Ingredientai

Dažnai Velykos neįsivaizduojamos be riebiu maistu ir alkoholiniais gėrimais nukrauto stalo, prie kurio praleidžiama didžioji šventės dalis: vieną margutį keičia kitas, prikraunama pilna lėkštė baltos mišrainės, puikiai deranti prie keptos kiaulės kojos, nebeskaičiuojami pyrago gabėliai ir nuolat papildoma vyno taurė.

Gaminimo eiga

Toks maisto kiekis tampa tikra „bomba“ mūsų organizmui – jį sunku virškinti, o nesudegintos kalorijos lengvai „nusėda“ ant kūno. Sveikos gyvensenos specialistai pataria – pirmą dieną po Velykų skirkite savo organizmo išvalymui.

Anot mitybos specialisto Gedimino Čižausko, šventės neturėtų tęstis savaitę: „Daugybė žmonių šventes įsivaizduoja kaip didingą puotą, kuriai paruošti sugaišta daugybę laiko, todėl natūraliu laiko norą abi šventės dienas skirti valgymui. Neretai maisto gaminama tiek daug, kad virtų kiaušinių, majonezo, mėsos gaminių ar saldžių kepinių lieka ir kitoms savaitės dienoms. Taip, vengiant atsikratyti likučių, įsisukama į sunkaus ir jau nešviežio maisto karuselę, kai skrandis alinamas toliau, nors smegenys, galbūt, jau siunčia signalus, raginančius pailsėti, – pasakoja mitybos specialistas. – Iš karto po švenčių reikėtų kuo skubiau grįžti į įprastą režimą – sportuoti, valgyti suderintą maistą, o jei vis dar jaučiamės apsunkę, verta imtis ir detoksikacijos – laisvųjų radikalų ir kitų kenksmingų medžiagų pašalinimo iš organizmo.“

Užsienio tyrėjai skelbia populiarų skaičių – 95 proc. – neva tiek dietų yra trumpalaikės ir neveiksmingos, tačiau dieta nėra vienintelė išeitis pagerinti savijautą ir atsikratyti per šventes įgytų riebaliukų. Pasak mitybos specialisto, nors per šventes savo organizmą teršiame greičiau ir stipriau, nereikėtų pamiršti, kad detoksikuoti organizmą verta dažniau – mūsų gyvenimo sąlygos, oro užterštumas, su maistu gaunami konservantai bei rūkymas yra pagrindiniai faktoriai, lemiantys laisvųjų radikalų kaupimąsi kūne. Pastarieji, patekę į ląsteles, jas sendina, didina įvairių ligų riziką, tad jų naikinimas yra itin aktualus.

„Geriausiai laisvuosius radikalus nukenksmina antioksidantai, tad labai svarbu į mitybą įtraukti produktų, turinčių daug šio svarbaus mitybos elemento, pavyzdžiui, vaisių, arbatos, šviežių daržovių. Naudingiausia ir paprasčiausia organizmui – detoksikuotis bent kartą per savaitę arbata. Mokslininkai ištyrė, kad daugiausia antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, randama arbatoje – kartais net iki 40 kartų daugiau nei vitamine C. Staigaus pokyčio gal ir nepajusite, tačiau palengvėjusi kepenų veikla, švaresnis kraujas pagerins savijautą, leis geriau išsimiegoti, pakels darbingumą“, – sako G. Čižauskas.

Mitybos specialistas siūlo vadovautis 5 TAIP taisykle, kuri padės greitai ir lengvai po Velykų atgauti jėgas, grįžti į įprastą mitybos režimą bei detoksikuoti organizmą:

Gerkite daug vandens – visi žinome, kad vandens per dieną reikėtų išgerti apie du litrus, tačiau retas kada įvykdome šią užduotį. Vanduo yra būtinas visų ląstelių veiklai, padeda valyti kepenis ir visą virškinimo traktą, šalina iš organizmo toksinus.

Bent kelioms dienoms racioną sudarykite iš šviežių vaisių, daržovių ir pilno grūdo produktų. Tai lengvas, tačiau gausus vitaminų, mineralų maistas, sugrąžinsiantis organizmui balansą – vien tik gerieji riebalai ir naudingos kalorijos. Jokių blogųjų riebalų ir nesveikų angliavandenių!

Didesnis fizinis aktyvumas. Pirma diena po Velykų tam ypač tinkama, nes reikia išjudinti švenčių metu aptingusius raumenis. Nesportuojantieji turėtų užsiimti nedidelėmis įžanginės treniruotėmis, mankšta, sportuojantieji – padidinti apkrovas. Švenčių metu naudinga tarp valgymų išeiti pasivaikščioti.

Pailsėkite. Skirkite miegui daugiau laiko – organizmas, įveikęs kalnus maisto ir alkoholinių gėrimų, nusipelno atgauti jėgas, be to, tai spartina metabolizmą, kepenų ir kitų organų spartesnį apsivalymą. Miegoti neikite ką tik pavalgę.

Rinkitės natūralumą. Nualintam organizmui mažiausiai reikia naujos cheminių medžiagų dozės, tad vietoje vaistų verčiau rinktis natūralius antioksidantus. Daugiausia jų yra arbatoje, tiesa, ne kiekvienas gėrimas vienodai naudingas – didžiausią poveikį darančių natūralių detoksikuojančių arbatų ieškokite vaistinėse.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai