Tikrai, kartais paklaustas, kur dirbu, bandau mandagiai nusukti kalbą, nes kaskart reikia vos ne teisintis, kad baigęs universitetą ne „Maximoje“ prekes dėlioju, o dirbu visų – žiniasklaidos, politikų ir paprastų darbo žmonių – keikiamoje valstybės tarnyboje.

Spaudoje apie valstybės tarnautojus vien tik negatyvas: valdininkai, biurokratai, korumpuoti, nagais įsikibę į savo patogią kėdę, vis kuriantys planus, kaip čia dar nuskriaudus tuos kitus – netarnautojus. Susidaro įspūdis, kad Lietuvoje gyvena dvi žmonių rasės: teisingieji, dorieji, darbštieji, kurie eina į verslą, ir apsigimę tinginiai, kvailiai arba sukčiai, kurie tiesiu taikymu traukia į valstybės tarnybą.

Eilinį kartą išgirdus kaltinimus valstybės tarnybai, norisi atsikirsti – kokia visuomenė, tokia ir jos valstybės tarnyba. Juk tarnautojai ne iš kitos planetos atskrenda. Jie tos pačios visuomenės „produktas“. Apie ką galime šnekėti, kai iškilus kokiai problemai ar panorus greičiau, paprasčiau susitvarkyti kokį reikalą patys prašote valstybės tarnyboje dirbančių giminių ar kaimynų „paslaugėlės“? O štai atsakomybe dalytis nenorite...

Tai, kad visuomenė nėra patenkinta valstybės tarnyba, kad žiniasklaida ieško tik „juodų“ istorijų, tai dar nieko. Šis konfliktas tikriausiai daugiau ar mažiau neišvengiamas. Na, ir tarnautojai ne visi šventi – su tuo nepasiginčysi.

O va, kad politikai ištisai pila pamazgas ant valstybės tarnybos – tai jau kažkoks nesusipratimas! Gerbiamieji, o kas turi užtikrinti, kad ta valstybės tarnyba gerai veiktų? Nuo ko priklauso tarnautojų skaičius? Kas kiekvieną kadenciją prikuria įstaigoms naujų funkcijų (tikriausiai ne visada būtinų)? Kieno valia paskiriami vieni ar kiti vadovai, nuo kurių iš esmės priklauso kiekvienos įstaigos veiklos rezultatai? Ar ne politikai?

Aišku, reikia nepamiršti, kad politikus irgi... išsirenkame patys.

Taigi, pasikartosiu – kokia visuomenė, tokia ir valstybės tarnyba. Kol nepasikeis visuomenė, kiekvienas iš mūsų, kol rinksime tuos pačius skambiai kalbančius, bet apčiuopiamų pokyčių nesukuriančius politikus, nesikeis ir valstybės tarnyba.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo nuomone? Papasakokite! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba čia.