Ne vieną sunkų sprendimą jai teko priimti ir asmeniniame gyvenime. Mergina atvira - po neseniai išgyventų skyrybų jos širdis gijo skausmingai ir lėtai. Tačiau šiandien ji džiaugiasi, kad sunkiais momentais išliko stipri. Būtent apie moterišką stiprybę DELFI ir kalbasi su Simona.

Kas, Jūsų manymu, yra stipri moteris?

– Prieš kelias savaites darbo reikalais buvau išvykusi į komandiruotę Skandinavijoje. Susitikimuose buvau vienintelė moteris. Ir pirmą kartą pasijutau nepatogiai dėl to, kad gyvenime kažką darau. Klausydama vieno iš tos kompanijos vadovų pasakojimo apie savo „skaudžią patirtį“ , išgirdau istoriją.

Prieš kelis mėnesius jo draugė pagimdė vaikelį, kuris labai prastai miega. Ir kaip supratau iš pokalbio, ta moteris iki gimdymo užėmė aukštas pareigas ir buvo labai veikli, todėl dabar sėdėdama namuose ir dar net negalėdama normaliai pailsėti, ji ėjo iš proto. Ir antrą valandą nakties atnešusi verkiantį vaiką savo vyrui pasakė: „Viskas, nebegaliu. Pabūk su vaiku kelias valandas, aš einu pamiegoti“.

Vyras į darbą atėjo nemiegojęs ir su manimi buvusiam, beje, dar nevedusiam ir šeimos neturinčiam vyrui sako: „Tik būk protingas ir nedaryk klaidos. Niekada nesirink ambicijų turinčios moters, nes ji pradės reikalauti teisių. Aš visada galvojau, kad blogai turėti merginą, kuri tik sėdi namuose, bet dabar supratau, kad tai yra tiesiog vyro svajonė. Tu jai duodi kredito kortelę, o pats išeini į darbą. Ji prižiūri vaikus, viską nuperka, rūpinasi namais. Tu grįžti po darbo, esi laukiamas. Na, o jei jau taip nutinka ir moteris susimauna, vienintelis dalykas, ką padarai – paimi iš jos kreditinę ir viskas. Problemų nebėra.“

Per porą dienų posakį „neieškok moters su ambicijomis“ išgirdau gal septynis kartus. Tada pagalvojau: velnias, esu tas blogasis variantas. Bet po to save nuraminau prisimindama ne vieną situaciją, kai galėdavau paaiškinti sau, dėl ko noriu būti savarankiška ir nuo nieko nepriklausoma. Per paskutinius metus ne vieną kartą teko išgirsti apie moteris, kurias likimas nuskriaudė ir nelaimė atėmė vyrą, maitinusį šeimą. O jos ima ir nebežino, kaip reikia gyventi. Iš ko vaikus maitinti, ką su pinigais daryti. Jei tokių iš viso yra palikta.

Todėl mano galva, stipri moteris pirmiausia yra savarankiška moteris. Tokios moters gyvenimo niekada negalėtų sugriauti atimta kredito kortelė arba įvykusi nelaimė. Iš bet kokios situacijos ji ras išeitį. Nes stipri moteris turės pagrindinį ramstį – pačią save.

Ar turite stiprios moters ar stipraus žmogaus idealą?

– Idealas visada buvo mano močiutė. Ir pirmiausia ji asocijavosi su pozityvumu. Ji gaudavo mažiausią pensiją, tačiau visada sakydavo, kad yra pati turtingiausia – juk jai nieko netrūksta. Ji niekada nesėdėjo namuose įkritusi į televizorių, niekada nedejavo, o visada kažką veikė, nuolatos buvo apsupta draugų, o atsiradus problemai, ją tiesiog spręsdavo.

Būdama 80-ties metų ji prikepė sausainių ir iš Šiaulių atvažiavo pas mane į Palangą pasimatyti ir kartu prie jūros pasėdėti. Ji yra tikra laimė ir dovana. Manau, kad tai yra didžiausia stiprybė – mokėti džiaugtis mažais dalykais ir mylėti gyvenimą turint vos kelis eurus kišenėje.

Ar pati esate stipri moteris?

– Prieš keletą metų turėjau santykius su žmogumi, kurį labai mylėjau, tačiau buvo dalykų, kurie tiesiog varė iš proto. Ir vieną dieną supratau, kad mano gyvenime yra daugiau skausmo, nei džiaugsmo. Ir pasakiau sau: jei dar kartą pasikartos ta pati situacija, bus viskas.

Be abejo, ta situacija pasikartojo. Buvo labai baisu, nes supratau, kad po kelių metų buvimo kartu teks viską keisti. Tačiau žinojau vieną – užteks kankintis, ne taip aš noriu gyventi. Ir ne toks turi būti vyras. Todėl per ašaras ir su siaubingai skaudančia širdimi padėjau tašką. Ir tada ėjo ilgiausi mano gyvenime mėnesiai. Kai kasdien turi priminti sau, kad būtina nepasiduoti ir iškentėti. Situacijos nelengvino ir jo prašymas susitaikyti. Tačiau stengiausi išlikti protinga ir bėgti nuo jo kuo toliau, nes žinojau, kad niekas nepasikeis, o taip, kaip gyvenau, toliau gyventi nebenoriu. Ir kai praėjo daugiau nei pusė metų, o širdies mažiau neskaudėjo, aš galvojau: jei būčiau žinojusi, kad bus taip sunku, tikrai nebūčiau skyrusis. Tačiau laikas užgydė žaizdas. Ir tada dėkojau Dievui už tą išlaukimą. Ir sunkiausią, bet geriausią gyvenime sprendimą – skirtis.

Manau, kad stipri moteris yra ta, kuri sugeba priimti sprendimą: susitaikyti su esama situacija ir priimti ją tokią, kokia yra, bet nedejuoti aplinkiniams ir nedaryti tų pačių pasikartojančių dramų, arba, jei susitaikyti nepavyksta, turi dėti tašką ir trauktis. Yra labai daug skirtingų šeimų modelių, ir žmonės gyvena pagal skirtingas taisykles, skirtingas normas. Tačiau jei moteris nori pakeisti vyrą, o jis dėl jų santykių to daryti nenori, ji turi savęs paklausti, ar gali ji su tuo susitaikyti, ar ne. Juk namuose negali būti amžinas karas ir depresija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (296)