Įdomūs faktai:

Delegacijos

Balandžio 6-15 dienomis vykusiose žaidynėse varžėsi 241 dalyvis iš 14 valstybių: Australijos, Austrijos, Bulgarijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Čilės, Graikijos, Italijos, JAV, Prancūzijos, Šveicarijos, Švedijos, Vengrijos ir Vokietijos. Didžiausios buvo Graikijos, Vokietijos ir D.Britanijos delegacijos.

Sporto šakos

Pirmosios olimpiados žaidynėse atletai varžėsi 43-ose rungtyse, 9-iose sporto šakose:

dviračių sportas (plentas);
fechtavimas;
graikų-romėnų imtynės;
gimnastika;
kulkinis šaudymas;
lengvoji atletika;
plaukimas;
sunkioji atletika;
tenisas.

Pirmasis šių laikų čempionas

Pirmuoju olimpiniu čempiono po daugiau nei pusantro tūkstančio metų tapo amerikietis Jamesas Connolly, 1896 m. balandžio 6 d. laimėjęs trišuolio rungtyje. Jis taip pat buvo antras šuolyje į aukštį ir trečias šuolyje į tolį.

Maratonas

Žaidynių šeimininkai labiausiai norėjo laimėti istorinę maratono rungtį. Šimtatūkstantinės minios džiaugsmui Spyridonas Louisas, startavęs iš Maratono miesto, išsiveržė į priekį iki finišo likus keturiems kilometrams ir distanciją baigė pirmas, aplenkdamas varžovus daugiau nei septyniomis minutėmis.

Noras gyventi

Vengrų plaukikas Alfredas Hajosas laimėjo 100 m ir 1200 m plaukimo rungtis. Ilgesnėse distancijose besivaržantys plaukikai buvo laivu nuplukdomi toliau į jūrą ir distanciją įveikdavo plaukdami link kranto. Vėliau pirmųjų žaidynių čempionas Hajosas prisipažino, kad jo „noras gyventi buvo stipresnis už troškimą laimėti“.