„Atėjus pavasariui, norisi kuo greičiau atstatyti organizmą ir pasijusti geriau, todėl dažnas griebiasi įvairių vitaminų ir papildų. Tačiau niekas taip gerai nesustiprina organizmo, kaip natūralūs produktai. Nors yra keletas vitaminų, kurių maiste yra per mažai (vitamino D) arba jis lengviau įsisavinamas iš papildų nei iš maisto (folio rūgštis), vis tik daugumą vitaminų ir mineralų mes gauname su maistu“, – teigia gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė.

Ji taip pat pabrėžia, kad klaidinga manyti, jog vitaminų yra tik vaisiuose ir daržovėse. Pavyzdžiui, B grupės vitaminų, kurie ypač svarbūs nervų sistemos sveikatai, daržovėse yra mažai, bet jų yra kituose maisto produktuose: duonoje, kiaušiniuose, pieno produktuose, mėsoje.

Dauguma gerai žino, kad citrinos ir burokėliai yra kupini vitaminų, vis dėlto, kad nepabostų, savo dienos racioną A. Jauniškytė-Ingelevičienė rekomenduoja paįvairinti ir kitais didelę vitaminų koncentraciją turinčiais produktais. Ji siūlo į racioną įtraukti 5 maisto produktus, kurie padės atstatyti išsekusį organizmą pavasarį:

Kopūstai. Ne kiekvienas tai žino, bet ši daržovė yra tikra vitaminų bomba – 100 g kopūstų yra net 63 proc. vitamino K dienos normos. Šis vitaminas yra atsakingas už kaulų metabolizmą, taip pat yra svarbus Alzheimerio ligos gydymui ir prevencijai, nes riboja neuronų pažeidžiamumą. Be to, anot gydytojos dietologės, kopūstai – puikus kalio, mangano, geležies ir magnio šaltinis, užtikrinantis širdies ritmo ir kraujospūdžio kontroliavimą.

Ruginė duona. Norint suderinti įvairius vitaminus ir mineralus – magnį, fosforą, sveikatai gyvybiškai būtinus B grupės vitaminus, kasdien vertėtų rinktis ruginę duoną. Pasak gydytojos dietologės, ruginėje duonoje esantys mineralai, vitaminai ir skaidulos sumažina riziką susirgti II tipo cukriniu diabetu ir užtikrina cukraus kiekio kontroliavimą kraujyje.

„Be to, kad ruginė duona yra palanki sveikatai, ji taip pat yra puikus produktas siekiantiems kontroliuoti savo svorį. Pilno grūdo duonoje esančios skaidulinės medžiagos gerina virškinimą“, – priduria „Vilniaus duonos“ produktų vystymo vadovė Snieguolė Šoblinskienė.

Geltonosios paprikos. Nors manoma, kad vitaminas C glūdi tik citrusiniuose vaisiuose, visgi geltonosios paprikos šio vitamino turi daugiau nei bet kuris kitas produktas. A. Jauniškytė-Ingelevičienė pabrėžia, kad tokio kiekio vitamino nėra nei apelsinuose, nei citrinose, nei kiviuose. Vitaminas C yra svarbus organizmo antioksidantas, kuris apsaugo nuo laisvųjų radikalų, palaiko kraujagyslių ir kraujo krešėjimo funkcijas.

Saulėgrąžos. Nors daugelis linkę manyti, jog riešutai, o ypač migdolai turi didžiausią kiekį vitamino E, tačiau vienas puodelis saulėgrąžų sėklų turi daugiau šio vitamino už riešutus. Vitaminas E taip pat yra stiprus organizmo antioksidantas.

Baltosios pupelės. Vienas puodelis konservuotų baltųjų pupelių turi daugiau natūralaus kalcio nei bet kuris pieno produktas. Gydytojos dietologės teigimu, baltųjų pupelių ir avinžirnių humusas gali tapti ne tik puikiu patiekalu, bet ir kalcio bei geležies šaltiniu. 99 proc. kalcio mineralo organizme saugo ir stiprina kaulus ir dantis, o likusi dalis padeda tinkamai funkcionuoti kraujagyslėms ir raumenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)