„Saugus eismas miesto kelyje priklauso nuo vairuotojų bei pėsčiųjų sąmoningumo“, - sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Saugaus eismo komisijos pirmininkas Kęstutis Žuromskas.

Panašios nuomonės yra ir daug laiko Alytaus gatvėse praleidžiantis, būsimus vairuotojus egzaminuojantis „Regitros“ Alytaus filialo specialistas Raimundas Žvinakevičius.

„Labai svarbu paties žmogaus požiūris į savo ir kitų saugumą. Išvažiavus į gatves, reikia matyti visumą, ne tik save. Būtina atsižvelgti į techniką, savo ir kitų veiksmus. Šį jausmą reikia išsiugdyti, jo niekur nenusipirksi ir neišmoksi jokiose mokyklose.

Problema ta, kad kartais žmonės to matyti nenori. Jie galvoja: „Užtenka kiek žinau, kiek moku, kam man žiūrėti ten ir ten“, - kalbėjo R. Žvinakevičius, pastebėjęs, kad vairavimo kultūra Alytuje gerėja, bet ko mokytis dar yra.

R. Žvinakevičiaus teigimu, nors vairuotojų požiūris keičiasi, bet visgi kelyje dar reikėtų daugiau tolerancijos: praleisti kitą vairuotoją, neteisti suklydusio ir nedaryti tyčinių veiksmų.

Kad žmogiškasis faktorius didžia dalimi lemia eismo saugumą gatvėse, įsitikinęs ir buvęs ilgametis Lietuvos automobilininkų sąjungos prezidentas, Alytaus autoklubo vadovas Rimvydas Anusauskas.

„Apie aštuoniasdešimt procentų avarijų įvyksta dėl žmogiškojo faktoriaus, todėl ir eismo saugumas pirmiausia priklauso nuo eismo dalyvio. Yra keletas kitų veiksnių, kaip kelių infrastruktūra, transporto priemonės techninė būklė, bet visgi svarbiausias – žmogaus elgesys.

Norėčiau pabrėžti, kad norint išvengti avarijų, sumažinti žuvusiųjų skaičių keliuose reikia ne tik žinoti Kelių eismo taisykles, bet ir griežtai jų laikytis“, - sakė R. Anusauskas.