Gal tai ir idiotiškas sutapimas, bet ar gali būti kas nors „prieš“ mažesnius mokesčius, jei net valdžia „už“? Net jei tai pasiūlė Darbo partija. Pasirodo, gali.

Seimas PMV mokesčio pataisų svarstyme ketvirtadienį padarė pertrauką, kurios paprašė konservatoriai. Nenori, kad duonos valgytojams gyvenimas taip staiga imtų ir palengvėtų. Dar nori išgirsti eksportuojamo į Liuksemburgą R. Šadžiaus poziciją.

Prabilo ir konservatorių didesnių mokesčių haubica – buvusi Andriaus Kubiliaus finansų ministrė Ingrida Šimonytė. Kaip jai jau įprasta, pacitavo šaunųjį kareivį Šveiką. Ir prasidėjo. Nukentės biudžetas. Praradimų dėl PVM mažinimo nekompensuos net padidėjęs vartojimas. Paskui ėmė kažką sukti apie Lenkijos rinką, krintantį zloto kursą ir bendrus PVM tarifus. Žodžiu, – jei tik kairiųjų valdžia sumažins A. Kubiliaus valdžios nuo 18 iki 21 proc. padidintą PVM – viskas mums bus tik dar blogiau.

Apie tai, kad A. Kubiliaus valdžia PVM iš pradžių procentu, o po to dar dviem kažkada padidino tik laikinai, eksministrė nutylėjo. Bėrė argumentus, kad prieš kelerius metus sumažintas PVM viešajam transportui ir viešbučiams kainų nesumažino. Argumentas? Kaip čia pasakius. Išeina, kad valdžios pajamas padidintas PVM gali padidinti, o sumažintas PVM žmonių pajamų – jau niekaip? Galiausiai I. Šimonytė metė tūzą, kad ir vartojimas dėl PVM sumažinimo nepadidės: „Nes nesuvalgysi trijų kepalų duonos vietoj vieno, ir pardavėjas tai puikiausiai žino.“

Sotus alkano niekada nesupras. Tas tūzas veikiau kaip šlapia mazgotė į veidą vargšui. Nėra abejonių, kad europinę algą imančiai Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojai tikrai trijų kepalų duonos vietoj vieno kimštis nereikia. Bet šimtui kitam tūkstančių lietuvių už sutaupytus po PVM sumažinimo centus vietoj trečio kepalo duonos gal kartais išeis ir gabalėlis mėsos ar daržovė?
Pagaliau ar mūsų vartojimas jau prilygsta senajai Europai? Nė iš tolo. Ar nuodėmė tada artinti vartojimą prie senosios Europos? Ko gero, irgi ne. Vadinasi, ne tokia jau nuodėmė mažinti ir vartojimo mokesčius? Ypač jei jie buvo didinami tik laikinai – kaip viešai dievagojosi valdžioje 2009-aisiais buvę konservatoriai. „Laikinumas“ tęsiasi jau septintus metus.

Nėra abejonių, kad europinę algą imančiai Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojai tikrai trijų kepalų duonos vietoj vieno kimštis nereikia. Bet šimtui kitam tūkstančių lietuvių už sutaupytus po PVM sumažinimo centus vietoj trečio kepalo duonos gal kartais išeis ir gabalėlis mėsos ar daržovė?
R.Valatka

Kas tikrai panašu į nuodėmę, tai kai didžiausia opozicinė partija, prieš tai dėl kainų skirtumų Lietuvos ir Lenkijos prekybos centruose fariziejiškai apkaltinusi Lietuvos prekybininkus, pasisako prieš mokesčių maistui mažinimą. Čia jau tikrai idiotizmas kubu.

Bet gal tikrai, kaip sako I. Šimonytė, nukentės valstybės biudžetas – išmuš skylę, o tada jau vargas ir švietimui, krašto gynybai, vidaus saugumui?

