Nors draudimas balandžio 21 d. ir nebegalios, tačiau tai nereiškia, kad nebelieka jokių žvejybos, gaudant lydekas, taisyklių apribojimų. Aplinkosaugininkai primena, kad ir šiais metais per vieną žvejybą leidžiama sugauti ir paimti ne daugiau kaip tris ir ne mažesnes kaip 45 cm lydekas. Sugavus daugiau ar mažesnių, reikia nedelsiant jas paleisti atgal į tą patį vandens telkinį, to nepadarius – teks susimokėti po 157,91 Eur už kiekvieną lydeką žuvų ištekliams padarytai žalai atlyginti. Ši suma patrigubės – po 473,73 Eur už kiekvieną, jei lydekos bus sugautos draustinyje ar rezervate. Taip pat už pažeidimą gresia administracinė bauda iki 289 Eur bei įrankių ir priemonių konfiskavimas.

Į pabaigą artėjant lydekų neršto apsaugos akcijai „Lydeka 2016“, Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Ignalinos agentūros pareigūnai tikrindami žvejus, nustatė dar du šiurkščius mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus. Draudžiamu lydekas gaudyti laiku du Ignalinos rajono gyventojai Dysnos upėje žvejojo lydekas. Iš viso piliečiai buvo pagavę tris lydekas. Už šį Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą pagal LR ATPK 87 str. 3 d. bus skirta administracinė bauda nuo 115 iki 289 eurų ir konfiskuotas žvejybos įrankis. Taip pat asmenims teks atlyginti gamtai padarytą žalą, siekiančią 474 Eur.

Žvejai netrukus galės mėgautis lydekų žvejyba, tačiau turi nepamiršti, jog draudimas žvejoti starkius dar nesibaigė – jų žvejyba draudžiama iki gegužės 20 d., tad lydekų žvejybos metu pagavę starkį turėtų nedelsiant jį paleisti.

Pavasariui įpusėjus ir orams šylant, vis daugiau žvejų traukia prie vandens telkinių. Žvejyba vykdoma vadovaujantis Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis. Tad aplinkosaugininkai primina ir atkreipia dėmesį, kad:

asmenys, norintys gaudyti lydekas arba bet kurias kitas žuvis, turi turėti tame vandens telkinyje žvejoti leidžiantį leidimą arba nemokamą žvejybos teisę patvirtinančius dokumentus;

žvejai mėgėjai vandens telkiniuose naudodami plaukiojimo priemones privalo laikytis aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis.

Plaukiojimas vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis yra apibrėžiamas ne viena svarbia nuostata, tačiau be visų jų itin svarbu atsiminti apribojimą apie plaukiojimą vandens telkiniuose, kurie patenka į saugomas teritorijas. Taigi, iki birželio 21 d. bet kokiuose vandens telkiniuose saugomose teritorijose su bet kokio galingumo vidaus degimo variklius turinčiomis savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis plaukioti griežtai draudžiama.

Išsamią informaciją apie sąlygas plaukioti vandens telkiniuose galima rasti aplinkos ministro 2004 m. balandžio 15 d. įsakyme Nr. D1-187 ,,Dėl aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis“ (žr. aktualią redakciją).

Apie pastebėtus žvejybos taisyklių pažeidimus gyventojai raginami pareigūnus informuoti tiesiogiai arba bendruoju pagalbos telefonu 112.