Jei M. Armalis gerai užsirekomenduos vasarą vyksiančioje San Chosė „Sharks“ naujokų stovykloje, o Dainius Zubrus liks šiame klube – gali įvykti neįtikėtinas Lietuvos ledo rituliui faktas. Du lietuviai viename klube. To iki šiol nėra buvę.

Kokios reikšmės šis M. Armalio karjeros posūkis, gali liudyti aliuzija į šalies sporto karalių krepšinį, kurio stipriausioje lygoje NBA taip pat žaidžia du lietuviai.

Tačiau Lietuva vartininko NHL lygoje galėjo ir neturėti, jei ne M. Armalio tėvai. Plungiškiai Vidas ir Dalia Armaliai iš Lietuvos į Švediją išvyko kaip Mantui tebuvo vos pusmetis. Berniukas pirmiausia kalbėti išmoko žemaitiškai, tik po to lietuviškai.

Vartininkui augant ir gerinant rezultatus jis nuolat buvo kviečiamas į įvairias komandas, o didžiausias nesusipratimas kilo po to, kai visoje Švedijoje garsiame vaikų ledo ritulio turnyre, kuriame žaidžia stipriausi Švedijos vaikai, nebuvo registruotas geriausias vartininkas Mantas Armalis.

Tik po apsižiūrėta, kad Mantas yra užsienietis ir negali žaisti turnyre. Jaunasis ledo ritulininkas ilgai apmaudavo dėl šio turnyro, didžiulį straipsnį apie lietuvį išspausdino Švedijos sporto laikraštis.

Armalio tėvai laikėsi nuomonės, kad sūnus turi būti lietuviu, nors būta įvairių pasiūlymų.

Šeimoje ledo ritulininkas išmoko gimtosios kalbos, nors Švedijoje jam praktiškai nebuvo, su kuo ja kalbėti, tik namuose.

Dabar, kai sūnus tapo žinomu ir stipriausių pasaulio klubų medžiojamu žaidėju, senos istorijos tėveliams kelia šypseną.

Manto karjeros posūkį į NHL klubą abu tėveliai vertina nevienareikšmiškai.

„Mums žinia apie sūnaus perėjimą į „Sharks“ jau sena, tad su ja esame susigyvenę ir vos ne pamiršę. Mantu NHL klubai domisi jau seniai ir jų buvo nemažai. Žinia apie klubo iš NHL rimtą dėmesį mus pasiekė senokai, tik paskelbta ji dabar. Tad mums tai jau nebe naujiena“, – portalui hockey.lt sakė Vidas Armalis.

„Aš labai džiaugiuosi Manto sutartimi su klubu Amerikoje, bet, žinote, esu mama. Sūnus bus toli, laiko skirtumas didelis, rungtynės vyks naktį. Dabar viskas paprasčiau – visada gali nuvažiuot į rungtynes, pažiūrėt, palaikyt. Gaila tik, kad šiemet Manto klubas anksti baigė sezoną, tad tikėjomės jį pratęsti sirgdami už sūnų pasaulio čempionate. Tačiau dėl galimybės žaisti NHL teks Mantas praleis šį čempionatą.

Mes su vyru galvojome vis tiek važiuoti ir sirgti už Lietuvos rinktinę, tačiau paskutiniu momentu nusprendėme likti namuose. Mantas visada noriai žaidė rinktinėje, žais ir ateityje. Mes norėjome, kad jis žaistų ir šiemet, tačiau šiais metais mes jo čempionate nematysime“, – sakė M.Armalio mama.

M. Armalio tėvai sūnaus pasirodymus čempionatuose stebi beveik kiekvienais metais ir yra vieni pastoviausių rinktinės sirgalių visų amžiaus grupių čempionatuose.