Ketvirtadienio rytą Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Nijolė Žimkienė atvertė administracinių teisės pažeidimų bylą, kuri 66 metų R. Jokubauskaitei buvo iškelta po incidento kovo 9 d. vakarą, kai grįždama iš prekybos centro buvo sulaikyta neblaivi prie automobilio vairo.

Policijos pareigūnų surašytame pažeidimo protokole nurodyta, kad ilgametė „Sveikinimų koncerto“ vedėja R. Jokubauskaitė į alkotesterį pripūtė 2,08 prom. alkoholio. Tai – vidutinis girtumas.

Už tai, kad vairavo neblaivi, R. Jokubauskaitei gresia bauda nuo 579 iki 868 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo dvejų iki trejų metų. Už šį pažeidimą įstatymas numato ir administracinį areštą nuo dešimties iki trisdešimties parų, tačiau tokia sankcija skiriama tik ne kartą jau įkliuvusiems piktybiniams pažeidėjams.

Ketvirtadienio rytą, prieš pat teismo posėdį R. Jokubauskaitė išplatino viešą atsiprašymo laišką visuomenei – LRT laidos vedėja nurodė, kad prisiima atsakomybę dėl padaryto pažeidimo, tačiau esą nenusipelno, kad tris savaites būtų linčiuojama žiniasklaidoje.

„Labai atsiprašau visų, kuriuos nuvyliau. Visada smerkiau tuos, kurie vairuoja neblaivūs, žinojau, kad išgėręs žmogus negali suprasti savo veiksmų, bet padariau nedovanotiną klaidą, ir šiandien pati esu teisiama. Bausmės nusipelniau. Priimsiu. Neginčysiu. Žinomam žmogui tenka daugiau rykščių. Taigi esu baudžiama triskart: bauda – pagal įstatymus, viešu išsityčiojimu ir darbo praradimu – galbūt visam laikui. Tačiau manau, kad nenusipelniau jau 21-ą dieną trunkančio linčiavimo visuomenės informavimo priemonėse. Prašau leisti atsitiesti ir nežaloti garbaus amžiaus tėvelio, dukters ir mano sveikatos. Nuoširdžiai Jūsų, Regina Jokubauskaitė“.

O po šio viešo laiško visuomenei R. Jokubauskaitė atvyko į teismą, stebėti jos proceso susirinko gausus būrys žurnalistų, LRT žvaigždę atvyko palaikyti ir laidų vaikams vedėja Bernadeta Lukošiūtė ir kt.

Televizijos žvaigždė teisme taip pat pripažino jai pateiktus kaltinimus. Ji sakė, kad tą dieną labai prastai jautėsi, nors televizijoje filmavo sveikinimų laidos įrašą, o kai grįžo į namus, išgėrė vaistų nuo pilvo skausmo, bet jie nepadėjo, skausmas nemažėjo.

„Tada išgėriau dovanoto vyno, nors mano organizmas alkoholio netoleruoja, bet akimirksniu man nuėmė visus spazmus“, – sakė R. Jokubauskaitė, anksčiau bausta pora kartų už smulkius Kelių eismo taisyklių (KET pažeidimus).

Pagal autorinę sutartį LRT dirbusi R. Jokubauskaitė sakė, kad išgėrusi alkoholio pasijuto geriau, todėl apie penkias minutes apsitvarkė namuose ir išvažiavo į netoliese esančią parduotuvę.

„Ketinau persodinti gėles, reikėjo žemių, o iki artimiausios parduotuvės yra keli šimtai metrų, žinojau ir visada suvokiau, kad išgėrus vairuoti draudžiama, bet sėdau į automobilį. Parduotuvėje užtrukau labai trumpai, o grįždama buvau kieme sulaikyta. Dėl to buvau labai sukrėsta, kai mane kalbino pareigūnai, su jais kalbėjau tartum su eiliniais piliečiais. Man dėl to yra gėda, manau, tokie streso padariniai. Nusikaltau, sutinku su visomis man gresiančiomis bausmėmis“, – sakė ji, pažymėjusi, kad dėl to, kas įvyko labai gailisi, bet iki šiol kasdien yra linčiuojama žiniasklaidoje, be to, ko gero, prarado darbą, kuris jai, kaip pensininkei buvo labai svarbus.

