Išgąsdino be priežiūros palikti vaikai

DELFI skaitytoja pasakojo, kad du mažamečius Pučkorių atodangoje pastebėjo penktadienį, per pietus, kai panoro ten pasivaikščioti su savo sūnumi.

„Apie 12.40 val. jau nuėjus iki pačio pažintinio tako galo, pamatėme du vaikučius (kokių 4-5 metukų), einančius iš žirgyno pusės (tas, kuris yra prie „Pučkorių atodangos“ stotelės). Mano berniukas iškart nuėjo su jais susipažinti, o aš pradėjau klausti, kurgi vaikučių tėveliai. Vaikai tik pasakė, kad tėveliai namie, o jie „išėjo pasivaikščioti“, – pasakojo ji.

Prisiminusi, kad apačioje įsikūręs „Lauko darželis“, ji paklausė vaikų, ar jie ne iš ten.

„Iš pradžių pasakė, kad ne, darželio jie nelanko, bet po to prisipažino, kad tikrai tą darželį lanko, bet dabar „slepiasi“. Pradėjau ieškoti telefono paskambinti į policiją, nes darželio telefono neturėjau, o jokio normalaus takelio į apačią irgi nemačiau. Bet jau kitą akimirką pamačiau, kad porelė jau „čiuožia“ ant užpakalių žemyn. Tebeliko tik melstis, kad nusileistų saugiai, nes pačiai teko dar ir savo mažylį laikyti, – laiške rašė moteris. – Mergaitė pirma saugiai „nučiuožė“, o berniukas vienu momentu užstrigo ir pradėjo garsiai verkti, bet irgi galiausiai nusigavo iki apačios, ir abu ramiai nuėjo darželio link. Dabar gailiuosi tik vieno: kad nespėjau sulaikyti mažųjų – šito negaliu sau atleisti, nes galėjo nutikti bet kas – kalnas kokių 10 m ilgio ir tikrai status.“

Ji gailėjosi, kad nepaskambino pareigūnams ir nepranešė apie vienus vaikščiojančius vaikus bei piktinosi, kad darželis palikęs vaikus be priežiūros.

Darželio įkūrėjas jokio skundo negavo

Vis dėlto, skaitytojos skundo iš DELFI sulaukęs „Lauko darželio“ įkūrėjas Žilvinas Karpis sakė, kad į juos niekas dėl pastebėtų vaikų nesikreipė.

„Džiaugiuosi, kad pilietė iškėlė šį klausimą, nes tai yra proga pamąstyti ne tik apie šią situaciją, bet ir kitas, kuriose atsiduria suaugę ir vaikai atviresnėse erdvėse, parkuose bei miškuose – kaip elgtis, sutikus vaiką be suaugusiojo, kaip įvertinti, ar vaikas yra „savo teritorijoje“, ar yra matomas suaugusiųjų, net jei Jūs jų nematote, ar yra pasiklydęs ir praradęs viltį išvysti tėvus...“, – perskaitęs skaitytojos išdėstytą požiūrį į situaciją komentare rašė Ž. Karpis.

Vis dėlto, darželio įkūrėją nuliūdino tai, kad į ji niekas dėl pastebėtų vaikų nesikreipė: „Man yra liūdna, kad pilietė, kuri išreiškė didelį susirūpinimą dėl pamatytų neva be priežiūros vaikų, vaikus paleido net neįsitikinusi, kam jie priklauso, ar jie žino, kur keliauja, ar jie yra saugūs, t. y. nepalydėjo iki jų tėvų ar netoliese veikiančių įstaigų – žirgyno arba lauko darželio, arba, kraštutiniu atveju, neiškvietė policijos.“

Jis iškėlė 5 galimas įvykio versijas, kaip galėjo susiklostyti panaši į skaitytojos išdėstytą situaciją.

„Aš gerai pažįstu šias apylinkes, todėl pateiksiu keletą pavyzdžių, kodėl galėjo susidaryti tokia situacija: 1) įvykis fiksuotas ant pažintinio tako, todėl tai galėjo būti poilsiautojų vaikai, tyrinėjantys aplinką. Turime pavyzdžių, kuomet poilsiautojai leidžia savo vaikams naudotis mūsų darželio teritorijoje esančia vaikų žaidimo aikštele, vaikai pas mus atbėga pažaisti. Pilietės pateiktu atveju poilsiautojų vaikai galėjo bėgti pas mus pažaisti. 2) įvykis fiksuotas pusiaukelėje tarp žirgyno jojimo aikštelės ir tarp žirgyno žirgų laikymo ir jojikų persirengimo vietos. Turime pavyzdžių, kuomet šeimos po jodinėjimo aikštelėje grįžta į persirengimo vietą ne kartu - pirmiausiai parkeliauja vaikai, vėliau pasirodo suaugę. Pilietės pateiktu atveju vaikai galėjo grįžinėti į žirgyną, kur jie atvyko su šeima jodinėti. 3) įvykis fiksuotas šalia Lauko darželio. Turime pavyzdžių, kuomet tėvai mato vaikus žaidžiančius nutolus nuo Lauko darželio namelio, nors ir auklėtojai juos mato ir saugo (minimas šlaitas taip pat yra laikomas mūsų teritorija ir vaikų žaidimo erdve). Pilietės minimu atveju vaikai galėjo tiesiog žaisti - užlipti į šlaitą ir nuo jo nučiuožti, ir tai kartoti ne vieną kartą - tokiu atveju suaugę iš tolo juos prižiūri ir neleidžia jiems nutolti už matymo ribų. 4) įvykis fiksuotas vietoje, kur aš asmeniškai su šeima praleidžiu daug laiko, mano vaikams ten beveik namai. Turime pavyzdžių, kai praeiviai mus palaiko vietiniais gyventojais, o mūsų vaikus - tyrinėjančius savo kiemą ir mišką. Pilietės minimu atveju galėjo susidaryti situacija, kuomet ji mūsų vaikus, puikiai pažįstančius savo teritoriją, palaikė pasiklydusiais... 5) įvykis fiksuotas viešame parke, kur lankosi gausybė šeimų su vaikais, todėl yra tikimybė, kad gali vaikas nutolti nuo šeimos, gali ir pasiklysti. Tokių atvejų mums neteko matyti per savo veikimo laikotarpį - du metus“, - teigė Ž. Karpis.

Pamatęs nuotraukoje užfiksuotus mažamečius, Ž. Karpis nurodė, kad konkrečiai skaitytojos įvardinta situacija galėtų būti vienas iš pirmų keturių variantų.

„Sužinojęs apie pilietės pranešimą žiniasklaidai, nedelsdamas situaciją pasitikrinau su savo komanda. Galiu atsakingai pareikšti, kad pastaruoju laikotarpiu į mus nesikreipė joks pilietis dėl neva pasiklydusių (mūsų ar ne mūsų) vaikų, į mus nesikreipė policija dėl pranešimo apie šalia žirgyno ir Lauko darželio pastebėtų vaikų be suaugusiųjų priežiūros, mes darželyje nepasigedome savo ugdytinių, į mus nesikreipė tėvai, ieškantys savo nuklydusių vaikų“, - savo komentare rašė Ž. Karpis.

Jis akcentavo, kad pastebėjus vaikus be priežiūros (net jeigu ir taip tik atrodo), reiktų kreiptis į artimiausius suaugusius ar šalia esančias įstaigas, ar net policiją, jokiu būdu nepaleisti mažamečių keliauti toliau. „Juk neaišku, kur jie nukeliaus, ar nukeliaus saugiai, ar nepateks į nepageidaujamas rankas, ar neatsitiks nelaimė. Juk būtų tiesiog apmaudu, jei vėliau spaudoje perskaitytum straipsnį apie nelaimę, kuriame minimi vaikai, kuriuos praleidai pro savo rankas, jų neapsaugojai - galėjai sustabdyti, ir nuėjai savo keliu...“, - teigė Ž. Karpis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)