„Policija iškėlė baudžiamąją bylą dėl chuliganizmo“, – sakė naujienų agentūrai AFP penktadienį Akramas Aylisli, kuris nuolat susilaukia grasinimų, jo knygos deginamos.

„Jie sako, kad aš trenkiau policininkui į veidą, bet tai netiesa“, – pridūrė 78-erių rašytojas.

Trečiadienį jis trumpai buvo sulaikytas Baku oro uoste, iš kur jam neleista vykti į Italiją dalyvauti literatūros festivalyje Venecijoje.

„Pasienio pareigūnas pasakė man, kad man uždrausta vykti į užsienį, bet vėliau grąžino man pasą ir paleido“, – sakė A.Aylisli.

Jo romanas „Akmeniniai sapnai“, kuriame aprašomi Azerbaidžane gyvenančių azerbaidžaniečių ir armėnų santykiai, sukėlė didžiulį pasipiktinimą šalyje, kur jo kritikai tvirtina, kad rašytojas pateikia armėnams palankų dėl Kalnų Karabacho kilusio kruvino konflikto traktavimą.

Šio romano publikavimas 2013 metais rusų kalba leidžiamame žurnale „Družba narodov“ (Tautų draugystė) sukėlė gąsdinimų kampaniją, ypač po valdančiosios partijos reikalavimo, kad rašytojas išsižadėtų savo knygos ir atsiprašytų tautos.

Prie A.Aylislio namų rinkdavosi minios žmonių, degino jo iškamšas, įžeidinėjo jį.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas atėmė A.Ailisliui skirtą liaudies rašytojo vardą, apdovanojimus ir valstybės vadovo personalinę pensiją.

Rašytojo žmona ir sūnus neteko darbo, per televiziją rodyti visoje šalyje rengti jo knygų deginimai.

Vyriausybę palaikančios partijos „Yeni Musavat“ lyderis Hafizas Gadžijevas viešai pažadėjo 12 tūkst. dolerių premiją bet kam, kas nupjaus A.Ailisliui ausį.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ pasmerkė „pagiežingą juodinimo ir priešiškos retorikos kampaniją“ prieš šį rašytoją ir nominavo jį 2014 metų Nobelio taikos premijai.

Viename interviu 2013 metais A.Aylisli sakė naujienų agentūrai AFP, kad jo knyga yra „draugystės ranka, ištiesta armėnams“.

Azerbaidžano ir Armėnijos konfliktas dėl daugiausia armėnų gyventojų turinčio kalnų Karabacho priklausomybės nusinešė apie 30 tūkstančių gyvybių ir po 1994 metais paskelbtų paliaubų lig šiol nėra pasirašyta taikos sutartis.

Azerbaidžanas vis tebegrasina atsiimti ginčijamą sritį jėga, jeigu derybos nebus sėkmingos, o Armėnija pažadėjo masiškai atsikirsti ginklu prieš bet kokius karinius veiksmus.