„Žinau, kad pasielgiau blogai, man iki šiol graužia sąžinę“,– sakė R. Jokubauskaitė.

Po vos keliolika minučių trukusio teismo posėdžio R. Jokubauskaitė nenorėjo bendrauti su žurnalistais ir teigė, kad visa jos pozicija yra išdėstyta išplatintame atvirame laiške visuomenei. Tiesa, paklausta, ar įsivaizduoja tolesnį savo gyvenimą be televizijos, ji sakė: „Aš tikrai neketinu žudytis, manau, dar būsiu naudinga visuomenei.“

Kokia nuobauda bus skirta R. Jokubauskaitei, teismas žada paskelbti dar šiandien 15 val. – sveikinimų laidos vedėjai atstovaujantis advokatas teisėjos prašė atsižvelgti į tai, kad pažeidėja pripažino kaltę ir visuomenės akyse jau ne tik seniai nuteista, bet ir iki šiol kasdien teisiama. Anot jo, prevenciniai tikslai pasiekti, nes visuomenės pasmerkimas yra akivaizdus.

Advokatas mano, kad R. Jokubauskaitei turėtų būti skirta švelniausia įstatyme numatyta sankcija arba dar net švelnesnė.

Siūlė savo paslaugas ir pinigus: esu pasiryžusi daug kam

Kaip televizijos žvaigždė elgėsi sulaikyta ir kaip bandė išvengti gresiančios atsakomybės, jau buvo demonstruota per televizijos laidą „Pagalbos skambutis“ – R. Jokubauskaitė ne tik skundėsi, kad jos vyras kovo 8 d., tarptautinę moters dieną nepasveikino, bet ir puolė bučiuoti jos vairuojamą automobilį sustabdžiusį policininką ir prašė padėti išvengti gresiančių nemalonumų. Už tai ji, kaip sakė, nors ir ne jauniklė ar modelis, bet buvo pasiryžusi bet kam. Tiesa, už tai pareigūnams būtų tekę ir padirbėti – užnešti į jos namus nusipirktas žemes gėlėms persodinti.

„Ten buvo dvidešimt kartų gėdingesnių pasiūlymų nei tik bučinys ar siūlymas“, – vėliau prisipažino garsenybę sulaikęs policijos patrulis Vitalijus Vaitkevičius.

Legendinės diktorės sulaikymas atsitiktinai buvo nufilmuotas – tą vakarą laidos „Pagalbos skambutis“ žurnalistai patruliavo su policijos pareigūnais.

„Aš išgėriau vyno“, – policininkams prisipažino R. Jokubauskaitė.

Paviešintame vaizdo įraše matyti, kad R. Jokubauskaitė net pabučiavo pareigūną į veidą, kai šis klausė, prieš kiek laiko moteris išgėrė tą taurę vyno, kurią įvardijo.

„Susinervinusi labai esu. Dėl to, kad vyras mane įžeidė. Nepasveikino su kovo 8-ąja, – pareigūnui prisipažino Regina, tačiau jam priminus, kad kovo 8-oji buvo vakar, ji tuo ir pasiteisino. – Tai va. Dėl to aš labai pergyvenu. Jau dvi dienas.“

Moteris pareigūnams pasakojo, kad važiavo labai netoli, tik „už kampo užvažiavau į krautuvę nusipirkti va...“

Pareigūnai televizijos laidų vedėjai nustatė vidutinį girtumo laipsnį.

