Patamsėjusių paakių sritis gali būti jau įgimta veido savybė ir gali atsirasti kaip organizmo sveikatos pakitimų pasekmė.

Įgimta veido savybė:

-pigmentacija. Daugelio žmonių ruda pigmentacija aplink akis įgimta. Labiausiai paplitusi tarp tamsiaodžių žmonių su ryškia išvaizda.

-odos storis ir kraujagyslių tinklelis. Oda aplink kur kas plonesnė (0,5 mm), negu oda kitose kūno vietose (1,5 mm). Paakio sritis išraižyta smulkiais ir plonais kapiliarais. Baltaodžių žmonių kraujagyslių tinklelis persišviečia per ploną odos sluoksnį.

-veido bruožai. Tamsūs ratilai gali atsirasti kaip gilių akiduobių šešėlis.

Patamsėję paakiai dėl išvardintų aplinkybių nėra ligos požymis. Juos galima užmaskuoti kosmetinėmis priemonėmis.

Amžius- dar viena normali priežastis ne tik patamsėjimui apie akis, bet ir apatinių vokų „maišeliams“ atsirasti. Oda praranda elastingumą, mažėja kalogeno kiekis. Kraujagyslių tinklas persišviečia per ploną odą ir sudaro „mėlynių“ vaizdą.

Šį defektą taip pat galima paslėpti kosmetinių priemonių dėka.

Kada reikia pradėti jaudintis dėl tamsių ratilų po akimis?

Išnagrinėkime pavojingus veiksnius, įtakojančius patamsėjimą po akimis:

-miego stygius. Suaugusiam žmogui reikia miegoti 7-8 valandas per dieną. Nepailsėjus išsiderina organizmo veikla, atsiranda kraujotakos sutrikimai,

-alergija. Sezoninė ar pastovi alergija iššaukia nosies paburkimą, prastesnį deguonies padavimą. Gali perštėti akis. Jas patrynus, pažeidžiami kapiliarai.

-imuniteto sumažėjimas,

-chroniškas stresas,

-ūmi kvėpavimo takų infekcija,

-nepakankama mityba, vitaminų trūkumas. Oda tampa blyški, išryškėja kraujagyslės.

-deguonies trūkumas. Mėlynavimas (cianozė) pasirodo ne tik po akimis, bet pajuoduoja trikampis aplink nosį.

-vidaus organų veiklos sutrikimai. Širdies, inkstų, kepenų ligos sukelia intoksikacijas bei kraujotakos nesklandumus. Audiniai neaprūpinami pakankamu deguonies ir maistinių medžiagų kiekiu.

-traumos.

Moterims minimi požymiai gali atsirasti menstruacijų bei nėštumo metu. Tai fiziologinis reiškinys.

Kaip išvengti juodų ratilų atsiradimo po akimis?

Tam tikslui reikia suderinti viso organizmo nepriekaištingą veiklą. Būtina:

-reguliarūs pasivaikščiojimai gryname ore, fizinė veikla,

-subalansuotas maitinimasis,

-pakankamas miegas,

-žalingų įpročių atsisakymas.

Kad sustangrinti paakių odą, galime dėti ant užmerktų akių vokų vaistažolių nuovirų ir tarkuotų šviežių bulvių kompresus, šviežių agurkų griežinėlius, naudoti specialią paakių kosmetiką, kuri išsklaido susikaupusį hemoglobiną, stiprina paakių kapiliarų standumą, drėkina odą.

Ilgai žiūrint į kompiuterio ekraną, nuvargsta akys. Kad suaktyvinti akių zonos kraujotaką, patariama daryti akių mankšteles. Nepasukant galvos, kelti akis aukštyn - žemyn, sukti į kairę- į dešinę, piešti jomis geometrines figūras, palaikyti smarkiai užmerktas akis, vėliau žvilgsnį nukreipti į horizontą. Atsipalaiduoti.

Slėpti akis nuo tiesioginių saulės spindulių. Nešioti akinius nuo saulės, plačiabryles skrybėles. Patartina pasilepinti veido ir paakių srities masažais.

Rūpinkitės savimi. Žavėkite ugningų akių žvilgsniu!