S. Miller su sutuoktiniu Tony ir dviem sūnumis Tayloru ir Tyleriu yra giliai tikintys krikščionys protestantai, užsiimantys labdaringa veikla ir įvairiomis jaunimo iniciatyvomis.

Pavyzdžiui, gegužės 18 d. jie organizuoja koncertą „United Voices for Children“ su gospelo profesionalu Kevinu Howardu ir soliste Vaida Genyte, kuriame surinktos lėšos bus skirtos vėžiu sergantiems vaikams, besigydantiems Vilniaus universiteto Santariškių ligoninėje.

Shasta Miller su vyru

Tačiau kadangi Lietuvoje kai kurie žmonės gana įtariai žvelgia į labdaringas iniciatyvas, todėl savo veiklos pradžioje Shasta yra sulaukusi neįtikėtinų klausimų: ar jos šeima užsiima vaikų grobimu, pinigų išviliojimu arba galbūt jos vyras dirba JAV Federaliniame tyrimų biure (FTB) arba Centrinėje žvalgybos valdyboje (CŽV)?

Tokie klausimai sutuoktinius versdavo juoktis ir gūžčioti pečiais: lietuviams nebuvo suprantama, kodėl savo verslą JAV vystantys amerikiečiai gyvena posovietinėje valstybėje ir kodėl jie renka lėšas padėti sergantiems vaikams ar vaikų namų auklėtiniams.

„Lietuviai dažnai klausdavo visokių juokingų dalykų. Ar mes vagiame vaikus? Ar viliojame iš žmonių pinigus? Ar hipnotizuojame? - pasakoja S. Miller, kuri Edukologijos universitete savanoriškai moko studentus gospelo muzikos paslapčių.

Žino, ką reiškia eilės prie maisto produktų

Istorija tokia, kad Shasta su savo būsimu vyru Tony susipažino Baltarusijoje, kur dirbo su vaikais. Tai buvo gūdūs 1993 m., todėl Shasta juokauja pažįstanti tą jausmą, kai atstovi didžiausią eilę prie kiaušinių, o pardavėja tau pasako: deja, kiaušinių nebėra. Baltarusijoje pora dirbo ir gyveno Minske, paskui – Mogiliove.

Besilaukdama vyresniojo sūnaus Tayloro pora nusprendė grįžti į JAV, nes Shasta gimdyti Baltarusijoje vis tik nesiryžo. JAV pora pragyveno apie dešimt metų, bet 2005 m. nusprendė vėl pakeisti gyvenimą iš esmės ir atvyko gyventi į Lietuvą. Kodėl? Shasta sako, kad pati labiausiai norėjo grįžti į Baltarusiją.

„Norit tikėkit, norit - ne", - sako pašnekovė, pridurdama, kad Baltarusijoje buvo likę visi draugai ir kolegos. Bet pora apsisprendė apsigyventi Lietuvoje dėl čia esančių galimybių padėti.

„Kai mes iš pradžių atvykome, žmonės buvo labai skeptiški ir įtarūs. Aš, žinoma, suprantu kodėl, nes po Sovietų Sąjungos žlugimo tikriausiai regėjote visokių prašalaičių, kurie naudojosi žmonėmis. Gal todėl kai mes organizavome pirmuosius koncertus ir akcijas, buvo siaubingai sunku prasilaužti pro žmonių skepticizmą. Bet viskas pasikeitė vos per dešimt metų. Tai viena sparčiausiai augančių ekonomikų visoje Europoje, tai tikrai žavi“, - sako septyniolikmetis Shastos sūnus Tyleris.

Shasta Miller su sūnumi Tyleriu

Shasta yra įkūrusi asociaciją „Jaunimo taškas“ ir sako stebinti, kaip kinta Lietuvos jaunimas. Jos teigimu, jei anksčiau savanorių reikėdavo su žiburiu ieškoti, tai dabar jų tikrai netrūksta. Pasak pašnekovės, jauni žmonės nori padėti, mato prasmę labdaringoje ir savanoriškoje veikloje.

Pati Shasta pasakoja užaugusi toli gražu ne turtingoje šeimoje net ir pagal lietuviškus standartus, tačiau, pasak jos, buvo auklėta būti dėkinga, dalintis, padėti, savanoriauti. Ji teigia, kad JAV labdaringa ar savanoriška veikla užsiima daugiausiai krikščionys ir žmonės, kurių pajamos priskiriamos prie žemesnių, taigi tai nėra turtingųjų veikla.

Susidūrė su mitu apie amerikiečius

Shasta pasakoja, kad atvykusi į Lietuvą susidūrė su mitu, kad amerikiečiai būtinai turtingi ir kad JAV gyvena vien turtingi žmonės.

„Kai tik mes atvykom, visi sakė: o, jūs iš Amerikos, noriu ten nuvykti, jūs ten turtingi, visi amerikiečiai turtingi. Na, mes esame palaiminti, sakyčiau, bet nemanau esanti turtinga, o net, jei būčiau, nesakyčiau, kad tai neša laimę. Esu tiesiog dėkinga. Kai pati augau, tikrai neturėjau daug. Mes buvome neturtingi netgi jūsų lygiu. Todėl dabar man buvimas dėkinga reiškia matyti žmones, kuriems kažko reikia“, - teigia Shasta.

Ar lietuvių atlikėjai linkę prisidėti prie savanoriškų ir labdaros iniciatyvų? S. Miller sako, kad pastarąjį kartą labai padėjo Merūnas Vitulskis, kuris negailėjo nei laiko, nei jėgų. Šįkart kartu su gospelo profesionalais iš JAV koncertuos V. Genytė.

Nepaisant pokyčių visuomenėje, pašnekovė sako pastebinti, kad visuomenėje tvyro labai daug baimės. Apie baimės jausmą ji užsimena tik prakalbus apie pabėgėlių krizę Europoje. „Ji tiesiog įsišaknijusi. Pavyzdžiui, žmonės stengiasi mus perprasti, kas mes iš tiesų. Jie amžinai klausia, kodėl mes apskritai atvykome į Lietuvą. Aš nesuprantu, negi tai blogai, kad žmonės atvyksta į jūsų šalį ir nori nuveikti ką nors gero?"

Tyleris sako, kad ISM Vadybos ir ekonomikos universitete besimokantis jo brolis Tayloras nuolat girdi bendramokslių abejonių apie tai, kad jo tėvai tikriausiai kaip nors susiję su JAV slaptosiomis tarybomis ir netgi pats pradėjo apie tai juokauti: esą tegul būna atsargūs kalbėdami, kai vieši jo namuose. „Net nebūčiau pagalvojusi, kad kada nors apie mus taip sakys", - juokiasi S. Miller.