„Daigai yra paruoštas vartoti maistas, kurio maistinės medžiagos labai lengvai pasisavinamos ir panaudojamos. Juose yra neįtikėtinai daug maistinių medžiagų, kurios maitina organizmo ląsteles ir audinius. Daigai yra vienas iš efektyviausių maisto produktų, gerinančių ląstelių regeneraciją ir stiprinančių mūsų sveikatą“, – sako dietistė Toma Eroglu. Sėklų dygimo metu B grupės vitaminų, vitamino C ir pan. koncentracija padidėja iki kelių šimtų procentų.

„Juk iš vieno daigelio išauga visas augalas! Daigas turi visas tam augalui reikalingas maistines medžiagas“, – sako Toma.

„Gero maisto dienoraščio“ autorė Renata Ničajienė pataria, kaip namuose užsiauginti sveikus bei vitaminų gausa pasižyminčius daigus. „Garstyčių, gražgarsčių ir pipirnių sėklas daiginu ant drėgnos vatos, kiekvieną dieną vis palieju, kad vata neperdžiūtų. Pabrinkusios jos tampa gleivėtos ir slidžios. Pipirnės, priklausomai nuo šilumos ir saulės ant palangės, sudygsta ir užauga per 7–10 dienų, o gražgarstės ir garstyčios – per 12–14 dienų. Sužaliavusius ir užaugusius daigus kerpu žirklėmis, jais skaninu kiaušinių patiekalus, sumuštinius, salotas. Visi šie trys augalai yra stipraus skonio“, – sako kulinarinių knygų autorė.

Liucernų, lapinių ridikėlių sėklos mirkdamos netampa gleivėtos, todėl jas Renata daigina specialioje kelių aukštų daigykloje. Liucernos sudygsta per 5–7 dienas. Ridikėliai ant palangės sudygsta greičiausiai, jais mėgautis galima jau po 3–5 dienų nuo daiginimo pradžios. Daigykloje daiginamas sėklas kiekvieną rytą ir vakarą reikia praskalauti švariu vandeniu. Sugydusios ir sužaliavusios perplaunamos – tuomet jomis jau galima skaninti maistą. Šiuos daigus sandariai uždarytus indelyje šaldytuve galima laikyti 2–4 dienas.

R. Ničajienė dažniausiai daigina neapdorotus ekologiškus rugius ir kviečius. Juos per naktį brinkina vandenyje, paskui kelias dienas vis perplauna ir daigina daigykloje, kol grūdai išbrinksta ir išleidžia uodegėles.

„Reikia stebėti, kad šie grūdai neperdygtų. Sudygusius reikia perplauti ir kelias dienas laikyti šaldytuve. Daigintais grūdais mėgstu gardinti vaisių salotas, jogurtą, berti jų į kepamą duoną“, – sako tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata.

Vienos ilgiausiai dykstančių sėklų, pasak jos, – saulėgrąžos. Nelukštentas, nekepintas saulėgrąžų sėklas Renata užpila vandeniu ir palieka brinkti per naktį, išbrinkusias perplauna ir kelias dienas daigina daigykloje, kol jos sudygsta. Sudygusias saulėgrąžų sėklas moteris perkelia į vazoną su žemėmis, gerai įspaudžia į žemę ir augina apie 2–3 savaites. Kai sėklos išleidžia po kelis gležnus lapelius ir pasiekia 15 centimetrų, daigus reikia nukirpti.

Saulėgrąžų daigai labai skanūs ir primena nekepintų saulėgrąžų sėklas – juos knygos autorė naudoja gamindama salotas.

Lašišų kapotinis ant avokadų trintinio

1 asmeniui
15 min. ir šaldymas

Lašišų kapotiniui reikės:

100 g sūdytos lašišos filė
1 šaukštelio citrinų sulčių
1 šaukštelio šaltai spausto alyvuogių aliejaus
maltų juodųjų pipirų pagal skonį
2 šaukštelių kaparėlių
saulėgrąžų ar ridikėlių daigų papuošti

Avokadų trintiniui reikės:

1 sunokusio avokado
1 šaukšto citrinų sulčių
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
pusės nedidelio raudonojo svogūno

Lašišos filė smulkiai supjaustykite ir kiek pakapokite peiliu. Kaparėlius irgi sukapokite ir sumaišykite su kapota žuvimi. Viską sumaišykite su maltais pipirais, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.

Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite jo kauliuką, o minkštimą išskobkite šaukštu. Avokadą sutrinkite trintuvu ir gardinkite druska, pipirais, smulkiai pjaustytu raudonuoju svogūnu ir citrinų sultimis. Išmaišykite, kad gautumėte vientisą žalią masę.

Į konditerinį žiedą pirma šaukštu įdėkite trintus avokadus ir kiek paspauskite, o ant viršaus sukrėskite ir šaukštu paspauskite kapotą lašišą. Taip paruoštą sluoksniuotį konditeriniame žiede apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, kad sutvirtėtų.

Prieš nešdami sluoksniuotį į stalą, išimkite jį iš konditerinio žiedo tiesiai į lėkštę. Jo viršų puoškite saulėgrąžų ar ridikėlių daigais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją