Su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dėl keistos daržo gėrybės susisiekusi mergina sužinojo, kad sunerimo be reikalo – keisti dariniai pomidoruose tėra daigeliai, kuriuos galima valgyti, jei ji vos pradėję dygti.

Agnė pasakojo, kad pomidoruose pamačiusi neįprastą vaizdą, pirmiausiai paskambino mamai.

„Perpjoviau pomidorą ir pamačiau daigelius, neiškart supratusi, ką matau, pirmiausia paskambinau mamai. Norėjau pasiklausti, ar ji kada per savo gyvenimą yra mačiusi tokį dalyką (juolab, kad mano mama laisvalaikiu užsiima daržininkyste, kasmet valgome jos augintus pomidorus). Mama papasakojo, kad neseniai skaitė apie tai kažkokį straipsniuką, kuriame buvo rašoma, kad viduje sudygę pomidorai yra įvairių cheminių medžiagų, purškiamų ant žalių pomidorų, kad jie noktų, padarinys...“, – pasakojo mergina.

Kaip matyti nuotraukoje, jos prapjautuose pomidoruose buvo gausu pusės centimetro ir dar ilgesnių daigelių, panašių į kirmeliukus. Mergina nusprendė kreiptis į VMVT, kad daugiau sužinotų apie keistus darinius.

Jai ir DELFI VMVT pateikė atsakymą, kad pomidorų viduje sudygusios sėklos nėra jokia naujiena, ir šis reiškinys vadinamas viviparija – tai sėklų sudygimas vaisiaus viduje, tokias sėklas pasodinus į gruntą išaugs nauji pomidorų auginiai.

„Prinokusių pomidorų viduje sėkloms yra palankios sąlygos sudygti – pakanka drėgmės, todėl ilgiau pomidorus palaikius tam tikroje temperatūroje, juose sumažėja natūralaus hormono abscizo rūgšties ir sėklos pradeda dygti. Jeigu sėklos pomidoro viduje dar tik pradėjusios dygti, tokius pomidorus galima vartoti maistui. Didesnius daigus su pomidoro minkštimu galima pasodinti į gruntą ar vazonėlį. Kartais galima pastebėti ir obuolių, kriaušių sėklyčių dygimą“, – nurodoma specialistų komentare.

Nors, pasak Agnės, ją specialistų atsakymas nuramino, ji pomidorų su daigai valgyti vis dėlto nesusigundytų . „Vietoj to, kad išmesčiau, tikriausiai geriau pasodinčiau į vazonėlį“, – mano ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)