Elizabeta Loid įsitikinusi, kad moters orgazmas neatlieka jokios reikšmingos funkcijos. Tai esą tik evoliucijos išdaiga. Savo naujojoje knygoje “Moters orgazmas: evoliucijos mokslo šališkumas” profesorė tvirtina, kad moters gebėjimas patirti orgazmą yra tiesiog nereikalingas šalutinis produktas, išlikęs žmogaus vystymosi metu.

Neturi praktiškos naudos

Tai, kad moteris gali pasiekti orgazmą lygiai taip pat kaip ir vyras, yra tik laimingas atsitiktinumas, tvirtina amerikiečių profesorė. “Tai absoliuti sėkmė”, - sako ji. Moters orgazmas yra tik šalutinė liekana iš pirminės embriono vystymosi stadijos, kai vaiko lytis dar tik buvo “nustatinėjama”. E.Loid moterų orgazmą prilygina vyrų speneliams - šie vyrų organai taip pat neatlieka jokios funkcijos. Užtat moters krūtys, lygiai kaip ir vyro patiriamas orgazmas, turi didelę reikšmę žmogaus būtyje.

Kas dešimta - be orgazmų

Pagrindis profesorės argumentas yra tai, kad moteris ne visuomet lytinių santykių metu patiria orgazmą. E.Loid tyrinėjimai rodo, kad vidutiniškai tik kas ketvirta moteris dažnai arba beveik visuomet mylėdamasi patiria orgazmą. Kas dešimta moteris niekada nėra jo patyrusi.

Tačiau visiškai nepriklausomai nuo to, ar moteris geba patirti orgazmą, ar ne, daugybė moterų vis tiek pastoja. “Tai rodo, kad moters gebėjimas patirti orgazmą neturi jokios įtakos jos vaisingumui”, - savo knygoje teigia biologijos profesorė.

Treniruoja lyties organus

Upsalos universiteto Švedijoje sociologijos profesorius Bu Levinas nenori sutikti su E.Loid teorijoms. Pasak jo, moterų orgazmai atlieka daugybę reikšmingų funkcijų. “Orgazmas skatina moterį domėtis seksu. O moterys, mėgstančios mylėtis, turi daugiau šansų pastoti, - tvirtina B.Levinas. – Kita vertus, orgazmas kontroliuoja “aparato” darbą. Raumenų susitraukinėjimai orgazmo metu treniruoja moters genitalijas, o šitokios treniruotės praverčia būsimiems gimdymams”.

Parengta pagal “EXPRESSEN”