Biudžeto skylėmis Lietuvą jau ketvirtį amžiaus gąsdina tik per „Excel“ lenteles į ekonomiką gebantys žvelgti buhalteriai. Labai gaila, kad šis požiūris valstybėje, neturinčioje drąsių lyderių ir finansininkų, beveik visąlaik buvo vyraujantis. Ką atsakyti į šiuos gąsdinimus?

Buvo toks metas, kai šalį valdė mažumos Vyriausybė, o 2006–2008 m. gyventojų pajamų mokestį nuspręsta sumažinti nuo 33 iki 24 procentų. Nuo 2006-ųjų liepos 1-osios GPM tarifas sumažintas iki 27, o nuo 2008-ųjų – iki 24 procentų. Devyniais procentais! Tikra Sodoma ir Gomora. Būtent taip anuomet Finansų ministerijos valdininkai pasisriūbčiodami ir kūkčiojo „excelio“ raudą: bus blogai, atsivers biudžeeete, oi, toookia skylėėė.

Koks buvo tuomečio premjero G.Kirkilo nustebimas, kad, praėjus vos pirmam pusmečiui po sumažinimo, GPM buvo surinkta gerokai daugiau, nei tada, kai jis buvo 6 proc. didesnis. Prieš dešimtmetį už šias GPM įstatymo pataisas balsavo 92 Seimo nariai. Tarp jų ir opozicijoje buvę konservatoriai.

Taigi, jei dabar PVM viskam būtų sumažintas nuo 21 iki 18 proc., didžiausia biudžeto netektis būtų gal 400 mln. eurų. Bet čia skaičiuojant buhalteriškai. Šiaip jau sumažinus PVM, kiekvienam žmogui ir/arba prekybos ir gamybos įmonėms liks daugiau pinigų. O kur jie dėsis, jei nesuks dar vieno rato per prekybą?

Net jei sutiktume su „excelio“ žynių komunistiniu įsitikinimu, kad prekybininkai ir gamybininkai visą dėl PVM sumažinimo gautą skirtumą pasiliks sau (taip elgtis rinkoje gali tik tokie pat asilai, kaip ir politikai, kurie yra prieš mokesčių mažinimą), tai vis tiek šie pinigai iš valdžios atiteks žmonėms. Kaip? Didesnių dividendų (ir mokesčių nuo jų, kurie yra 20 proc.) arba investicijų, didesnių algų ar premijų tuose sektoriuose pavidalu. O tai taip pat reiškia didesnį vartojimą.

Trečia, pernai į biudžetą PVM surinkta net 114 mln. eurų daugiau nei užpernai.Ar nederėjo šiais pinigais pasidalyti su mokesčių mokėtojais? Sakote, kvaila? O nekvaila po to net opozicijoje esantiems politikams zysti a la „parodykite, kaip uždengsite biudžeto skylę“? Tai gal baikim vieną kartą tik vaikams ir priklausomybės ligomis sergantiems įprastas manipuliacijas su skylėmis?

Vaizdžiai kalbant, dar nė vienas mokesčių mažinimas neatnešė žalos mūsų valstybei. Ir priešingai, dar nė vienas mokesčių didinimas nedavė planuotos naudos. Padidinus mokesčius valstybės pajamos krisdavo. Net pačiu blogiausiu atveju pinigai žmonių kišenėse yra geriau nei biudžete. Geriau keli centai vartotojų kišenėse, nei papildomas tuntas nosį krapštančių partinių viceministrų ir patarėjų ministerijose už tuos pinigėlius.

Absoliuti dauguma žmonių, išskyrus tuos, kuriems teismo paskirta globa, ir keliasdešimt, bankrutavusių pagal Fizinių asmenų bankroto įstatymą, savo pinigus leidžia atsakingiau nei visi mūsų finansų ministrai ir premjerai kartu paėmus – mūsų pinigus.

