Institucijos sukruto po gyventojų skundų

„Mūsų žiniomis, įmonės „Žiežmarių gėlės“ pastatai yra pastatyti nelegaliai, neturint statybų leidimų, o vienas nelegalus šiltnamis pastatytas net užgrobiant valstybinę žemę (pastatyta tiesiai ant valdiško pravažiavimo). Kitas nelegalus šiltnamis sklype patenka ir į saugomą kultūros paveldosauginę zoną“, - stebėjosi vietos bendruomenės nariai.

Po gyventojų skundų patikrinimą teritorijoje praeitą savaitę atliko Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) darbuotojai.

Įmonė „Žiežmarių gėlės“ priklauso Rimandui Stoniui. Įmonės „Žiežmarių gėlės“ vadovas yra socialdemokratas, Kaišiadorių rajono politinis veikėjas, būsimas kandidatas į Seimą Marius Muižinikas. Įmonėje „Žiežmarių gėlės“ pirkimų - pardavimų vadove dirba ir netoliese privačias nelegalias statybas vykdžiusi politiko žmona Milda Muižinikienė.

Nelegalūs keturi šiltnamiai

VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė GRYNAS.lt patvirtino, kad net keturi įmonės „Žiežmarių gėlės“ šiltnamiai yra nelegalūs, dalis jų yra valstybinėje žemėje bei patenka į kultūros paveldo saugomą teritoriją.

„Kovo 10 d. VTPSI Kauno skyriaus pareigūnams atlikus UAB „Žiežmarių gėlės“ statinių Triliškių kaime, Žiežmarių sen., Kaišiadorių r., statybos teisėtumo patikrinimą, nustatyta, kad keturi negyvenamosios paskirties pastatai (šiltnamiai) pastatyti be privalomų statybą leidžiančių dokumentų, vieno iš jų dalis patenka į kultūros paveldo saugomą teritoriją“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Pasak jos, VTPSI kvietimu patikrinime dalyvavę Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) specialistai atliko faktinio žemės naudojimo patikrą ir nustatė, kad kai kurie gėlininkystės bendrovei priklausantys pastatai yra pastatyti valstybinėje žemėje.

„Dėl visų keturių statinių 2016-03-15 surašyti savavališkos statybos aktai, kuriuos pasirašė UAB „Žiežmarių gėlės“ įgaliotas atstovas. Aktais taip pat pareikalauta nevykdyti jokių statinių statybos darbų, išskyrus darbus, kuriuos būtina atlikti šalinant savavališkos statybos padarinius, apsaugoti statybvietę ir aplinką. Bendrovei bus pateikti privalomieji nurodymai per 6 mėn. pašalinti savavališkos statybos padarinius - nugriauti savavališkai pastatytus statinius ir sutvarkyti statybvietę. Neįvykdžius privalomųjų nurodymų, VTPSI kreipsis į teismą dėl savavališkos statybos padarinių pašalinimo“, - komentavo V. Aliukonienė.

Naujos detalės: netoliese ne tik nelegalios žmonos statybos, bet ir aplinkosauginiai pažeidimai

GRYNAS.lt jau rašė, kad netoli Žiežmarių vykdomos didžiulės nelegalios statybos. Jau pastatytas didžiulis gyvenamasis namas bei garažai. Visas gyvenamasis kompleksas labiau primena dvarą, o ne namą. Statybas vykdo to paties M. Muižiniko žmona Milda.

Šios statybos sudomino ir Kauno apygardos prokuratūrą, kuri nagrinėja informaciją ir svarsto, ar nebuvo pažeistas viešasis interesas.

„Dabar laukiu Statybų inspekcijos papildomo atsakymo, jie atsakinėjo, berods du kartus. Man vis tiek tam tikrų klausimų išliko. Kol kas laukiu galutinio atsakymo. Manau, jeigu atsakys tai, ką noriu išgirsti, kokią informaciją, kad papildomai pateiktų ir dokumentus, tai patvirtinančius, tai tada ir bus priimti sprendimai“, - GRYNAS.lt kalbėjo šį atvejį nagrinėjantis Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Marijus Šalčius.

Negana to, kad statiniai jau pripažinti nelegaliais, aiškėja naujų detalių šiame sklype. Iš pradžių buvo įtarta, kad be leidimo buvo užtvenktas upelis bei taip suformuoti tvenkiniai, o tai yra ir aplinkosauginiai pažeidimai. Anksčiau šio fakto patikrinti atvykę aplinkosaugininkai net nebuvo įleisti į teritoriją, bet galiausiai jiems patikrinimą atlikti pavyko ir buvo nustatyti pažeidimai, savininkei jau paskirtos baudos.

Su pačiu M. Muižiniku ir jo žmona Milda GRYNAS.lt redakcijai susisiekti nepavyko.

Nelegalus ir namas, ir garažai

Žiežmariuose netoliese dygsta politiko žmonos Mildos gyvenamasis kompleksas. Bet VTPSI jau anksčiau politiko žmonai turėjo nemažai priekaištų. „Nustatyta, kad gyvenamasis namas, nors ir pastatytas turint Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos 2015-02-19 išduotą leidimą, tačiau pažeidžiant esminius statinio projekto sprendinius – t. y. pastatytas ne projekte nurodytoje vietoje. 2016-01-12 statytojai dėl gyvenamojo namo surašytas savavališkos statybos aktas“, - atsakyme anksčiau GRYNAS.lt rašė V. Aliukonienė.

