Be to, stebina religinių švenčių gausa. Pavyzdžiui, Kalėdos, Velykos, Joninės ar Žolinės tikrai neturėtų būti valstybinės šventės. Tai gali būti tik tam tikros dalies visuomenės šventės, nes Lietuvoje nėra valstybinės religijos ir valstybė nėra paremta religija, taigi religinės šventės negali būti valstybinėmis.

Didžioji dauguma tikrai nėra tikri katalikai, o tik apsimeta jais, tad vargu, ar supranta tų religinių švenčių prasmę. Kam tuomet švęsti, jei netiki Dievu? Net ir Kalėdos yra švenčiamos neaišku kodėl, nes juk tai Jėzaus gimtadienis, tad kuo valstybei nusipelnė Jėzus, kad jo gimtadienis yra netgi nedarbo diena ir kartu valstybinė šventė? Nes tai tiesiog giliai įsišaknijusi tradicija, nors ir keistina, nes kur kas svarbesnė daugumos šventė yra Naujųjų metų diena. Nauji metai svarbūs visiems, tad ir švenčiami.

Sunku suprasti kam reikalinga Visų Šventųjų diena – lapkričio 1 d. Juk nuvažiuoti ir patvarkyti artimųjų kapus galima bet kada ištisus metus. Kam reikia dėl to net valstybinės šventės ir tą dieną nedirbti? Ar poilsio dienų neužtenka, kad suspėti nuvykti į kapus? Tam reikalui netgi buvo sukurta speciali diena. Absurdų absurdas. Tarsi reikia specialios dienos liūdesiui ir tokioms apeigoms.

Gegužės 1 d. – Tarptautinė darbo šventė. Irgi sunkiai suvokiama šventinė diena, labai stipriai sovietiniais laikais atsiduodanti šventė. Kaip suprantama darbo žmonių didžiausia šventė yra darbas, tad net nelogiška savo šventę švęsti nedirbant. Pagal tokią logiką ir vyrų bei moterų dienos irgi turėtų būti valstybinės, o jų metu reikėtų visiems vyrams bei moterims pailsėti.

Galima sugalvoti įvairių švenčių, ypač jei norisi progos išgerti alkoholinių gėrimų, patinginiauti ar šiaip beprasmiškai pašvęsti.

Valstybinės šventės, kurios yra patriotinės, paremtos istoriniais momentais, yra priimtinos, nes yra valstybės pamatas. Kad ir kaip daug kas keiktųsi bei nesutiktų, tačiau tiek Kovo 11 d., tiek ir Vasario 16 d. yra esminės dienos, nes be jų nebūtų ir kitų dienų.

Valstybės dalis esame visi mes, tad tokių švenčių buvimas valstybinėmis yra nediskutuotinas netgi, o tokios dirbtinės aludarių pramonės ir lobistų prastumtos šventės kaip Joninės, apskritai yra didžiausias nesusipratimas ir net nusikalstamas piliečių alkoholizmo skatinimas. Nes ne paslaptis, kad tokių švenčių metu yra daugiausiai išgeriama alkoholinių gėrimų, tad daugiausiai naudos turi alkoholio gamintojai ir prekybininkai.

Paprasti piliečiai nukenčia, kaip nukenčia ir valstybės biudžetas, nes nedirbama tomis dienomis, vyksta nelaimės dėl alkoholio padauginimo. Įvyksta ir nusikaltimai dėl kurių kenčia paprasti piliečiai.

Girtuokliauti juk galima ir nedarbo dienomis, tad kam reikalingos papildomos dirbtinai skurtos nedarbo dienos? Valstybinės šventės, kurios skirtos nusigerti. Ar valstybė taip nuvertina valstybinės dienos reikšmę?

Lietuva ir taip pirmauja tarp alkoholio suvartojimą, o kur narkotikai bei kitos priklausomybių formos? Ar neužtenka poilsio dienų, kad pailsėti? Maži atlyginimai neskatina per daug dirbti, bet dirbtinės šventės taip pat neskatina piliečių jų švęsti. Arba švęsti su buteliu rankoje, kas yra tas pats, kas nešvęsti, nes šventimas prasideda ne nuo butelio, o nuo suvokimo, kas yra ta šventė. Kai blaivus protas generuoja aiškias ir šviesias idėjas, kodėl tam tikri dalykai yra geri, o kiti blogi. Aišku, kad dabar panaikinti dalį švenčių būtų nepaprastai sudėtingas uždavinys, nes kainuotų dalį populiarumo.

Kiek lobistų iš alkoholio pramonės nesutiktų, nors daliai jų valstybė tėra pasipelnymo šaltinis. Kiek religinių fanatikų šauktų apie religinių švenčių būtinumą, nes dvasingas žmogus yra tikintis žmogus. Politikai pritartų, nes nerizikuotų savo populiarumu. Mažuma nori permainų, tačiau daugumai vienodai. Tad ir švenčiamos kvailos šventės, nors ir nesuprantame, kam jos reikalingos. Svarbiausia, kad dirbti nereikia (jei nesi bedarbis) ir kad dar viena proga išgerti atėjo. Tokia kultūra, tokios ir šventės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Galbūt turite visai kitokią nuomonę? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: