taigi šuo instinktyviai suvokia savo bejėgiškumą.

Tuo pačiu šuo suvokia esantis jūsų gaujos, jūsų šeimos grupės narys. Jei šuo tuštindamasis žiūri į jus, tai reiškia, kad jis jaučiasi priklausomas nuo jūsų, laukia ženklo kūno kalba, kad jūs jį palaikote ir nėra ko bijoti. Dar šuo galimai į jus žiūri, nes nori patvirtinimo, kad jį apginsite, jei tik atsirastų tokia būtinybė.

Kai kurie šunys nėra linkę tuštintis, kai juos kas nors stebi ar kai jie yra laikomi už pavadėlio. Galbūt šuo jaučiasi saugesnis būdamas toliau nuo žmonių, kur jis gali išvengti dėmesio ir tuo pačiu susirasti vietą, kur tikrai jausis saugus. Šuns instinktai diktuoja reakciją į jo paties bejėgiškumą tuštinimosi metu.

Jei turite klausimų, susijusių su jūsų augintinio elgesiu, drąsiai rašykite mums el. paštu info@letena.lt. Mes pasistengsime į juos atsakyti!