Absoliuti dauguma žmonių, išskyrus tuos, kuriems teismo paskirta globa, ir keliasdešimt, bankrutavusių pagal Fizinių asmenų bankroto įstatymą, savo pinigus leidžia atsakingiau nei visi mūsų finansų ministrai ir premjerai kartu paėmus.
R.Valatka

Kolektyvinės šių šmikių veiklos rezultatas – minus 15 mlrd. eurų siekianti valstybės skola, visokios jūrų laivininkystės ir mokyklų euroremontai prieš pat jų uždarymą. Kasmet ši skola kabo ant vis mažesnio skaičiaus ir vis senesnių lietuvių pečių. O jei dar pridėtume savivaldybių skolas?

Bet PVM mažinimo kritikai dar sako, kad mūsų problema yra ne per dideli vartojimo mokesčiai, o per dideli darbo mokesčiai? Kaip čia turėtų elgtis opozicija? Juk faktas, kad PVM mažinimas – ir valdančiųjų manipuliacija prieš Seimo rinkimus? Ar galima pritarti tam, kas naudinga valdžiai?

Būdamas opozicijoje prieš mokesčių mažinimą gali pasisakyti tik idiotas. Kokia geriausia gynyba futbole? Puolimas. Ar ne tas pats galioja ir politikai? Tai ko verta opozicija, kuri išsižiojusi laukė, kol valdžia ką nors tokio išmes? Miegančiosios Gražuolės titulo už visos kadencijos nuopelnus.
Koks opozicijos ginklas PVM atveju? Be išlygų pritarti PVM mažinimui. Tiesą sakant, tai jau reikėjo padaryti ketvirtadienį. Ir galvos dėl projektų sukti nereikėjo.

Tą patį ketvirtadienį, kai Kęstutis Daukšys ruošėsi sudrebinti Seimo pamatus PVM nuolaidomis šviežiai mėsai ir kruopoms, Liberalų sąjūdžiui tereikėjo iš stalčiaus išsitraukti Petro Auštrevičiaus pasiūlymą PVM sumažinti iki 20 procentų. Tų pačių „darbiečių“ ir socialdemokratų balsais 2013-ųjų rudenį atmestą ir to paties R. Šadžiaus sukritikuotą. Bingo! Tuo metu, kai premjeras mieguistai aiškina apie PVM mažinimo išdėstymą per trejus metus.

Opoziciją aplenkė net senukas Bronius Bradauskas, nusprendęs prasukti 5 proc. PVM net ir žuvelėms iš savo tvenkinio. Ar opozicija dar gali pereiti į puolimą? Taip. Tik atraminių saugų, tokių, kaip I. Šimonytė, jau nepakaks. Reikia atakų organizatorių ir krašto saugų. Įstatymų projektams dėl „Sodros“ mokesčių lubų nustatymo ir pataisai dėl GPM sumažinimo iki bent jau 14 proc.

Dantį dėl mokesčių mažinimo turėtų gelti ne opozicijai, o valdžiai. O tai valdė sau A.Butkevičius pusketvirtų metų „taip, ne“ principu, ir ką sako naujausia „Vilmorus“ apklausa? Net 24 proc. lietuvių į klausimą, ar premjeras yra geras ar blogas, atsakė: „Sunku pasakyti.“
R.Valatka

Dantį dėl mokesčių mažinimo turėtų gelti ne opozicijai, o valdžiai. O tai valdė sau A.Butkevičius pusketvirtų metų „taip, ne“ principu, ir ką sako naujausia „Vilmorus“ apklausa? Net 24 proc. lietuvių į klausimą, ar premjeras yra geras ar blogas, atsakė: „Sunku pasakyti.“ Apytikriai tai atitinka 600 000 balso teisę turinčių žmonių! Palyginti su vasariu, tokių padaugėjo procentu!

Tai kiek dar metų turės valdyti A. Butkevičius ir K, kad 600 tūkst. žmonių jau galėtų pasakyti, kad tas premjeras yra koks nors? Negi taip sunku suprasti būnant opozicijoje: mainykite negalvodami tą R. Šadžių į mažesnius mokesčius ir dar magaryčių pridėkite.