Eilę metų rengiamos stintų šventės, pernai stinta puikavosi „Lietuvos nacionalinės žuvies rinkimų“ penketuke.

Laikomos teigiamoje temperatūroje šios žuvys greitai genda, todėl jas reikia kuo greičiau paruošti maistui.

Stintos gyvena Baltijos jūroje, nerštui plaukia į Nemuno žemupį. Yra ir sėslios stintos, vadinamos stintelėmis. Šios nardo Kuršių mariose ir šalies giliuose ežeruose. Stintos turi daug mikroelementų: geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo ir kt.

Matyt, pats populiariausias jų paruošimo būdas – kepimas. Tereikia žuveles nuplauti, išrauti žiaunas, ištraukti vidurius su pūsle taip, kad liktų ikrai, pasūdyti ir apvolioti miltuose. Iškepus svieste ar aliejuje skanu mėgautis minkšta žuvele su traškia plutele. Stintas galima ir virti, rūkyti, marinuoti.

Anksčiau gaminta ir šaltiena.

Dažniausiai ant mūsų stalo patenka jaunos žuvys.

Geriau rinktis didesnes (apie 20 cm) stintas, nes mažos žuvelės labiau subyra, gali būti prastesnis skonis.

Normalu, jei stintų oro pūslėse aptinkama kirmėlių, tačiau specialistai įspėja dairytis tų, kurios veisiasi žuvų raumenyse. Gyvybei jos nepavojingos, bet gali sukelti nemalonių pojūčių. Tokiomis žuvimis nereikėtų šerti gyvūnų.

Keptos stintos su žaliomis salotomis

Reikės:
1 kg stintų,
1 stiklinės miltų,
1 kiaušinio,
druskos,
maltų arba grūstų juodųjų pipirų,
aliejaus,
saujos krapų,
šviežių agurkų,
svogūnų laiškų,
salotų.

Stintas nuplaukite, išvalykite vidurius ir dar kartą perplaukite. Palaikykite (bent 10 min.) pasūdytame vandenyje, ištraukus leiskite apdžiūti, apibarstykite pipirais. Išplakite kiaušinį, kiekvieną stintą apvoliokite plakinyje, paskui miltuose.

Stintas dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol žuvys gelsvai apskrus.

Baigiant kepti apibarstykite krapais. Supjaustykite agurkus, svogūnų laiškus, suplėšykite salotas, pagardinkite grietine ar aliejumi. Skanaus!

Marinuotos stintos

Reikės:
1 kg stintų,
2 svogūnų,
saujos petražolių,
1 stiklinės miltų,
druskos,
maltų ar grūstų juodųjų pipirų.

Marinatui:
1 l vandens,
2 valgomųjų šaukštų cukraus,
1 valgomojo šaukšto druskos,
5 valgomųjų šaukštų acto,
pagal skonį kvapniųjų ir juodųjų pipirų,
kelių lauro lapelių,
kelių gvazdikėlių.

Nuplautas ir išvalytas stintas pasūdykite, apvoliokite miltuose ir iškepkite aliejuje. Vandenį užvirinkite, suberkite cukrų, druską, prieskonius, supilkite actą. Keletą minučių pakaitinkite. Į indą arba stiklainį sudėkite griežinėliais supjaustytus svogūnus, petražoles, iškeptas stintas ir užpilkite pravėsusiu marinatu. Palaikykite apie 12 val. Skanaus!

Stintų sriuba

Reikės:
1 kg stintų,
1 svogūno,
saujos krapų,
1 arbatinio šaukštelio garstyčių sėklų,
maltų ir nemaltų pipirų,
druskos.

Užverdame apie 2 litrus vandens, sumetame išvalytas ir nuplautas stintas, perpjautą svogūną, druską, pipirų grūdelius ir garstyčias. Ant silpnos ugnies verdame apie 10 minučių, išgriebiame stintas (arba nukošiame), sultinį dar paverdame.

Išimame stintų kauliukus, žuvies gabaliukus sudedame atgal į sultinį. Suberiame maltus pipirus, krapus. Minutę, kitą paverdame. Žuvienę galima patiekti su virtomis bulvėmis. Skanaus!