Drąsios idėjos

Pasak dizainerio Rimanto Špoko, kuriant interjerą atspirties tašku dažniausiai tampa užsakovo charakteris, gyvenimo būdas ir architektūrinė objekto situacija. Šiuo atveju ji tokia: buvusioje Kuro aparatūros gamyklos teritorijoje Vilniuje esančiame loftų mieste nedideles gyvenamąsias patalpas įsigijo jaunas, keliauti mėgstantis vyras.

„Šis interjeras pasižymi šiuolaikišku, dinamišku miesto ritmu ir jaunatviškomis idėjomis. Kūrybai impulsą davė įdomi šeimininko asmenybė, pasitikėjimas mano, kaip dizainerio, intuicija, jo kelionių įspūdžiai ir geros emocijos. Buvo nuspręsta drąsiai naudoti ryškias spalvas ir pramoninio dizaino elementus“, – pasakoja R. Špokas.

Užsakovas gerai žinojo, ko nori: jis pageidavo neeilinio būsto – spalvingo, modernaus, funkcionalaus ir kartu paprasto, praktiško, artimo skandinaviškam stiliui. Visus šiuos lūkesčius pavyko įgyvendinti.

Šio lofto plotas nedidelis – 48,41 kvadratinių metrų, pagrindinė gyvenamoji erdvė – apie 27 kvadratinius metrus. Ji padalyta į dvi funkcines zonas: virtuvės ir valgomojo bei svetainės ir poilsio. Visas būstas, išskyrus vonią, yra vienoje erdvėje. Prie laukinių durų po laiptais suprojektuota uždara patogi spinta batams ir drabužiams laikyti, ant priešingos sienos – kabyklos.

Knygos – ant akių

Užlipus laiptais patenkama į pagrindinę erdvę, čia įrengtas poilsio kampelis – stovi sofa, staliukas, televizorius, priešingame kampe yra virtuvė su baru, už jo – valgomasis, greta knygų spinta. Šiek tiek aukščiau įrengtas miegamasis, čia pat drabužinė, rašomasis stalas. Vonioje yra dušas, praustuvas, tualetas ir paslėpta skalbyklė bei džiovyklė.

„Sunkiausia buvo viską patogiai sutalpinti palyginti nedidelėje erdvėje. Nemenku galvosūkiu tapo ryškių skirtingo pobūdžio elementų jungimas į visumą“, – aiškina dizaineris. Dar vienas labai svarbus dalykas yra knygos, kurių šeimininkas turi sukaupęs tikrai daug. Margi jų viršeliai pagyvina vaizdą, todėl knygos laikomos atvirose lentynose.

Interjere pabrėžiamos buvusio gamybinio pastato konstrukcijos: neuždengtas įdomios formos langas, ritminė lubų struktūra, kurią atkartoja svetainės baldas su lentynomis.

Savitą jaukumą kuria gausūs pramoninio dizaino elementai: metalinės kėdės, šviestuvai, ore kabantys jų laidai, aptrinti mediniai paviršiai, klinkerio plytos ir, žinoma, visur lyg atsitiktinai sukaišiotos knygos.

Įrengiant šį būstą nepabijota ir drąsių spalvų derinių. Jais atskirtos funkcinės zonos įgijo ir emocinio atspalvio. Virtuvei parinktas šiltesnis koloritas, aktyvumą didina ir gaminti maistą įkvepia oranžinė spalva. Poilsio kampelį pagyvina svajingesni mėlynos ir žalios tonai. Tai erdvumo pojūtį suteikiančios, šaltesnės spalvos. Beveik visi korpusiniai baldai pagaminti pagal individualų užsakymą.

Yra vietos vaizduotei

Miegamajame natūralios spalvos, iki lubų prikrautos knygų lentynos, išraiškingas paveikslas... Visa tai kuria ramią, tačiau kartu ir jaudinamą atmosferą. Beje, paveikslas, iš kurio žvelgia tuaregų genties moteris, nuo pat pradžių tapo šios erdvės akcentu – tai užuomina apie keliones, nepažįstamus kraštus, susisiejančia su rytietiškų ornamentų kilimu. Tokios užuominos, detalės palieka vietos vaizduotei, įsitikinęs R. Špokas.

Pagrindinės tekstūros interjere – nuzulinti, nutrinti medienos paviršiai (grindys, laiptai, stalai, baras), klinkerio plytos. Tai kontrastuoja su lygiais, blizgiais, dažytais virtuvės ir svetainės baldų paviršiais, mėlynų atspalvių tekstile (sofos gobelenas, pagalvėlės, raštuotas kilimas, lovos audinys, patalynė) ir baltu fonu.

Vonioje sienoms nuspręsta naudoti vandeniui atsparią epoksidinę dangą. Ji besiūlė, įdomios betoną primenančios tekstūros, tamsiai pilkos spalvos. Šiame fone gražiai išryškėja originalaus dizaino raudonas praustuvas, netradicinis juodas unitazas. Visi vandens maišytuvai įtaisyti po tinku.

Kita buitinė technika taip pat nekrinta į akis. Virtuvėje sėkmingai paslėptas dujinis katilas, įtaisyti du šaldytuvai, indaplovė, šiukšlinė, vandens filtrai. Šioje erdvėje įrengtas dviejų lygių apšvietimas – po pakabinamomis spintelėmis ir palubėje, virš baldų. Aukštai viršuje yra papildomų spintelių rečiau naudojamiems daiktams laikyti.