Jei interjerą kuria interjero dizaineris – namai bus vienokie, jei šią užduotį skyrėte architektui – tikėkitės varianto, harmoningai sujungiančio visumą.

Kaunietis architektas Aidas Kalinauskas, kurdamas ir gyvenamuosius, ir visuomeninius interjerus, visada daugiausia dėmesio skiria architektūrai.

Ji lemia vėliau atsirasiantį interjerą, kuris kartais gali nublankti, nes namą supanti aplinka ir pro didžiules stiklo vitrinas atsiveriantys nepakartojami gamtos vaizdai palengvina interjero sprendimus.

Projekto vadovas pabrėžė kitą svarbų aspektą, kodėl architektūra yra svarbiau už interjerą: „Interjeras gali patikti tik tau pačiam, o architektūra – ir kitiems, nes ją mato ir praeiviai, ir kaimynai.“

A. Kalinauskas prisipažino, kad jei žmogus svajoja apie kitokios koncepcijos namą, nei kuria jo vadovaujama komanda, ir nepadeda jokie argumentai, geriau atsisveikinti.

Namą pakaunėje, pušyno apsuptyje projektavo ir interjerą kūrė architektų komanda iš „Studijos Archispektro“: Aidas Kalinauskas, Vaidas Tamošiūnas ir Andrius Šova. Šis projektas atspindi glaudžią sąsają tarp namą supančios aplinkos, išorės ir vidaus.

Pamačius namą supantį pušyną, gamtą, samanomis besibraunančią į privačią teritoriją, nepaisančią tvorų, grybus, dygstančius tiesiog šalia terasos, pasidaro aišku, kaip įrengti namą.

„Kartais užtenka tik sofutės, kėdutės ir šviestuviuko, – sakė A. Kalinauskas. – Svarbiausia šiame projekte buvo geri langai ir didelės vitrinos, atsiveriančios į supantį grožį.“

120 kv. m gyvenamojo ploto turinčiame name: du miegamieji, svetainė, virtuvė ir valgomasis. Iš išorės pastatas atrodo galingas, nes projektuojant šį būstą erdvė buvo svarbiausias architektų tikslas.

Užsakovas norėjo vienaukščio namo. „Tai − antrasis užsakovo namas, jis sakė, kad ir paskutinis. Žmogus norėjo, kad būtų patogu, nereikėtų kopti laiptais. Norą įgyvendinome, jis tuo džiaugiasi. Tiesa, dėl nelygaus reljefo atsirado laiptelių lauke, terasose“, – pasakojo architektas.

Išorinė namo apdaila yra juoda, o viduje – šviesu ir skaidru. Name vyrauja švelnus medžiagiškumas, natūralus medis, ąžuolas, šviesios akmens masės plytelės. „Šio namo architektūra turi savo stilių. Jis siauras, tačiau aukštas, primenantis gotikines erdves. Interjere nėra nieko ypatingo, euroremontas, kaip sako rusai“, – juokauja architektas.

Daili, saulės ženklais puošta indauja, stovinti prie virtuvės, buvo pagaminta vietos meistrų.

„Studijos Archispektras“ architektai bendradarbiauja su skulptoriais, nestandartinių baldų gamintojais: „Įmonė „Sakalius“, įsikūrusi Garliavoje, turi medžio cechą. Mes, architektai, jiems pasakėme, kad norėtume tokio dydžio ir tokio aukščio indaujos. Jie pasiūlė savo projektą ir jį įgyvendino. Gražus, su džiazu“, – apie baldo skleidžiamą nuotaiką kalbėjo projekto vadovas A. Kalinauskas.