„Dzūkijos miškuose jau pasirodė pirmieji pavasario grybai – bobausiai. Dar nedrąsūs ir kuklūs, bet ištikimiausiems grybautojams yra ką veikti – jie renka šiuos grybus“, – rašė DELFI skaitytoja Lina iš Varėnos.

DELFI kreipėsi į Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos darbuotoją, mikologą Joną Kasparavičių, kuris patvirtino, kad skaitytojos rasti grybai – tikrai bobausiai.

Tiesa, jis patikino, kad bobausiai nėra pirmieji šio pavasario grybai. „Tampriukai, plačiataurės ir kiti įvairūs grybai, tame tarpe ir reti grybai, tokie, kaip krateriškasis taurūnis, paprastasis taukius jau augo kovo mėnesį. Taigi, viskas vyksta pagal įprastą gamtos planą. Tik datos nesutampa“, – sakė jis.

Kaip jis Grynui.lt pasakojo anksčiau, bobausių, kaip ir kitų pavasarinių grybų, pasirodymo laikas priklauso nuo įvairių veiksnių. Bene daugiausiai priklauso nuo orų oro temperatūros, kritulių, tačiau taip pat ir nuo dirvožemio, augalinės dangos, reljefo.

„Bobausiai yra laikomi sąlygiškai nuodingais. Tiksliau, šviežias bobausis yra nuodingas. Bandyti jį valgyti galima tik kelis kartus nuvirus. Kiekvieną kartą tektų perplauti švariu vandeniu ir virti reiktų vis naujame vandenyje. Seną vandenį reikia išpilti. Šio vandens vartoti maistui negalima. Kitas variantas – pora kartų nuvirus pakepinti. Bobausiuose esantys nuodai pilnai ar ne visai pilnai suyra ir džiovinant. Išdžiovinus bobausius dar reikėtų 2-3 savaites palaikyti ir tik tuomet jau iš jų gaminti maistą. Nežiūrint visų atsargumo priemonių, daug ar dažnai valgyti bobausius nerekomenduojama“, - sakė J. Kasparavičius.

Ir jūs radote grybų? Atsiųskite nuotraukų pilieciai@delfi.lt!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)