Ohajo valstijos (JAV) universiteto mokslininkai sulaužė jau ilgą laiką galiojantį stereotipą apie tai, kad blondinės yra kvailos. Mokslinių tyrimų duomenimis, blondinių vidutinis intelekto koeficientas yra 0,5 proc. aukštesnis nei brunečių, raudonplaukių ar juodaplaukių moterų.

Tyrime net 10,878 įvairios plaukų spalvos respondentės, kurioms buvo pateikti įvairūs intelektiniai klausimai ir užduotys. Nustačius kiekvienos iš tyrimo dalyvių intelekto koeficientą paaiškėjo, kad šviesius plaukus turinčios mergino iš tiesų yra protingiausios ir daugiausia išsilavinusios.

Vidutinis blondinių intelekto koeficientas siekia net 103,2 proc., brunečių 102,7., raudonplaukių 101,2., ir juodaplaukių 100.5 proc.

Mokslininkas Džėjus Zagorskis teigia, kad moterys neturėtų patirti diskriminacijos dėl plaukų spalvos, o ypač klaidinga yra manyti, kad plaukų spalva nusako asmens intelekto koeficientą ir protine galimybes. Labai plačiai paplitęs stereotipas apie kvailą blondinę yra visiškai klaidingas, mat tyrimai rodo, kad natūralios blondinės yra protingiausios.

Kalbant apie vyrus, anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad tamsiaplaukiai ir šviesiaplaukiai vyriškiai turi beveik vienodą intelekto koeficientą.