1990 m. psichologai Robertas McCrae ir Paulas Costa, remdamiesi 19 a. pabaigos tyrimais, sudarė penkių asmenybės tipų charakteristiką.

Penkių asmenybės tipų teorija taikoma ne psichologijoje, bet ir versle, samdant darbuotojus.

1. Stropusis

Tai susiję su jūsų darbo etika ir organizaciniais gebėjimais. Turintys šį bruožą viską planuoja, turi ambicingų tikslų. Jie mieliau gilinasi į vieną temą, nei aprėpia kelias.

Neturintys per daug ambicingų tikslų šio tipo atstovus laiko užsispyrusiais, maniakais.

2. Sukalbamas

Šio tipo žmonės yra draugiški, užjaučiantys, jai galima drąsiai pasikliauti. Visgi ir tarp tokių žmonių pasitaiko ir mėgstančių pasiginčyti, norinčių varžytis.

3. Ekstravertas

Šio tipo atstovai mėgsta bendrauti. Jie be galo kalbūs, energingi, gana kategoriški, mėgsta dėmesį, nori dominuoti.

4. Neurotikas

Tokio tipo žmonės dažnai į situaciją reaguoja negatyviai, pikčiau, su didesniu nerimu nei kiti, yra labiau pažeidžiami nei dauguma žmonių. Tokį elgesį neretai vadina nesaugumu ar nestabilumu.

5. Atviras patirtims

Jei patenkate į šią kategoriją, esate žingeidus, noriai mokotės, esate intelektualiai smalsus, labai kūrybingas, turite lakią vaizduotę. Atviri patirtims žmonės mėgsta spontanišką gyvenimo būdą, nepakenčia rutinos, ieško stiprių įspūdžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)