Atsako Gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Nemira Vaičiulionienė

- Užklupus šienligei pirmą kartą jos simptomai dažnai supainiojami su peršalimu, netgi skiriamas netinkamas gydymas. Atidesnis šeimos gydytojas gali pastebėti skirtumus: gerklė būna mažiau paraudusi ir paburkusi, pacientas nekarščiuoja.

Po metų apsilankius pas gydytoją dėl tokių pačių simptomų dažniausiai jau įtariama alergija. Taip pat šienligė greičiau „iššifruojama“, jei paciento giminėje yra sergančiųjų alergija. Jautrumas žiedadulkėms gali išryškėti ne tik vaikystėje, bet ir vyresniame amžiuje – sulaukus 15-os ar 30-ies metų.

Šiemet vasario mėnuo buvo šiltas, todėl anksti sužydėjo lazdynai, alksniai. Alergiški žmonės tai jau pajuto giedromis dienomis pučiant vėjeliui. Dabar jau žydi gluosnių „kačiukai“, greitai sužydės beržai, gegužę – klevai, ąžuolai, uosiai.

Jautrumas medžių žiedadulkėms dažniausiai yra kompleksinis: jei žmogus alergiškas beržui, yra jautrus ir lazdynui, alksniui bei atvirkščiai. Reikia prisiminti ir kryžminių žiedadulkių bei maisto produktų reakcijos pavojų. Pavyzdžiui, alergiški beržų žiedadulkėms žmonės dažnai negali valgyti termiškai neapdorotų obuolių, slyvų, abrikosų ir kt. Jautriems lazdyno žiedadulkėms asmenims alergiją gali sukelti riešutų vartojimas.

Šienligės simptomai slopinami skiriant priešalerginius vaistus. Vieni pacientai vartoja tabletes, kiti – įvairius purškalus, lašus akims. Arba tenka skirti ir geriamuosius, ir purškiamuosius medikamentus. Sunkesniais ligos atvejais galima išbandyti specifinę imunoterapiją.

Augalų žiedadulkėms jautrūs žmonės turėtų stebėti žydėjimo kalendorių. Prasidėjus sezonui, esant saulėtoms ir vėjuotoms dienoms jiems reikėtų vengti pasivaikščiojimų bei pasivažinėjimų dviračiu, neatidarinėti automobilio langų. Grįžus namo patariama persirengti drabužius. Reikėtų be reikalo neatidarinėti langų, vėdinant kambarius langus vertėtų uždengti sušlapinta užuolaida ar žiedadulkes sulaikančiu tinkleliu. Tai padeda sumažinti didelių šienligės priepuolių riziką.

Verta žinoti

Šienligę Lietuvoje gali sukelti apie 50 rūšių augalų, bet atbudus gamtai daugiausiai alergijos atvejų sukelia lazdynų, alksnių ir beržų žiedadulkės. Alergiją nustato imunoglobulinų E kraujo tyrimai.