„Vaikai, na, padarykit kaip nors gerai. Aš pasiryžusi daug kam. Aišku, ne modelis esu ir ne jauniklė, bet...“, – pareigūnams kalbėjo televizijos „Sveikinimų koncerto“ vedėja.

„Neradau kur pastatyti mašinos, dėl to taip ilgai čia makaliojuos“, – pareigūnams aiškino R. Jokubauskaitė, o pasidomėjus, kodėl nuo jos sklinda nemalonus kvapas, ši paaiškino, kad „baisiai kvepinosi“.

Neilgai trukus pareigūnai pažėrė įtarimų, kad moteris yra išgėrusi. Ji patikino, kad dienos metu išgėrė taurę vyno, tačiau gėrė nedaug, „ne taip, kad jau degtinę gerčiau“.

„Įvyko labai negerai“, – nuogastavo ji, kai pareigūnai ruošė jai alkotesterį ir susirūpinusi klausė, kodėl jie ją taip skriaudžia.

Policijos pareigūnai moteriai nustatė vidutinį girtumą ir nieko nelaukę išdėstė, kas jai gresia: jos likimą spręs teismas, veikiausiai vairuoti ji neturės teisės net dvejus metus, negana to – gresia ir nemenka piniginė bauda.

„Velnias mane vežė į „Iki“ nusipirkti to jogurto“, – išgirdusi, kas jos laukia, gailėjosi už vairo sėdusi moteris.

Į pareigūnų automobilį pakviesta moteris pradėjo išsisukinėti nuo bausmės: „Nesimėto ir jums gyvenime... Padarykim kaip nors, kad kovo 8-osios proga ir vyrams ir moterims būtų gerai. Aš pasiryžusi daug kam. Ne modelis esu ir ne jauniklė, bet...“ „Dar „biški“ palaukim. O neina padaryti taip, kad jums būtų geriau gyventi? Bet šiuo atveju, įvertinant situaciją, ar neina padaryti, kad jums būtų geriau gyventi?“ – vis dar siūlė neįvardijamas paslaugas R. Jokubauskaitė.

„Aš suprantu, kad jūs labai geri žmonės. O jūs man būsit labai geri? Aš gi nereklamuosiu kažkur. Nuvažiuokim iki tos va nelaimingos „Iki“, aš nuimsiu kiek tik jūs norit. Padarykim taip draugiškai“, – be perstojo stengėsi pareigūnus įkalbėti nepildyti protokolo televizijos veidas.

Iš pradžių nuslėpusi savo darbo vietą, policijos automobilyje atsidūrusi moteris išdrąsėjo ir pradėjo net siūlyti nemokamas paslaugas.

„Sveikinimų koncertus vedu per LRT. Aišku, čia „durniškai“ atrodo. Už dyką „pagatava“ pasveikinti „kiaurus“ metus jūsų vaikus, senelius ir visa kita be pinigų“, – bandė įtikinti pareigūnus diktorė.

Matydama, kad nepavyksta pareigūnų įtikinti siūlant nekonkrečias pinigų sumas, moteris ėmė ir sukonkretino savo pasiūlymą: „Galiu kiek norit... Klausykit, įvardinkite „dideliausią“ sumą kaip įmanoma, kad tik nebūtų tų teismų. Nu, kiek pasakykit? Penkis šimtus eurų? Tomai?“

Už bandymą papirkti pareigūnus moteris buvo sulaikyta. Jai už tai gresia baudžiamoji atsakomybė.

„Nu kam taip reikia daryti. Nu gerai, nesiūliau pinigų. Jėzau, kokie jūs baisūs žmonės“, – pyko ant pareigūnų R. Jokubauskaitė, kai šie ją sodino į kitą automobilį, kuriuo ji buvo nugabenta į policijos komisariatą.

Šiuo metu R. Jokubauskaitė laikinai yra nušalinta nuo „Sveikinimų koncerto“ vedimo, tačiau neatmetama galimybė, kad po kiek laiko ji vėl grįš į eterį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1074)