Ir tai dar ne viskas. Toje vietoje yra ir daugiau nelegalių statinių: „Savavališka pripažinta ir garažo statyba. Jis pastatytas ne tik ne projekte nurodytoje vietoje, bet ir gerokai didesnių išmatavimų. Dėl garažo statybos taip pat 2016-01-12 statytojai surašytas savavališkos statybos aktas.“

Iš pradžių aplinkosaugininkus išvarė

Aplinkosaugininkai įtarė, kad toje vietoje gali būti daug pažeidimų, susijusių ne tik su nelegaliomis statybomis. Jų turimais duomenimis, nelegaliai galėjo būti patvenktas upelis, padaryta žala gamtai. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (Kauno RAAD) Kontrolės organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė Živilė Šidiškienė GRYNAS.lt anksčiau teigė, kad aplinkosaugininkai negalėjo atlikti patikrinimo, nes jų į teritoriją tiesiog neįsileido.

„Kauno RAAD 2015 m. lapkričio 23 d. gavo pranešimą e-paštu dėl nelegalios statybos ir galimai daromos žalos gamtai Turloviškių k., Žiežmarių apyl. sen., Kaišiadorių r. sav. Atsižvelgus į gautą informaciją, Departamento Kaišiadorių rajono agentūros aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai 2015 m. gruodžio 3 d. ketino atlikti neplaninį savininkei M. M. nuosavybės teise priklausančių žemės sklypų patikrinimą dėl galimai padarytos žalos aplinkai nustatymo“, - teigė Ž. Šidiškienė.

Tačiau aplinkosaugininkai į teritoriją paprasčiausiai buvo neįleisti: „Žemės sklypai yra aptverti tvora, teritoriją saugantys saugos tarnybos darbuotojai teritorijos apžiūrėti neleido. Žemės sklypo savininkei registruotu laišku 2015 m. gruodžio 11 d. išsiųstas šaukimas atvykti į Departamento Kaišiadorių rajono agentūrą dėl skunde išdėstytų aplinkybių išsiaiškinimo. Tą pačią dieną buvo gautas žemės sklypo savininkės elektroninis pranešimas, kad ji iki 2015 m. gruodžio 21 d. yra išvykusi atostogauti į užsienį. 2015 m. gruodžio 22 d. buvo gautas dar vienas elektroninis pranešimas, kad žemės sklypo savininkė dėl papildomų sveikatos patikrinimų prasitęsia atostogas.“

Stebėjosi, kad žurnalistai nelaukia išvadų

Pats politikas pasirodžius pirmiesiems straipsniams žiniasklaidos priemonėse savo socialinio tinklo paskyroje stebėjosi, kad taip ir nėra sulaukta aplinkosaugininkų išvados, nors aplinkosaugininkams atlikti patikrinimą iš pradžių buvo sudėtinga, kadangi jų į teritoriją paprasčiausiai neįleido. Politikas, komentuodamas situaciją, dėl visko kaltino priešrinkiminę kovą.

„Apmaudu, kad žiniasklaida viską pateikia jau kaip kaltinamąjį aktą, nors viskas yra gerokai paprasčiau. Nebestebina, kad elgiamasi labai tradiciškai – nelaukiama, ką pasakys aplinkosaugininkai, nelaukiama ir kokias išvadas pateiks anoniminį skundą tiriantys Kauno rajono prokurorai“, - socialiniame tinkle „Facebook“ vasario viduryje rašė M. Muižinikas.

Vis dėlto galiausiai GRYNAS.lt žurnalistai sulaukė aplinkosaugininkų išvados ir ji politiko žmonai yra nepalanki. Nustatyta pažeidimų.

Sausio pabaigoje aplinkosaugininkams atlikti patikrinimą teritorijoje galiausiai pavyko. Tai GRYNAS.lt patvirtino Kauno RAAD Kaišiadorių rajono agentūros vyriausioji specialistė Aušra Žilinskienė.

„Kauno RAAD Kaišiadorių rajono agentūra 2016 m. sausio 22 d. pakartotinai atliko neplaninį patikrinimą jūsų minėtame žemės sklype. Patikrinimo metu nustatyta, kad vykdant žemės sklypo tvarkymo darbus šiame sklype buvo neleistinai sunaikinta Šaltinio upelio vaga (ilgis - 250,04 m, vagos plotis - 1,88 m, plotas - 470 m2 ), upelis buvo patvenktas ir toje vietoje be nustatyta tvarka išduoto leidimo savavališkai įrengti 2 tvenkiniai. Iškasant tvenkinius šioje atkarpoje Šaltinio upelio pakrantės apsaugos juostoje sunaikinta žolinė (vandens ir pelkės) augalija“, - laiške rašė A. Žilinskienė.

Atsipirko 144 eurų bauda ir žalos aplinkai atlyginimu

Pasak Kauno RAAD specialistės, nustatyta, kad M. M. pažeidė Lietuvos Respublikos Saugomų teritorijų įstatymo punktą, Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1992 m. gegužės 12 d nutarimu Nr. 343 „Dėl specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“ punktų reikalavimus ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2008 m. sausio 31 d. įsakymo “Dėl saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo atvejų, šių darbų vykdymo ir leidimo šiems darbams išdavimo, medžių ir krūmų vertės atlyginimo tvarkos “ reikalavimus.

„2016 m. vasario 2 d. M.M. buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas skirti administracines baudas, o vasario 3 d. priimtas nutarimas administracinio teisės pažeidimo byloje ir vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksu, M.M. skirta galutinė administracinė bauda – 144 Eur. 2016 m. kovo 3 d. įteikta pretenzija M.M. dėl 7868,72 Lt padarytos žalos aplinkai atlyginimo“, - komentavo A. Žilinskienė.

Su M. Muižinikienė GRYNAS.lt susisiekti nepavyko. Paskambinus jos darbiniu telefonu, buvo paaiškinta, kad ji telefoną palikusi ant stalo ir dabar jos darbe nėra.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.