- Bobausiai ir briedžiukai – pirmieji pavasariniai grybai. Išoriškai gana panašūs, tik literatūroje pažymima, jog bobausiai yra mirtinai nuodingi, o briedžiukai – geri valgomi grybai. Visgi tenka girdėti besigiriančių, kad ragavo ir bobausius. Tad kur yra tiesa?

- Jeigu tik truputį pavirti ir valgyti, tai yra tikrai nuodingi ir yra buvęs ne vienas apsinuodijimas. Teko girdėti, kad bobausius ilgai verda, nupilant seną nuovirą ir užpilant nauju vandeniu. Visgi tai yra labai didelė rizika. Bet pas mus, nepaisant faktų, kad bobausiai yra nuodingi, kažkam yra labai skanu, o kažkam dirgina nervus ir atrodo dar skaniau nuo to, kad tai pavojinga. Ypatingai Pietų Lietuvoje tokių mėgėjų yra nemažai.

Panašiai kaip ir fugu - tokia nuodinga žuvis, kurią aštrių pojūčių mėgėjai ragauja Japonijoje. Jeigu ji neteisingai ir blogai paruošta, žmogus iš karto miršta. Nuodai mirtini. Tad virėjas turi būti sertifikuotas, kuris žino, kaip teisingai paruošti, nes jei suklysta, klientai iškeliauja Anapilin. Tai čia panašus atvejis. Gal ne taip sudėtinga ir tos medžiagos ne tokios, bet labai didelė rizika. Kitas dar dalykas, jeigu jūs bijot, tai jūsų virškinimo sistema prasčiau veikia, organizmas yra streso būsenoje ir blogiau virškina.

Na, o briedžiukai neturi šių nuodingų savybių, bet daug kas juos irgi bijo valgyti, nes yra panašūs į bobausius. Kai kas net ir neskiria, nors briedžiukai yra panašesni į tikrus grybus, taisyklingesnės formos, akivaizdžiai matosi, kur yra kotas, o kur kepurėlė. Nors pagal kilmę ir sandarą jie nėra visai tokie, kaip, tarkime, baravykai.

- Tai briedžiukai – normalūs grybai, juos galima ramiai valgyti?

- Na, kai kas pataria ir juos valgyti atsargiai, bet tai tikrai nėra tas pats, kas bobausiai. Žalių jų valgyti, aišku, nereikia.

- Kiek Lietuvoje yra rūšių briedžiukų?

- Yra ne viena, tame tarpe ir retos rūšys. Populiariausi pavasariniai ir rudenį augantys. Kai kas galvoja, kad grybai supainioja metų laiką, bet iš tiesų tai yra jau kita rūšis. Bobausių taip pat yra ne viena rūšis – tai didysis ir paprastasis. Juos atskirti sunkoka, nebent pagal dydį mikroskopuojant, vieno sporos didesnės, kito mažesnės. Bet savybės jų panašios.

- Ar dažnai pasitaiko apsinuodijimų bobausiais?

- Ne kasmet gal, bet anksčiau tikrai daug būdavo. Pasitaiko žmonių, kurie mano, kad jų virškinimo sistema yra kažkokia nepaprasta, gali suvirškinti ir akmenį, ir medį. Deja, su grybais taip nesigauna, nepadeda nei jokios jogos, nei kitos Rytų sistemos. O būta ir tokių didvyrių. Čia ypatingai nuskambėjo atvejis prieš kelerius metus, kai po ilgamečių treniruočių kažkas bandė eksperimentą daryti su žalsvąja musmire. Ir gaila, nepavyko.

- O ar tiesa, kad mikologai visus grybus išbando?

- Ne, mikologai savo kailiu grybų nebando. Na, daugeliu atvejų, kad grybą apibūdintum, reikia nustatyti, koks skonis, kvapas, spalva. Tai skonį nustatant - taip, aš lyžteliu, pakramtau truputį, bet išspjaunu viską. Tai gali būti ir nuodingi grybai, ir nenuodingi, bet jei jūs nenuryjat, išspjaunat, tai viskas gerai. Liaudyje paplitęs toks posakis „paragavau“, tai reiškia atsikandau, pakramčiau nurijau. O mes tai suprantam truputį kitaip.

Tenka grybus ragauti ir aš žinau, kokio skonio yra vienas ar kitas, bet ne todėl, kad aš juos kepiau ar viriau. Tiesiog paragavau. Ir galiu pasakyti, kad dauguma tų briedžiukų ar bobausių neturi jokio ypatingo skonio. Bet pasitaiko grybų, kaip aitrusis baravykas, kurie yra labai nemalonaus skonio ir iš karto aišku, kad tai ta rūšis.

O kalbant apie virškinimą, tai ne visi žmonės vienodai toleruoja grybus. Yra tautų Šiaurėje ir Azijoje, tai evenkai, čiukčiai, kurie iš viso grybų nevalgo, nes jų organizmas neįsisavina. Kaip yra žmonių, kurių organizmai negali pieno įsisavinti. Tai šiuo atveju nevirškinami angliavandeniai, kurie yra grybuose. Pas juos nėra tų reikalingų fermentų, jie tiesiog laikui bėgant išnyko, kadangi jie maitinasi pagrinde gyvuliniu maistu.

Be to, kiekviena rūšis turi skirtingų medžiagų ir gali būti, kad kai kurie žmonės gali nevirškinti kai kurių grybų. Juk grybai skiriasi ne tik savo išvaizda, bet ir chemine sudėtimi. Be to, svarbu yra, kaip ruošta, su kuo vartojama – kiti patiekalai ar gėrimai. Kadangi grybai yra labai sunkiai virškinamas maistas, tai jeigu atskirai vartojant - dar nieko, o kartu su kitu maistu ar su alkoholiu vartojant gali turėti atitinkamą poveikį. Tai geriau valgyti tai, kas tikrai yra valgoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)